Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Какво е 5G? Безжична технология, изхвърляща кабелите

Networkworld България - брой 4, 2017 г. / Телеком мрежи
Не е твърде рано корпоративните ИТ отделите да планират как да се възползват от 5G
1425 прочитания, 4

Следващата стъпка в еволюцията на безжичните глобални комуникации, позната като 5G, „извира“ всеки ден от челните страници на всички издания и за това има основателна причина. Тя ще завърши еволюцията на клетъчните мрежи, като мобилните връзки от допълнение и разширение на фиксирания достъп ще изместят в значителна степен фиксираните, а в стратегическо отношение мобилната мрежа може се превърне в единствена опция.

Въпреки че в основата на 5G мрежите лежи по-скоро еволюция, отколкото революция, не е твърде рано да започнете поне базово планиране, за да разберете как 5G ще пасне на ИТ плановете в организацията ви, независимо от нейния размер, индустриален сектор или бизнес мисия.

5G естествено ще осигури на крайните потребители огромна допълнителна пропусквателна способност, капацитет и други елементи, които да подкрепят продължаващия драстичен ръст на покритието, абонатната база, обхвата на абонатните устройства, търсенето на капацитет, изискванията на приложенията. Но технологията е също толкова важна и за операторите, като доставчиците на услуги ще се възползват от новите възможности за цялостни стратегически предложения, разширявайки пазарното си присъствие.

Какво обаче означават технологиите за 5G за предприятията и за организирането на ИТ отделите им?

 

5G на хоризонта

Макар че 5G все още е неясен термин, ключовите цели за развитието на необходимите подобрения са ясни. Те са следните:

 • Подобрена пропусквателна способност – Както е при Wi-Fi, основният напредък на клетъчната мрежа се определя преди всичко от новата горна граница на пропускателния капацитет. Магическото число за 5G е всъщност „под“ от 1 Gbps, но някои споменават и капацитети над 10 Gbps. Въпреки това, както в случая с Wi-Fi, е важно да се мисли повече по отношение на цялостния капацитет на отделните клетки и системи. Следователно, пропускателната способност за всеки потребител е по-разумно да се изчислява на 50 Mbps, което все пак е забележително, и достигането на пикова пропусквателна способност 300 Mbps, което може да бъде реализирано при някои внедрявания през следващите 5 години. Възможността за достигане на по-висока производителност от тази, надхвърля днешния хоризонт на планиране, въпреки че и това е възможно.

 • Намалена латентност – Може би по-важно и от пропусквателната способност е намаляването на времето за отиване и връщане на всеки пакет. Намалената латентност е важна за гласовите услуги, които със сигурност ще са изцяло IP базирани при 5G мрежите, но също и за видеото. Времезакъснението при преноса по въздуха (т.е. с радиовълните) трябва да е под 10 милисекунди при 5G, като в някои предваритлено зададени класове услуги е възможно да „падне“ до 1 милисекунда.

 • Подобрения на управлението и OSS – Операторите винаги са търсели как да намалят оперативните разходи и служебните данни, така че подобрения както на систтемите за управление, така и на тези за оперативна поддръжка (OSS) ще донесат ползи за надеждността, достъпността, отказоустойчивостта, консистенцията, аналитичните способности и оперативната ефективност. Ползите от всичко това обаче ще са „прозрачни“ за крайните потребители.

 • Повишена мобилност – Трябва да бъде поддържана изключително висока мобилност на потребителите, често при движение със стотици километри в час с различни видове транспорт. Все пак ще се прилагат някои регулаторни ограничения, най-вече при самолетните превози.

 • Повишена сигурност – Сигурността остава един от аспектите на ИТ сферата, в който са нужни подобрения в криптиране, автентикацията и защитата на личните данни. Няма да е изненада, ако видим решения за управление на идентичността (IDM) подобни на онези, които и днес работят в много организации, но са налични само при няколко оператора. Днешните доставчици на IDM са повече от заинтересовани да разширят своите възможности към 5G услугите.

 • Нов спектър – Очаква се, че честотите в т.нар. милиметров обхват над 30GHz ще обслужват поне някои сценарии на 5G мрежи. Тези честотни обхвати както в лицензния, така и в нелицензния радиочестотен спектър са налични в много райони от света. Милиметровите вълни са подходящи най-вече за малки клетки и затова се нуждаят от по-малки и по-нетрапчиви антени, а присъщата насоченост на сигнала може да увеличи многократно спектралната ефективност. Основните недостатъци на милиметровите вълни ги правят почти неприложими за традиционните по-големи клетки, като лошото проникване през предмети (например сгради), но това може да се окаже и предимство по отношение на повторното използване на честотния диапазон. Независимо от това се изисква по-голям радиочестотен спектър, като се вземат предвид целите за пропускателната способност и капацитета, които оправдават разработването и внедряването на 5G. Наличните разпределени честотни ресурси със сигурност няма да са достатъчни дори при възможността за обединяване на по-малки блокове от спектъра.

 • Нови технологии, които да осигурят всичко това – Очаква се внедрявания на MIMO т по-високо порядък, понякога описвани като „масивни“, например 16-64 потока, по-агресивна модулация и кодиране на сигнала, подобрена ефективност на използваната енергия. Малките клетки ще се ползват по-често, а дните на големи клетъчни кули в гъстонаселени райони сякаш са преброени. Днешните тенденции в мрежите, включително SDN и NFV, също ще намерят приложението в 5G, като голяма част от инфраструктурите ще се изпълнява чрез облачни услуги. 5G най-вероятно няма да се нуждаят от сериозен напредък по отношение чиповете или на технологиите за производство, а потреблението на енергия от устройствата вероятно ще се възползва от по-ограничен географски обхват, дори ако се ползват по-високите тактови честоти. Все още остава много работа по отношение както на анализа на техническата осъществимост, така и на разходите, но на хоризонта не се виждат някакви сериозни пречки. Няма опасност да се създаде друг WiMAX, който да предлага маркетингови обещания без ясни предимства спрямо предишното поколение, така че нивото на техническия риск е ниско. Може би най-голямото предизвикателство е графикът заради сложния характер на инженеринга на системите, който ще изисква повече време, отколкото мнозина очакват.

 • Универсална поддръжка на приложения – 5G като замяна на кабелната свързаност ще трябва да поддържа всеки клас трафик и всяко създадено устройство, от разпространение на видео с качество на ефирна телевизия до телеметрия, имплантируеми медицински устройства, добавена и виртуална реалност, усъвършенствана интерактивност и графика, при това не само за игри. Списъкът включва още свързани автономни автомобили, дистанционно управляеми летателни апарати (дронове), обществена безопасност, сградна и общинска автоматизация / мониторинг / контрол и помощ при бедствия. включително лесно преместваема инфраструктура с подвижни клетки и поддръжка за динамично безжично свързване. В този „микс“ се включват още роботиката и IoT устройства, които са „по-толерантни“ към ограничената пропусквателна способност на данните и силно променливата латентност. Очакват се буквално десетки милиарди 5G устройства да бъдат разгърнати през следващото десетилетие, така че мащабът и на предизвикателството, и на търсенето е ясен.

 • Растеж на индустрията – И накрая, операторите и доставчиците на оборудване и за инфраструктура, и на крайни устройства просто изискват разгръщане на нови технологии с измерими и видими за крайния потребители ползи, които да поддържат растежа на техния бизнес. Само нови абонатни устройства не могат да изпълнят тази цел за бизнес растеж.

Накратко 5G е бизнес възможност, измислена, за да предостави всички комуникационни възможности и производителност, която очакваме и от фиксираната мрежа. Но за да се стигне до този момент са нужни много средства и работа, особено предвид изброените изисквания.

Уточняване на дефиницията за 5G

3G бе последното поколение с официална дефиниция, в случая от Международния телекомуникационен съюз ITU, както и уточнена пропусквателна способност до 2Mbps. Определението за 4G никога не е било формализирано и дори имаше съдебни битки по отношение на това, което би могло да се счита за 4G. Но има общ консенсус за LTE и LTE-Advanced, като тези технологии са посочени в проекта 3GPP и служат като адекватен минимум. Самата 3GPP е група за индустриални стандарти, съставена от големи организации и асоциации, с много широка подкрепа в целия свят. Тази група е доминиращ фактор при определянето на самата клетъчна индустрия още от 3G ерата и стимулираща други ключови постижения в клетъчните мрежи, включително изцяло IP базирано ядро, LTE, LTE-Advanced и много други.

Като се има предвид лидерството на 3GPP, се очаква че тази група ще дефинира 5G от гледна точка на маркетинг и операции, като версия 16 (Release 16) ще се появи вероятно през втората половина на 2019 г. ITU чрез своята програма IMT-2020 в рамките на ITU-R също работи усилено, като се очаква да завърши през 2020 г. ETSI също е активна в областта на 5G, в дебата се включи още една важна организация - Next Generation Mobile Networks (NGMN) Alliance, търговска асоциация на оператори и и други компании към Wi-Fi Alliance. Тяхната бяла книга за 5G представя може би най-цялостната визия и работна дефиниция за 5G, публикувани досега.

Радиото: от 4G към 5G

Тъй като 4G в края на краищата бе дефинирано от радио технологиите, е възможно 5G да е в центъра на същата радио буря. Технологията от следващо поколение започва с LTE-Advanced Pro, наричана понякога и 4.5G, като тя бе специфицирана в 3GPP Release 13. По-нататъшните подобрения на LTE Advanced Pro, които мнозина наричат в момента NR (Ново радио) ще бъдат официализирани от Release 15. Но от маркетингова гледна точка линията между 4G и 5G вече е доста размита.

И ИТ мениджърите, и крайните потребители вече са забелязали използването на маркетинга термина „gigabit LTE”. И макар че това подобрение строго погледнато не е 5G, е вероятно то да бъде маркетирано по този начин. Въпреки че някои крайни потребители може би ще се наслаждават на временни скокове на пропускателната способност над 100Mbps, gigabit LTE не може да предостави капацитета, изискан за покриване на очакванията за регулярна услуга на подобни нива.

Усъвършенстваното широкообхватно радио не е единствената възможност. Наред с другите функции, споменати в NR, присъства и съвместната работа с Wi-Fi. Можем да предположим, че съвременните Wi-Fi - 802.11ac и 60GHz 802.11ad - вече са 5G технология - много висока пропусквателна способност, малки клетки и по същество всички необходими 5G атрибути, с изключение на OSS и използването на лицензирани честоти. Хардуерното прехвърляне на сесията между широкообхватните технологии 5G и Wi-Fi може да се превърне в ключова стратегия за внедряване на 5G, която ще продължи да се развива, особено за увеличаване на вътрешносградното покритие и на капацитета.

Остават и редица проблеми

Макар че успехът на 5G на пазара да изглежда почти сигурен, остават редица проблеми. Може би най-важният сред тях е наличието на достатъчно радиочестотен спектър, за да се гарантира реализирането на широколентовото обещание за 5G. Както отбелязахме вече, очакваме значителна част от спектъра, заделена за 5G, като в световен мащаб това ще са честоти в милиметровите обхвати над 30GH, почти със сигурност включващи радиочестотния спектър около 60GHz и вариращи до 70-80GHz или дори по-високи. Но колко точно от кои специфични честотни обхвати ще станат достъпни е в областта на правителствените разпоредби, които се различават във всяка страна. Освен това делът на разпределения в момента спектър, който може да бъде възстановен или преразпределен, така че да съществува съвместно със съществуващите производствени системи, също остава отворен въпрос. По-нататъшното организиране на търговете за радиочестотен спектър също е притеснение онези, които разработват бизнес модела за 5G, като се има предвид огромната инвестирана сума. И накрая, в нелицензираните обхвати се наблюдава конфликт между LTE и Wi-Fi, който изисква работещи безпроблемно и ефективно решения.

Други потенциални проблеми включват:

 • Бекхол (Backhaul) – Капацитетът на свързаността между клетките под всякаква форма, както и към останалата част от операторската мрежа и самия интернет, трябва да съответства на капацитета, предоставен на абонатите, за да се избегнат задръстванията. Значително увеличение на капацитета на бекхол връзката също присъства в списъка с приоритети, като се очаква значително използване на обхватите в милиметровия диапазон.

 • Съвместно съществуване и еволюция – 3G, 4G и 5G ще трябва да съществуват заедно известно време, а това увеличава сложността и в операторските мрежи, и в устройствата на крайните потребители. Остаряването на по-ранните поколения е от съществено значение за подобряването на спектралната ефективност, така че превозвачите ще трябва да планират внимателно и да пуснат на ролите и подобренията. Излизане от употреба на предишните поколения е от съществено значение, за да се подобри спектралната ефективност, така че операторите ще трябва внимателно да планират етапите и на внедряванията, и на подобренията.

 • Други регулаторни правила – Освен регулиране на РЧ спектър, има и други регулаторни мерки в области като мрежовия неутралитет, таксите за комуникационни услуги, универсалната услуга, национални политики за широколентовия достъп, които трябва да бъдат преразгледани и вероятно обмисляни в тяхната съвкупност.

 • Цени – И накрая, в момента няма никаква идея все още за ценовите модели на 5G. И докато гласовите услуги, кратките съобщения и други подобни теснолентови услуги вероятно ще останат с плоска тарифа, цените за IP услугите със скорост над 50Mbps не са ясни. Първоначално появилите се планове за неограничени мобилни данни внезапно изчезнаха, а години по-късно се появиха отново. А подобен елемент на неяснота трябва да бъде отчетен при организационното планиране, включително при планове, свързани с BYOD правилата в компанията.

Обърнете внимание, че дейностите по 5G продължават да се развиват, дори в момента се провеждат няколко полеви изпитания. И макар че често тези експерименти се рекламират под обозначението 5G, това не са много ранни внедрявания, тъй като основните стандарти, да не говорим за необходимия хардуер и софтуер, все още не съществуват. Не се очаква наличност на 5G много преди периода 2020/2021 г., а критичната маса от надеждно покритие в големите населени центрове няма да има преди 2025 г. И не се страхувайте, ако 3G услугата започне да изчезва около 2025 г. 4G наличността трябва да е с много добро покритие поне до 2030 г. Следователно организациите имат достатъчно време да планират и завършат прехода към 5G, въпреки че производителите на мобилни устройства и операторите могат да предоставят стимули за по-бързо навлизане на пазара.

Предвид широкото разпространение на инициативите BYOD и фактът, че те ще продължат да бъдат доминиращият модел за снабдяване на организациите с мобилни устройства, повечето ИТ отдели в компаниите в крайна сметка ще трябва да отделят минимални усилия за ежедневното управление на еволюцията на крайните потребители до 5G. По-голямата част от работата тук трябва да бъде свързана с актуализиране на политиките за реимбурсиране на разходи за 5G планове и услуги.

Организациите обаче трябва да започнат да обмислят какво може да означава 5G за собствените им вътрешни операции. Точно както 802.11ac „счупи“ гигабитовата бариера и елиминира нуждата от кабелни розетки за всички, освен за няколко крайни потребители, 5G може да представлява окончателното „отрязване на кабела“ - за всички и навсякъде. Не забравяйте - 5G представлява замяна, а не добавяне на капацитет. И тъй като се очаква 5G да включи и Wi-Fi от сегашното поколение, организационните инвестиции в изграждащите мрежи не би трябвало да бъдат засегнати от появата на 5G. Поне няколко оператори ще навлязат в бизнеса с управлявани услуги, предлагайки на едно гише и WLAN, и WWAN и дори някои услуги с добавена стойност. Фиксираните бекхол връзки с голям капацитет и интерконект линиите също няма да бъдат повлияни от 5G, поне в обозримо бъдеще.

А по отношение на останалите ИТ инициативи като облаци, виртуализация и други, 5G би трябвало да е прозрачна, просто още една бърза връзка, т.е. 5G наистина ще е еволюционна крачка, а не революционна.

(13.10.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:50, 11 декември 2017 # 1
NO AVATAR
e Regresi Linear Berganda dan juga Uji t. Pengo
Agen Atap Spandek
Agen Atap Spandek
Distributor baja ringan
Agen Bondek Cor
Distributor Plat besi plat kapal
undangan pernikahan aneh
Jual Jual Besi Siku Baja
Harga Besi Wf Baja
Agen sch 40
Jual besi beton jcac
Pabrik Atap Spandek
Pabrik Atap Spandek
Distributor bondek
Pabrik Bondek Cor
Distributor besi h beam baja
undangan pernikahan mewah
Jual Besi Unp Baja Profil Kanal
Pabrik Besi Wf Baja
Pabrik sch 40
Jual besi beton interworld steel is
Distributor Bondek Cor
Distributor Bondek Cor
Distributor Plat kapal besi baja bki krakatau steel
Distributor Welded Beam
Distributor besi cnp
undangan pernikahan cute
Jual Besi Cnp Profil Baja Gording
Distributor Plat Besi Baja
Distributor besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton gunung garuda
Harga Bondek Cor
Harga Bondek Cor
Distributor besi siku
Harga Welded Beam
www.gudangbesibaja.com
undangan pernikahan online
Jual Besi Hollow
Supplier Plat Besi Baja
Harga besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton delcoprima
Jual Bondek Cor
Jual Bondek Cor
Distributor pipa besi baja sch 40 sch 80
Jual Welded Beam
Jual besi Wf Baja
undangan pernikahan buatan sendiri
Jual Wiremesh
Agen Plat Besi Baja
Jual besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton cakra steel cs
Supplier Bondek Cor
Supplier Bondek Cor
Distributor Plat besi
Supplier Welded Beam
Jual bondek
undangan pernikahan artis
Jual Besi Pipa Baja Schedule 80
Toko Plat Besi Baja
Supplier besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton bjku
Toko Bondek Cor
Toko Bondek Cor
Distributor besi h beam
Toko Welded Beam
Jual wiremesh
undangan pernikahan anti mainstream
Jual Besi Pipa Baja Schedule 40
Jual Plat Besi Baja
Toko besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton Sni Ulir Polos
Agen Bondek Cor
Agen Bondek Cor
Distributor besi wf
Agen Welded Beam
Jual pipa besi baja sch 40 sch 80
undangan pernikahan amplop
Jual Pipa Besi Hitam Medium
Harga Plat Besi Baja
Agen besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton ais
Pabrik Bondek Cor
Pabrik Bondek Cor
Distributor wiremesh
Pabrik Welded Beam
Jual besi hollow
undangan pernikahan mewah
Jual Besi Wf
Pabrik Plat Besi Baja
Pabrik besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton
Distributor Welded Beam
Distributor Welded Beam
Distributor besi unp
Distributor Besi Beton
Jual besi beton Sni Ulir Polos
undangan pernikahan anime
Jual Besi H beam
Distributor Besi H beam Baja
Distributor Plat Bordes
jasa konstruksi baja
Harga Welded Beam
Harga Welded Beam
Distributor besi cnp
Harga Besi Beton
Jual besi wf baja
undangan pernikahan elegan
Jual Besi Beton
Supplier Besi H beam Baja
Harga Plat Bordes
www.pusatbesibaja.co.id
Jual Welded Beam
Jual Welded Beam
Distributor besi hollow
Jual Besi Beton
Jual besi unp
undangan pernikahan contoh
www.sentrabesibaja.com
Agen Besi H beam Baja
Jual Plat Bordes
www.pusatbesibaja.com
Supplier Welded Beam
Supplier Welded Beam
Distributor besi beton Sni Ulir Polos
Supplier Besi Beton
Jual besi siku
undangan pernikahan yang unik
Harga Welded Beam T beam King Queen Cross Castellated Beam
Toko Besi H beam Baja
Supplier Plat Bordes
www.jualbesibajamurah.com
Toko Welded Beam
Toko Welded Beam
ironsteelcenter.com
Toko Besi Beton
Jual Plat besi plat kapal
undangan pernikahan amplop
Harga Bondek Cor
Jual Besi H beam Baja
Toko Plat Bordes
harga besi beton Sni Ulir Polos polos ulir
Agen Welded Beam
Agen Welded Beam
Jual stainless steel
Agen Besi Beton
Jual besi h beam baja
undangan pernikahan unik dan murah
Harga Atap Spandek Sni
Harga Besi H beam Baja
Agen Plat Bordes
harga besi beton sii
Jual Jaket Parka Jual Jaket Parka
Jaket Parka Jaket Parka
undangan pernikahan kalender
undangan pernikahan bahasa inggris islam
undangan pernikahan islami
undangan pernikahan unik dan murah
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan online
undangan pernikahan
undangan pernikahan amplop surat
undangan pernikahan simple
undangan pernikahan murah
undangan pernikahan unik
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan arab
undangan pernikahan
undangan pernikahan
LINK 4
 
  
06:17, 01 март 2018 # 2
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

coach outlet


michael kors outlet


cartier outlet


ferragamo shoes


christian louboutin outlet


tory burch outlet


basketball shoes


christian louboutin shoes


mulberry bags


christian louboutin shoes


ray ban sunglasses


air huarache


air jordan 4


nike store


michael kors outlet


polo outlet


louboutin shoes


uggs outlet


canada goose jackets


kate spade outlet


burberry outlet


asics shoes


nike air max 2015


adidas trainers


nike roshe


canada goose jackets


nuggets jerseys


yeezy boost 350


coach outlet online


ray ban sunglasses


canada goose outlet


pandora outlet


nike shoes


coach outlet


canada goose coats


true religion jeans


nba jerseys


ugg outlet


ray ban sunglasses


coach factory outlet


cavaliers jerseys


cheap jordans


coach outlet


uggs outlet


pandora charms sale clearance


michael kors handbags


timberwolves jerseys


true religion jeans


tory burch outlet


polo ralph lauren


oakley sunglasses wholesale


moncler jackets


ray ban sunglasses


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


pandora charms


air max 1


mcm outlet


canada goose outlet


kobe bryant shoes


ray ban sunglasses


canada goose outlet


canada goose jackets


coach outlet


ray ban sunglasses


polo outlet


coach outlet


coach outlet


longchamp handbags


nike pas cher


warriors jerseys


swarovski outlet


nike store uk


uggs


ugg outlet


canada goose outlet


coach factory outlet


moncler outlet


rayban sunglasses


polo outlet


polo ralph lauren


nike shoes


cheap football shirts


canada goose outlet


adidas uk


true religion outlet


oakley sunglasses


kate spade outlet


ugg outlets


coach outlet


ugg boots


oakley sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


kate spade outlet


jordan shoes


bulls jerseys


birkenstock outlet


ray ban sunglasses


supreme clothing


ray-ban sunglasses


polo outlet


air huarache


prada shoes


new balance shoes


canada goose outlet


coach outlet online


ray bans


ecco shoes


cheap snapbacks


uggs outlet


canada goose jackets


nike air max 90


coach factory outlet


denver broncos jerseys


oakley sunglasses


christian louboutin online


coach outlet online


pandora outlet


chrome hearts outlet


coach outlet


mavericks jerseys


canada goose outlet


christian louboutin outlet


nfl jerseys


kobe 9


ray ban sunglasses


salomon shoes


ray ban sunglasses


polo ralph lauren


coach outlet store online


nobis outlet


kobe shoes


nike pas cher


longchamp handbags


tory burch outlet


converse shoes


michael kors outlet online


canada goose outlet


christian louboutin outlet


ray ban sunglasses


chicago blackhawks jerseys


michael kors wallets


michael kors outlet


canada goose outlet


mbt shoes


asics pas cher


fitflops sale clearance


cheap snapbacks


canada goose jackets


soccer jerseys


michael kors


michael kors outlet


canada goose jackets


soccer shoes


fitflops sale clearance


air jordan pas cher


coach outlet


pandora charms


mulberry handbags


longchamp bags


ferragamo shoes


supreme clothing


canada goose outlet


cheap jerseys


hornets jerseys


coach outlet


polo ralph lauren


michael kors outlet


mulberry handbags


canada goose jackets


cheap nfl jerseys


fitflops


ugg boots clearance


oakley sunglasses


michael kors


swarovski crystal


oakley sunglasses


michael kors handbags


polo ralph lauren


suns jerseys


ralph lauren polo


coach outlet


uggs outlet


michael kors outlet


canada goose parka


ray ban sunglasses


moncler jackets


kevin durant shoes


polo ralph lauren


new balance pas cher


air max 90


mont blanc pens


ysl outlet


canada goose jackets


pandora outlet


polo ralph lauren


canada goose outlet


polo ralph lauren


coach factory outlet


 
  
04:50, 18 август 2018 # 3
NO AVATAR
20180818lck

van cleef arpels jewelry


ray ban


canada goose outlet store


supreme t shirts


cleveland cavaliers jerseys


nike roshe run


prada bags


true religion outlet uk


cheap ugg boots


calvin klein jeans


michael?kors?handbags


broncos jerseys


kobe 9 elite


kobe shoes


gucci outlet store


moncler coats


isabel marant outlet


kate spade outlet online


true religion uk


new balance outlet


fitflops sale clearance


uggs outlet


michael kors handbags


michael?kors?outlet?online


nike air huarache


mulberry handbags


prada sunglasses for women


uggs outlet


mbt outlet


pandora charms sale clearance


cheap oakley sunglasses


air jordan shoes


puma shoes


g-star jeans


cheap jordans free shipping


canada goose outlet store


kate spade handbags


adidas outlet online


christian louboutin shoes


air jordan shoes


coach outlet online


nfl jerseys


michael kors outlet online


ysl outlet online


canada goose jackets


tory burch outlet online


michael kors outlet online


kyrie 4


cheap jerseys wholesale


michael kors outlet online


adidas wings shoes


true religion outlet


canada goose outlet


moncler outlet store


nhl jerseys


true religion outlet


gucci outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory outlet


ralph lauren uk


prada outlet online


polo ralph lauren outlet


longchamp handbags


snapbacks wholesale


cheap nhl jerseys


mbt


malone souliers


cheap soccer jerseys


air max shoes


ralph lauren shirts


gentle monster sunglasses


cheap jordan shoes


supreme t shirts


longchamp handbags


canada goose jackets


hermes birkin bag


uggs outlet


soccer cleats


canada goose


adidas outlet online


fila sneakers


coach outlet online


nike uk store


ralph lauren outlet


ugg outlet


coach outlet


cazal outlet


red bottoms


jordan retro


fitflops


uggs outlet


true religion outlet store


burberry outlet online


air jordan shoes


pandora outlet


cheap jordans


hermes outlet store


swarovski outlet store


ralph lauren outlet


ugg boots


polo ralph lauren


fred perry polo


polo ralph lauren shirts


michael kors outlet clearance


michael kors factory outlet


nike store uk


canada goose outlet


chopard jewelry


toms outlet


stussy hoodie


balmain jeans


mcm backpacks


cheap ugg boots


burberry canada


chrome hearts online store


mulberry handbags sale


air max 90


michael kors outlet online


kate spade


pandora charms sale clearance


nike outlet online


fitflops


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


cheap jordan shoes


ugg outlet


michael kors outlet online


canada goose outlet store


longchamp solde


coach outlet


pandora charms


manolo blahnik outlet


canada goose coats


wellensteyn outlet


nike air huarache


cheap ugg boots


kate spade sale


kevin durant shoes


kate spade outlet online


polo ralph lauren shirts


air jordan shoes


ugg outlet


christian louboutin outlet


canada goose outlet store


pandora charms sale clearance


ralph lauren outlet


michael kors outlet online


michael kors handbags


michael kors outlet online


swarovski uk


ralph lauren polo


air max 90


true religion outlet


49ers jersey


converse shoes sale


uggs outlet


freshjive clothing


coach outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory store


furla handbags


canada goose outlet


oakley sunglasses uk


air force 1 shoes


coach factory outlet


moncler jackets


air max 90


cheap oakley sunglasses


coach outlet clearance


air max shoes


longchamp outlet store


kd shoes


givenchy handbags


jordan 4


coach outlet online


ferragamo shoes


uggs outlet


ralph lauren outlet


nike shoes


uggs outlet


michael kors outlet online


air max 90


alexander mcqueen shoes


canada goose jackets outlet


longchamp pas cher


mont blanc outlet


tory burch outlet online


adidas yeezy boost


jordan shoes


kate spade sale


supreme clothing uk


off white clothing


ray ban sunglasses outlet


links of london jewellery


mac cosmetics


huf clothing


lacoste shirts


ugg outlet


christian louboutin shoes


moncler outlet online


tory burch outlet stores


cheap jordans


canada goose outlet online


miu miu shoes


canada goose outlet store


canada goose jackets


ecco outlet


michael kors outlet clearance


nobis jackets


jordan 4


cheap ray ban sunglasses


uggs outlet


cheap ray ban sunglasses


christian louboutin shoes


coach outlet online


swarovski jewelry


michael kors outlet


ray ban sunglasses outlet


michael kors outlet online


cheap football shirts


jerseys from china


toms outlet


ugg boots clearance


polo ralph lauren


michael kors outlet online


brequet wathes


ugg boots clearance


nike shoes outlet


oakley sunglasses wholesale


coach factory outlet


cheap jordan shoes


air max 2015


canada goose outlet store


uggs outlet


kd 10 elite


michael kors outlet online


jordan shoes


champion clothing


jimmy choo sunglasses


fitflops shoes


christian louboutin shoes


tory burch outlet online


nike shoes outlet


air jordan shoes


yeezy boost 350


kevin durant jerseys


kate spade handbags


coach outlet


fossil watches


kate spade handbags


louboutin shoes


cheap nba jerseys


dsquared2 jeans


canada goose jackets outlet


cheap oakley sunglasses


asics running shoes


jordan 3


bcbg dresses


polo ralph lauren outlet


polo ralph lauren shirts


tods outlet online


cheap ray ban sunglasses


off-white clothing


uggs outlet


true religion jeans


canada goose outlet store


cheap jordans


coach outlet online


cheap jordan shoes


canada goose outlet


guess factory


michael kors outlet online


pandora charms


longchamp handbags sale


michael kors outlet


true religion outlet


canada goose outlet store


pandora jewelry


cheap nba jerseys


christian louboutin shoes


james harden jerseys


hermes outlet store


uggs outlet


canada goose jackets


ralph lauren polo


ferragamo shoes


fitflops sale clearance


christian louboutin shoes


nike air max


pandora charms sale clearance


cheap ray ban sunglasses


colts jerseys


kate spade sale


burberry outlet store


michael kors outlet online


cheap ray ban sunglasses


true religion jeans


golden state warriors


michael kors outlet online


20180818lck
 
  
06:02, 09 октомври 2018 # 4
NO AVATAR
20181009lck

tory burch outlet


ralph lauren shirts


air jordan 4


coach handbags


nfl jerseys wholesale


pandora jewelry


ralph lauren polo shirts


pistons jerseys


merrell shoes


pandora jewelry


dior outlet


canada goose outlet


polo ralph lauren


real madrid jersey


ugg boots


ugg boots clearance


ugg outlet


y3 shoes


cheap jerseys


cartier jewelry


salomon shoes


ferragamo shoes


ferragamo outlet


coach outlet


pandora charms


christian louboutin outlet


new balance shoes


thunder jerseys


polo ralph lauren


ugg outlet


pandora charms


ed hardy clothing


polo ralph lauren


moncler outlet


longchamp handbags


pelicans jerseys


coach outlet


marc jacobs outlet


canada goose outlet


coach canada


hawks jerseys


christian louboutin outlet


moncler outlet


michael kors handbags


coach outlet


fitflops sale clearance


futbol baratas


supreme clothing


camel shoes


canada goose jackets


air max 1


canada goose outlet


kate spade outlet


longchamp solde


canada goose outlet


polo outlet


kate spade outlet


red bottom shoes


jeep shoes


gucci outlet


hermes birkin


nba jerseys


canada goose jackets


oakley sunglasses


nike free


coach outlet


ugg outlets


christian louboutin store


longchamp outlet


ferragamo shoes


ralph lauren outlet


cheap jordans


true religion jeans


yeezy boost


san antonio spurs jerseys


michael kors handbags


golden state warriors jerseys


michael kors outlet


cheap jerseys


michael kors outlet


stephen curry shoes


christian louboutin boutique


magic jerseys


nike revolution


canada goose outlet


kate spade outlet


canada goose jackets


coach outlet


adidas outlet


oakley sunglasses


uggs outlet


denver broncos jerseys


kate spade outlet


moncler outlet


ralph lauren pas cher


soccer jerseys


michael kors outlet


air jordan shoes


ugg outlet


jordan shoes


moncler outlet


michael kors outlet online


christian louboutin outlet


true religion jeans


kate spade outlet


ferragamo outlet


prada sunglasses


burberry outlet


tory burch outlet


true religion outlet


nuggets jerseys


michael kors outlet


mulberry bags


ugg outlet


tory burch outlet


michael kors outlet


kate spade outlet


kappa clothing


ugg outlet


lacoste polo shirts


supreme clothing


canada goose jackets


louboutin shoes


tory burch outlet


uggs outlet


air jordan shoes


pacers jerseys


coach outlet


canada goose jackets


lebron james shoes


michael kors outlet


canada goose coats


cheap snapbacks


canada goose outlet


longchamp outlet


canada goose jackets


cheap jordans


nfl jersey wholesale


cheap jordans


uggs


air jordan retro


air max


bucks jerseys


ralph lauren polo shirts


ugg outlet


air jordan 4


coach handbags


toms shoes


ugg boots


michael kors handbags


cheap football shirts


michael kors outlet


le coq sportif shoes


balenciaga sneakers


manchester united jersey


adidas nmd


keen shoes


fitflops


light up shoes


coach outlet


christian louboutin outlet


football shirts


fitflops


birkenstock outlet


ugg outlet


76ers jerseys


michael kors handbags


lacoste soldes


fitflops shoes


christian louboutin outlet


ray ban outlet


michael kors outlet


kate spade outlet


jordan shoes


coach outlet


mulberry bags


mont blanc pens


bvlgari jewelry


canada goose jackets


polo outlet


polo ralph lauren


nba jerseys


moncler jackets


ugg boots


oakley sunglasses


coach outlet


kate spade outlet


ralph lauren polo shirts


true religion jeans


dc shoes


oakley sunglasses


true religion jeans


canada goose outlet


air huarache


michael kors


swarovski crystal


red bottom shoes


chicago blackhawks jerseys


air jordan 12


mulberry handbags


canada goose outlet


christian louboutin outlet


basketball shoes


christian louboutin shoes


houston texans jerseys


adidas ultra boost


clippers jerseys


michael kors outlet


gucci outlet


ray ban sunglasses


simulation shoes


polo ralph lauren


canada goose jackets


fred perry polo shirts


supreme clothing


ray ban sunglasses


michael kors outlet


moncler outlet


new york knicks jersey


links of london


coach outlet


fitflops sale clearance


balenciaga sneakers


adidas nmd


ugg boots


coach outlet


oakley sunglasses


michael kors outlet


ralph lauren polo


true religion outlet


kate spade outlet


polo ralph lauren


coach outlet


saucony shoes


longchamp outlet


ugg outlet


michael kors outlet clearance


hornets jerseys


ugg boots


coach outlet


michael kors outlet


coach outlet


canada goose outlet


coach outlet online


bulls jerseys


hermes belt


canada goose outlet


pandora charms


michael kors


miu miu handbags


coach outlet online


moncler jackets


kings jerseys


jordan shoes


barcelona jersey


cheap jordans


kate spade outlet


montblanc pens


michael kors outlet


ray ban sunglasses


true religion outlet


ugg boots


polo ralph lauren


coach outlet


knicks jerseys


pandora charms sale clearance


toms shoes


air jordan 3


timberwolves jerseys


north face jackets


cheap jordans


air max 90


cheap jordans


ugg boots


air jordan release dates


grizzlies jerseys


nba jerseys


true religion outlet


cazal sunglasses


yeezy boost


spurs jerseys


prada shoes


ugg boots


asics shoes


nike outlet


air max 90


suicoke sandals


canada goose jackets


tory burch outlet


christian louboutin outlet


cleveland cavaliers jersey


adidas crazy


uggs outlet


nobis outlet


true religion jeans


coach outlet online


indianapolis colts jerseys


cheap jordans


michael kors


tory burch outlet


20181009lck
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какво е 5G? Безжична технология, изхвърляща кабелите"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно Oбщи условия за ползване | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки