Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Какво трябва да знаете за безжичните mesh мрежи

Networkworld България - брой 4, 2017 г. / Телеком мрежи
Технологията обещава големи предимства за изграждане на по-надеждни и по-високоскоростни безжични инфраструктури.
731 прочитания, 3

Някои потребители все още смятат, че безжичната решетъчна (Mesh) мрежа е само още един маркетингов трик за продажбата на нови Wi-Fi маршрутизатори, фраза, която да оправдае вдигането на цените, без да носи съществени предимства. Но този път можете да си спестите скептичното отношение – технологията mesh предоставя значителни предимства спрямо стандартните поостарели вече Wi-Fi рутери, които купуваме от години и все още са на пазара.

Мрежите тип решетка (mesh) са отказоустойчиви, самоконфигуриращи се и много ефикасни. Не трябва да се занимавате с тях след първоначалната настройка, като те предоставят безспорно най-добрата и най-високата пропусквателна способност, която можете да постигнете в дома, офиса или на открито пространство. Тези предимства накараха редица стартиращи фирми, както и установили се на пазара компании да пуснат mesh системи, подходящи за дома и малкия бизнес.

Mesh мрежите решават един специфичен проблем – покриват относително голяма площ, над 100 кв.м на етаж или няколкоетажна сгрда, особено ако няма налично Ethernet окабеляване, което да улеснява кабелното свързване на не-mesh Wi-Fi рутери и на безжични точки за достъп. Всички днешни mesh екосистеми предлагат проста и лесна употреба. Можете да постигнете много неща само чрез няколко команди от уеб базирания контролен панел на най-популярните традиционни Wi-Fi модели.

Прочетете още: Intel подсили позициите си в ЦОД с платформата Xeon Scalable Processor

 

Традиционният безжичен маршрутизатор предлага ограничено покритие, ако към него през кабелна линия не са свързани допълнителни Wi-Fi точки за достъп. Снимка: Luma Home, Inc.

Какво означава решетка (mesh)?

Концепцията за решетъчните (mesh) мрежи се появява за първи път през 80-те години на миналия век при военни експерименти, а в търговски вариант се появяват през 90-те години.

Но изискванията към хардуера, радиочипа и радиочестотния спектър, цената и пазарната наличност осигуриха на технологията достъп до потребителското оборудване едва през последните няколко години. Ето защо много системи излязоха почти едновременно на пазара.

Mesh мрежата третира всяка базова станция като възел, който обменя информация постоянно за мрежовите условия с всички съседни възли. Това позволява на възлите, които не изпращат и не получават данни помежду си, все пак да знаят за съществуването си. Това знание може да е качено в облака или във фърмуера на всеки рутер.

Mesh мрежите не препращат всички данни, които преминават през набора от базови станции. Системите на пазара динамично настройват радио характеристиките и каналите, за да създадат възможно най-малка интерференция и най-голяма покривана площ, а това води до много високо ниво на пропусквателната способност – много по-голяма от тази, която е възможна с технологията WDS (Wireless Distribution System) и други подобни системи с радиочестотни излъчване.

Мрежовите Mesh рутери свързват многобройни безжични възли, за да покрият целия дом или офис с Wi-Fi сигнал. Снимка: Luma Home, Inc.

Принципът на всички безжични комуникации е „как да предаваме даден брой битове в най-малкия брой микросекунди и след това да „се махна“ и да оставя някой друг да използва канала“, обяснява Матю Гаст, бивш председател на комитета IEEE 802.11, който определя спецификациите, използвани от Wi -Fi. Mesh мрежите управляват този принцип по-добре от WDS.

В някои случаи mesh възел може да изпрати пакет от данни до само един друг възел. В други случаи при слаб сигнал и други фактори може да пренасочи пакета през други възли, за да достигне до базовата станция, към която е свързано крайното безжично устройство.

Някои mesh рутери имат радиочипове, работещи едновременно само в един радиообхват и се ползват по-скоро като смарт разширители на обхвата. Но в повечето случаи възлите има радиочипове за две или дори три радиочестотни обхвата. Това дава възможност за превключване на каналите за намаляване на задръстванията или за смесване на клиентски данни и на данни от backhaul линията в един и същи канал.

Традиционните рутери от висок клас предлагат характеристики с висока производителност, които в момента не присъстват в mesh системите. Моделът Netgear Nighthawk X10 например има 10Gbps Ethernet порт за връзка със мрежова система за съхранение.Крайната цел е да се гарантира, че максимално голям пропусквателен капацитет за наистина продуктивния трафик като поточно 4K видео или създаването на бързи връзки за интернет игрите с много играчи.

Ако захранване на възела спре или той откаже по друга причина, мрежата все още остава работоспособна. И тъй като всеки възел може да продължи да комуникира с поне още един друг възел, ще разполагате с напълно функционална мрежа.

Обикновено разчитате на смартфон, с който да настроите първия възел и мрежовите параметри и след това да добавите още възли към съществуващата мрежа. Тъй като не трябва да планирате накъде „отиват“ mesh възлите, mesh системите автоматично се преконфигурират с добавянето на още възли. Повечето системи на пазара предлагат помощ при определянето на това къде да намерят устройствата, като някои използват индикатори в самите възли, а други изискват софтуер за смартфони. „Изисква се огромно количество инженерни усилия, за да се направи нещо толкова просто“, казва Гаст.

Умно е да инвестираме в mesh мрежи

Цената, която плащате за по-висока ефективност? Частни протоколи. И докато Wi-Fi са стандартизирани, така че оборудването на различните производители е надеждно съвместимо, то две различни mesh системи не работят заедно. Първият mesh протокол 802.11h се оказа недостатъчен, за да изпълни задачата, тъй като бе игнориран от компаниите, които се опитват да постигнат по-добри резултати и конкурентни предимства. Не се очаква в следващите няколко години да се появи съвместим индустриален стандарт, тъй като в момента дори не се работи по неговото създаване.

Всеки голям производител на маршрутизатори и редица стартиращи фирми се насочиха към пазарната ниша на mesh мрежите.

Има поне 3 основни причини да искате съвместимост. Това е начин да се сдобиете с по-евтино оборудване, ако даден доставчик се опитва да ви „изнудва“ с цената за допълнителните възли. Съвместимостта е и средство да се „избяга“ от фалирала компания или продукти, които вече не се поддържат. Трето, това е начин да се надгради мрежата постепенно за поддръжка на нови стандарти.

Някои от производителите днес са стартиращи фирми като Eero, Luma и Securifi, а не всички стартиращи фирми успяват да се наложат. Установените вече фирми като D-Link, Linksys, Netgear и TP-Link, правят хардуер за mesh мрежи, но ако тази продуктова линия не им носи печалба, те едва ли ще продължат да я произвеждат.

Да „изтъчем“ още по-фина mesh мрежa

Бъдещето на mesh мрежите не е във все повече и повече възли. По-скоро това ще са възли, в които са вградени повече и различни видове радиоприемници и други функции. Някои mesh възли разполагат с Bluetooth за конфигуриране и за контролиране на персонални мрежи, като до три Wi-Fi радиочипа поддържат пълния спектър от Wi-Fi стандарти - 802.11a/b/g/n/ac.

Бъдещите възли може да добавят още радиочипове или хардуерно добавяне на функционалност 802.11ac Wave 2, която дава възможност за формиране на лъчи и за „следене“ на крайното устройство. По този начин ще се раздели още по-добре трафика между възлите от този между самите устройства. Освен това те могат да се сдобият и с поддръжка на 802.11ad/Wi-Gig за супер високоскоростен пренос на UHD видео или на технологии като ZigBee и други стандарти за интелигентния дом.

(13.10.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:40, 01 март 2018 # 1
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

yeezy boost


ugg outlet


air max trainers


fitflops shoes


canada goose jackets


marc jacobs outlet


michael kors


oakley sunglasses


air max 90


football shirts


prada sunglasses


pandora outlet


coach outlet


christian louboutin outlet


fitflops sale


pistons jerseys


canada goose outlet


michael kors handbags


ralph lauren pas cher


oakley sunglasses


michael kors outlet


cheap jordans


polo ralph lauren


prada outlet


hermes belt


uggs outlet


nike foamposite


grizzlies jerseys


swarovski outlet


mulberry handbags


coach outlet online


longchamp solde


michael kors outlet


swarovski outlet


ray ban sunglasses


coach outlet


oakley sunglasses


tory burch outlet


nike shoes


coach outlet


coach outlet


nike roshe one


michael kors outlet online


nba jerseys


soccer jerseys


polo ralph lauren


ugg outlet


oakley sunglasses


air jordan pas cher


ugg outlet


coach outlet


fred perry polo shirts


lacoste soldes


coach factory outlet


mulberry bags


michael kors outlet


adidas wings


ed hardy clothing


polo outlet


true religion jeans


lacoste polo shirts


birkenstock sandals


oakley sunglasses


nike outlet


oakley sunglasses wholesale


jordan shoes


thunder jerseys


canada goose outlet


louboutin pas cher


ralph lauren polo


coach outlet online


ralph lauren outlet


oakley sunglasses


nba jerseys


polo ralph lauren


michael kors uk


true religion jeans


fitflops outlet


ferragamo outlet


ugg outlet


michael kors outlet


ugg boots


air max 90


ugg outlet


magic jerseys


coach handbags


rayban sunglasses


christian louboutin outlet


nfl jerseys


oakley sunglasses


kate spade outlet


giuseppe zanotti outlet


michael kors outlet


ferragamo outlet


trailblazers jerseys


polo outlet


adidas nmd


prada handbags


michael kors handbags


kings jerseys


supreme clothing


michael kors outlet


oakley sunglasses


coach outlet


kate spade outlet


reebok outlet store


polo ralph lauren


links of london


jordan shoes


lebron james shoes


longchamp outlet


pandora charms


celtics jerseys


air max 90


nike trainers


ferragamo outlet


michael kors outlet


oakley sunglasses


burberry outlet


mulberry sale


christian louboutin outlet


nike factory outlet


longchamp outlet


mont blanc pens


polo ralph lauren


nike shoes


new balance pas cher


canada goose outlet


oakley sunglasses


vans shoes


true religion outlet


denver broncos jerseys


polo ralph lauren


mulberry handbags


oakley sunglasses


michael kors outlet


uggs outlet


ray ban sunglasses


michael kors


nhl jerseys


michael kors outlet


air max uk


longchamp handbags


ralph lauren polo shirts


christian louboutin shoes


coach canada


tory burch outlet


true religion jeans


nfl jersey wholesale


michael kors outlet


cheap nhl jerseys


oakley sunglasses


polo outlet


canada goose outlet


mulberry outlet


kate spade outlet


oakley sunglasses


true religion jeans


dansko shoes


true religion outlet


pandora jewelry


cheap mlb jerseys


nets jerseys


polo outlet


canada goose jackets


mont blanc pens


canada goose outlet


bottega veneta outlet


coach outlet online


christian louboutin outlet


oakley sunglasses


nike shoes


swarovski crystal


hermes outlet


valentino outlet


pandora charms


coach outlet online


true religion uk


bucks jerseys


mulberry outlet


coach outlet


chrome hearts outlet


puma outlet


pandora outlet


hawks jerseys


kate spade outlet


jordan shoes


polo ralph lauren


nike outlet


lakers jerseys


michael kors outlet


jordan shoes


true religion outlet


true religion jeans


ferragamo outlet


canada goose jackets


longchamp handbags


canada goose outlet


michael kors handbags


coach outlet


 
  
13:17, 01 юни 2018 # 2
NO AVATAR
20180602 junda

celtics jerseys


polo ralph lauren


christian louboutin outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


cleveland cavaliers jersey


mcm outlet


true religion jeans


michael kors outlet


hermes birkin


jimmy choo shoes


ralph lauren polo shirts


balmain jeans


alife clothing


coach outlet


world cup jerseys


jerseys from china


jeep shoes


kobe shoes


coach outlet


dc shoes


chopard jewelry


futbol baratas


polo ralph lauren


ray ban sunglasses


michael kors outlet


prada sunglasses


kobe 9


canada goose coats


canada goose outlet


fendi handbags


canada goose outlet


adidas nmd


nike shoes


cheap jordans


ray ban sunglasses


mulberry bags


gucci outlet


chrome hearts outlet


giuseppe zanotti outlet


adidas trainers


longchamp outlet


ferragamo outlet


uggs


tory burch outlet


nike outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


michael kors outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


palladium boots


le coq sportif shoes


pandora outlet


ferragamo outlet


visvim shoes


ugg outlet


michael kors handbags


air max 90


ugg boots


cheap football shirts


pistons jerseys


dsquared2 jeans


saucony shoes


warriors jerseys


burberry outlet


ray ban sunglasses


mulberry outlet


nike pegasus


coach outlet online


coach outlet


ugg outlets


nobis outlet


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


coach outlet


birkenstock outlet


kate spade outlet


coach outlet


rockets jerseys


cazal sunglasses


ugg outlet


air jordan 3


manchester united jersey


ugg outlet


cheap jordans


san antonio spurs jerseys


suicoke sandals


true religion jeans


michael kors outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


polo ralph lauren


michael kors


jordan shoes


kevin durant shoes


coach outlet online


louboutin pas cher


burberry outlet


oakley sunglasses


pandora charms


pandora charms sale clearance


nba jerseys


gucci outlet


alexander mcqueen shoes


jazz jerseys


adidas outlet


tory burch outlet


nets jerseys


canada goose jackets


air more uptempo


nike outlet


coach outlet online


oakley sunglasses


kappa clothing


soccer shoes


canada goose outlet


michael kors


kevin durant jerseys


polo ralph lauren


bulls jerseys


pandora jewelry


asics shoes


cartier jewelry


cheap jordans


puma outlet


10 deep clothing


jack wolfskin


longchamp bags


fitflops sale clearance


columbia sportswear


cheap jordans


true religion jeans


air jordan release dates


coach outlet


swarovski outlet


mont blanc pens


jordan shoes


bvlgari jewelry


coach outlet store online


lakers jerseys


oakley sunglasses


clippers jerseys


oakley sunglasses


air max uk


oakley sunglasses


baltimore ravens jerseys


yeezy boost 350


nhl jerseys


longchamp handbags


nike air force 1


minnetonka outlet


kevin durant shoes


christian louboutin outlet


pandora charms


hermes outlet


kobe bryant shoes


marc jacobs outlet


stephen curry shoes


coach outlet


true religion outlet


merrell shoes


polo ralph lauren


michael kors outlet


air huarache


tory burch outlet


chloe outlet


coach outlet online


lacoste soldes


michael kors outlet


uggs outlet


canada goose


polo ralph lauren


nike factory outlet


jordan shoes


malone souliers


coach outlet online


fitflops


ray ban sunglasses


ugg boots clearance


canada goose outlet


polo ralph lauren


pandora


belstaff jackets


fitflops sale clearance


cheap jordans


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors handbags


coach outlet online


canada goose jackets


dolce and gabbana


michael kors outlet online


air force 1


off white


five fingers shoes


ugg outlet


oakley sunglasses


kyrie 4


ugg outlet


michael kors outlet


pandora charms


stuart weitzman shoes


longchamp solde


pandora jewelry


pandora charms


ugg outlet


ysl outlet


prada shoes


true religion uk


mulberry handbags


indianapolis colts jerseys


oakley sunglasses


michael kors


ugg outlet


mulberry handbags


fitflops outlet


denver broncos jerseys


cheap jordans


coach outlet


lacoste polo shirts


true religion outlet


mizuno running shoes


coach outlet online


golden goose sneakers


isabel marant shoes


canada goose outlet


arcteryx jacket


coach outlet online


supreme uk


michael kors outlet


diesel jeans


toms shoes


undefeated clothing


chelsea jersey


lakers jerseys


air jordan shoes


coach outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


coach outlet


nike roshe


bottega veneta outlet


polo ralph lauren


ugg outlet


mulberry outlet


chrome hearts outlet


coach factory outlet


kd 10 elite


pandora charms


76ers jerseys


ugg boots


fred perry polo shirts


bally shoes


canada goose outlet


true religion jeans


canada goose outlet


kate spade outlet


pacers jerseys


kate spade outlet


true religion jeans


air jordan 4


canada goose jackets


herve leger outlet


balenciaga sneakers


michael kors outlet online


nba jerseys


swarovski crystal


brequet wathes


tory burch outlet


ray ban sunglasses


michael kors outlet


coach outlet


camel shoes


barbour jackets


michael kors outlet


kate spade outlet


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


pandora charms


givenchy handbags


g-star jeans


tory burch outlet


polo outlet


polo ralph lauren


coach outlet online


christian louboutin outlet


ed hardy clothing


true religion outlet


nhl jerseys


moncler jackets


christian louboutin outlet


wellensteyn jackets


polo ralph lauren


uggs outlet


hawks jerseys


canada goose outlet


van cleef & arpels jewelry


air max 95


kings jerseys


coach outlet


ugg boots


michael kors outlet


michael kors handbags


bape clothing


coach factory outlet


supreme clothing


armani exchange


fitflops sale


nike foamposite


pandora charms


fitflops sale clearance


new balance shoes


oakley sunglasses


michael kors handbags


coach outlet canada


isabel marant outlet


nike store uk


canada goose outlet


thunder jerseys


timberwolves jerseys


air jordan shoes


nfl jersey wholesale


nuggets jerseys


basketball shoes


pandora jewelry


jimmy choo sunglasses


oakley sunglasses


tory burch outlet


true religion jeans


louboutin shoes


true religion jeans


gucci handbags


michael kors outlet


fitflops shoes


oakley sunglasses


christian louboutin shoes


mishka clothing


moncler outlet


mac makeup


michael kors


houston texans jerseys


karen millen dresses


pelicans jerseys


adidas outlet


converse shoes


cheap snapbacks


grizzlies jerseys


adidas uk


san francisco 49ers jerseys


nike store


nike roshe one


true religion jeans


nike air max 90


moncler outlet


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors uk


miu miu handbags


fila shoes


ubiq shoes


cheap jordans


ferragamo outlet


coach outlet


kate spade outlet


yeezy boost


canada goose outlet


adidas crazy


ray ban sunglasses


jordan shoes


trailblazers jerseys


fitflops


nike store


polo outlet


valentino outlet


knicks jerseys


nfl jerseys wholesale


ray ban sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


air max 97


ray ban sunglasses


air jordan 12


salomon shoes


coach outlet


nba jerseys


uggs outlet


polo ralph lauren


coach outlet


canada goose jackets


jordan 32


cheap jerseys


longchamp handbags


balenciaga sneakers


canada goose jackets


cheap jordans


michael kors handbags


swarovski outlet


cheap nfl jerseys


cheap jordans


michael kors outlet


canada goose outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


air max 90


coach outlet


toms shoes


ferragamo outlet


jordan shoes


champion clothing


christian louboutin outlet


nike presto


ray ban sunglasses


reebok trainers


polo outlet


real madrid jersey


toms shoes


bucks jerseys


polo shirts


longchamp pliage


ralph lauren polo shirts


stussy clothing


swarovski outlet


jordan shoes


moncler jackets


polo ralph lauren


true religion outlet


cheap jordans


cheap nhl jerseys


air jordan retro


harry winston jewelry


christian louboutin outlet


clarks shoes


longchamp outlet


air max 90


kate spade outlet


canada goose jackets


gentle monster sunglasses


bulgari jewelry


chicago blackhawks jerseys


denver broncos jerseys


michael kors outlet


ray ban sunglasses


dansko shoes


pandora charms


canada goose outlet


ugg boots


pandora charms


givenchy jewelry


prada handbags


true religion jeans


ralph lauren polo shirts


michael kors outlet


keen shoes


canada goose outlet


longchamp solde


cheap jordans


oakley sunglasses wholesale


canada goose jackets


coach factory outlet


cavaliers jerseys


michael kors wallets


guess factory


golden state warriors jerseys


adidas soccer shoes


james harden jerseys


cheap jerseys


christian louboutin outlet


canada goose parka


nike air max 2015


jordan shoes


adidas nmd


canada goose jackets


soccer jerseys


air max 90


coach outlet online


jordan shoes


canada goose jackets


oakley sunglasses


pandora charms


raptors jerseys


birkenstock sandals


suns jerseys


prada outlet


nike air max


ugg outlet


longchamp pas cher


air max 2017


moncler outlet


mbt shoes


mulberry bags


harden shoes


michael kors outlet


bcbg dresses


magic jerseys


tods outlet


ray ban sunglasses


gucci outlet


basketball jerseys


nike blazer pas cher


cheap jordans


longchamp handbags


ugg outlet


ralph lauren pas cher


mulberry handbags


ferragamo shoes


canada goose jackets


tag heuer watches


fingerlings monkey


ray ban sunglasses


true religion jeans


furla handbags


ugg outlet


michael kors outlet


under armour outlet


hornets jerseys


ralph lauren outlet


michael kors outlet


gucci outlet


nike revolution


kd 9


hermes outlet


heat jerseys


burberry outlet


coach outlet


ferragamo shoes


true religion jeans


air jordan 4


audemars piguet watches


oakley sunglasses wholesale


ferragamo outlet


adidas wings


ray ban sunglasses


soccer jerseys


brequet wathes


coach handbags


moncler outlet


coach handbags


ecco shoes


ralph lauren polo


canada goose outlet


montblanc pens


fossil watches


canada goose outlet


vans shoes


oakley sunglasses


canada goose jackets


fitflops sale


burberry outlet


canada goose outlet


Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какво трябва да знаете за безжичните mesh мрежи"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване