Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

GfK: Рекорден ръст при цените на смартфоните

Индустрията пренасочва фокуса си към премиум продуктите.
672 прочитания, 0

Със 7% се е увеличила средната цена на смартфоните през изминалите 12 месеца, съобщи пазарният анализатор GfK. Причината е в появата и увеличеното търсене на по-скъпи устройства. Благодарение на тях е налице ръст на приходите даже при спад на доставените бройки.

За третата четвърт на настоящата година са били продадени 366,6 млн. смартфона, с 3 на сто повече спрямо аналогичния период на 2016-та. Общата стойност на доставените устройства пък е 116,8 млн. долара, което представлява ръст от 10%. 

За цялата 2017-та GfK очакват доставените смартфони да достигнат почти 1,478 млрд. бр., с 4 на сто повече спрямо 2016 г. Ръстът при сумарната стойност на устройствата ще е 10% и ще достигне 478,3 млн. долара.

Рекорден ръст при цените на смартфоните

По думите на Арнд Полифке, директор глобални телеком проучвания в GfK, увеличената средна цена е възможност за увеличаване стойността на пазара на смартфони. Това е добра новина за региони като Западна Европа, където насищането е довело до намаляване на доставките.

Индустрията пренасочва фокуса си към премиум продуктите. Всички големи марки като Apple, Google, HTC, Huawei, LG, Moto, Nokia, Samsung и Sony вече предлагат или се подготвят да пуснат на пазара такива модели. В същото време функциите от висок клас са все по-търсени от потребителите. Анализаторите очакват все повече устройства да предлагат влаго- и прахозащита, безрамкови дизайни, качествен звук, добри камери, биометрични сензори и т.н.

Централна и Източна Европа

Търсенето в региона се възстановява, отчита се 9 на сто ръст на доставките, които са достигнали 22,2 млн. бр. Приходите пък са нараснали с 26%, спрямо третата четвърт на 2016 г., паралелно с преориентирането на потребителите към по-скъпи устройства. За цялата календарна година от GfK очакват в ЦИЕ да бъдат продадени около 85,2 млн. смартфона.

Подчертава се обаче, че ръстът свързан най-вече с увеличените продажби в Русия (+10% за една година) и Украйна (+19%) 

Западна Европа

30,9 млн. бр. са достигнали доставките в региона, което със 7 на сто по-малко от миналата година. Комбинацията от наситен пазар и късното пускане в продажба на iPhone X са довели до четвърто поред тримесечие, белязано от спад.

Търсенето в Германия се очаква да намалее със 7% през 2017-та спрямо 2016 г., а в Великобритания и Франция – с 8%. През третото тримесечие приходите от продажби на смартфони се увеличили с 4%, спрямо аналогичния период на миналата година, което е пряко следствие на 11-процентовия ръст при средната цена на устройствата. За цялата 2017 г. GfK очаква оборотът на нарасне с 6%.

Изместването на потребителския интерес към ултрапремиум устройствата е очевидна тенденция, като един от всеки осем смартфона, продадени изминалото тримесечие, е бил на цена над 900 долара. За сравнение през същия период на 2016 г. толкова е струвал един от всеки 16 смартфона.

Северна Америка

В Северна Америка са доставени общо 49,3 млн. устройства през третата четвърт на 2017-та - с 1% по-малко спрямо аналогичния период на предходната година. За цялата настояща година анализаторите очакват позитивно развитие на пазара, имайки предвид скорошното пускане на нови модели.

От GfK предвиждат за 2017-та в региона да бъдат доставени общо 201 млн. смартфона – с 1% повече спрямо миналата година.

Латинска Америка

В този регион търсенето се е увеличило с 11 на сто, достигайки 27,8 млн. бр. Водещ фактор продължава да е пазарът в Бразилия, където е налице 17% ръст.

За цялата 2017 г. GfK прогнозира 9% ръст при доставените бройки и 17% - при оборота. 

Близък изток и Африка

45,2 млн. смартфона са доставени в региона през изминалото тримесечие, с 8 на сто повече спрямо аналогичния период на миналата година. Сред основните фактори за позитивната динамика е по-бързото от очакваното възстановяване на пазара в Египет, където през юли за пръв път е отчетен ръст след ноември 2016 г.

За цялата календарна година анализаторите очакват 5% ръст, като водещи пазари ще бъдат тези в Субсахарна Арфика, както и в южната част на континента, където насищането със смартфони все още е слабо.

Китай

В Китай оборотът от продажби на смартфони е нараснал с 20% през третата четвърт на настоящата година. Средната цена на устройствата пък се е увеличила с 15% за същия период, а доставените бройки – с 5 на сто, достигайки 117 млн. бр.

За 2017 г. GjK очаква в страната да бъдат продадени общо 464 млн. смартфона – с 4 на сто повече от 2016-та. Ръстът при стойността на доставените продукти пък ще е около 16%. 

Развита Азия

В тази група страни анализаторите включват: Австралия, Хонг-Конг, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Тайван. Доставките в тях са достигнали 16,4 млн. бр., със 7% по-малко спрямо третата четвърт на 2016 г. Основен фактор за това е 15-процентното свиване на доставките в Южна Корея.

За цялата 2017-та GfK прогнозират 4 на сто спад, а сумарните доставки да бъдат около 70,1 млн. бр.

Развиваща се Азия

В тази група влизат: Бангладеш, Индия, Индонезия, Камбоджа, Малайзия, Мианмар, Филипините, Тайланд и Виетнам. Общият оборот в тези страни се е увеличил с 21% през изминалото тримесечие, а търсенето – с 5 на сто, достигайки 57,7 млн. бр.

Регионът е белязан големи разлики в динамиката на продажбите. Търсенето в Индия и Индонезия през последното тримесечие е нараснало с 5 на сто, докато в Бангладеш и Малайзия то е достигнало съответно 22 и 25%. 

Според прогнозата на GfK сумарните доставки в региона за 2017 г. ще достигнат 238 млн. бр (с 11% повече спрямо 2016 г.). Ръстът при оборота пък се очаква да е около 25%.

(26.10.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"GfK: Рекорден ръст при цените на смартфоните"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване