Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Трудни времена за мрежовия бизнес на Nokia

818 прочитания, 0

Финансовите резултати на Nokia за третото тримесечие не са впечатляващи, главно заради бизнеса с мрежови продукти, въпреки че отделът, продаващ лицензи за многобройните патенти на финландската компания се опита да се справи със ситуацията. Общите приходи на компанията за периода са намалели със 7 на сто до €5,5 милиарда, а отчетената за акционерите загуба е в размер на €192 млн., докато година по-рано е била €119 млн.

Раджийв Сури, главен изпълнителен директор на Nokia. Снимка: Stephen Lawson, IDG News Service

Раджийв Сури, главен изпълнителен директор на Nokia. Снимка: Stephen Lawson, IDG News Service

Прочетете още: Nokia ще се раздели на две, Елейдж ще се оттегли

Компанията предупреди акционерите, че пазарните условия за цялата 2017 г. са се оказали „малко по-предизвикателни от очакваното“, като пазарът за мрежовия бизнес на Nokia се е свил 4 до 5 на сто, докато прогнозите са сочели спадане „само“ с 3%.

Сред останалите предизвикателства са „неяснотите, свързани със завършването на някои проекти“, много силната конкуренция в Китай и несигурността, свързана с потенциални сливания на компании, големи потребители на Nokia.

Раджийв Сури, главен изпълнителен директор на Nokia, потвърди, че отделът за продажба на патентни лицензи се е справил много добре през последното тримесечие, цитирайки и арбитражното споразумение с LG, довело до дългосрочна сделка за лицензиране. Компанията почти е удвоила приходите от лицензи спрямо 2014 г., достигайки €578 милиона.

Оперативната печалба на бизнеса с мрежови технологии е спаднала с 23% на годишна база до €334 млн., докато продажбите са намалели с 9 на сто до €4,8 милиарда. Най-слабо е представянето на Nokia в Китай (спад с 20 на сто), в Северна Америка намалението е с 16%, в Латинска Америка – с 10 %, а в Европа – със 7%. Продажбите на мобилни мрежи за тримесечието са се свили със 17% годишно до 1,6 млрд. евро. Ръст има в отдела за глобални услуги и продажбите на продукти за IP маршрутизация. Повече са поръчките и към отдела за приложения и анализи, който отчита пето поредно тримесечие на растеж. „Това показва, че нашата стратегия да изградим стабилен софтуерен бизнес, е правилна“, заяви Сури.

Nokia Technologies, която отговаря за лицензирането на патентите, заедно с бизнеса на Nokia в областта на цифровото здравеопазване и медии, са генерирали оперативна печалба в размер на €390 млн., или със 73% повече на годишна база. Приходите им за тримесечието са скочили с 37на сто до €483 млн., като основен принос има сделката с LG.

Nokia вече обяви плановете си да намали своите инвестиции в областта на виртуалната реалност.  

(27.10.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Трудни времена за мрежовия бизнес на Nokia"



    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване