Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Автономните мрежи стават задължителни за телекомите

Networkworld България - брой 4, 2017 г. / Телеком мрежи
1988 прочитания, 5

Телекомуникационният бранш от години се опитва да намери подходящата технология, която да му осигури икономически по-изгодно и по-бързо пускане и спиране на услугите. Сега сякаш пътешествието е към края си, като това което наричаме „автономна мрежа“ прилича на митичната обетована земя. Но пътят към това „място“ все още се изгражда, а наситина мащабен проект в тази насока все още не се завършен. Дотогава може да минат и години, което означава, че има да се върши още много работа.

Всичко се върти около модерната дума „автоматизация“. Тя не е нова нито като концепция, винаги е била част от всяка иновация в комуникациите още от зората на телефоните с шайба. Но сега се намираме в период, в който всички части от автоматизацията ще започнат да се появяват под формата на една мащабна суперструктура.

Очевидната цел на автоматизацията е да създаде „автономни процеси“, при които мрежата прави всичко необходимо без никаква човешка намеса. Това е дългогодишна „лелеяна мечта“ на архитектите на телеком инфраструктура и на доставчиците на решения за нея.

Сега обаче има огромен набор от съответните технологични „съставки“, които ще направят автоматизацията възможна – виртуализация, изкуствен интелект, машинно обучение, телеметрия, роботика, анализи и т.н. Всички те са достигнали до различна степен на зрялост. А тези самостоятелни елементи от автоматизацията се повяват в комплект, така че пътят към автономната мрежа вече се оформя. Операторите довършват изграждането на мрежи, които могат да работят самостоятелно дни, дори седмици, без да се нуждаят от никаква намеса от технически персонал.

Когато говорим за автономната мрежа в този контекст, говорим и за комуникационните процеси като цяло, не само за свързаност, но и за услуги, приложения, прилежащи процеси и всичко други, което е част от гигантска виртуална машина, „захранваща“ глобалната икономика.

За операторите и доставчиците на телекомуникационни услуги, които все още се борят с проблема да пуснат в експлоатация NFV, мисълта да справят с автоматизацията с всичките й „научно-фантастични“ компоненти, вероятно изглежда твърде далече. Уверете се, че те могат да се възползват от предимствата на автоматизацията (вкл. намаляване на персонала, по-добра производителност, по-голяма надеждност), без да попадат в същите капани, които ги „измъчват“ при NFV и други технологични скокове (заключване към даден доставчик, твърде сложни стандарти с отворен код). Това означава, че индустрията на телеком доставчиците трябва да обърне сериозно внимание на грешките, които продължават да превръщат виртуализацията в толкова „болезнено преживяване“ за операторите, и да се поучи от тях.


Сложен е проблемът

Автоматизацията наистина е много сложна инициатива. На практика думата е твърде обща, за да обхване всички отделни елементи, които трябва да бъдат внедрени, за да се стигне до „Автономната мрежа“, като всяка стъпка от процеса ще е по-сложна от предишната.

Първата стъпка е автоматизация на специфични управленски функции (които се обслужват от сегашната поостаряла ИТ инфраструктура на операторите). Втората стъпка е автоматизация на обновяването на тези процеси, така че те да се обслужват ръчно (на практика автоматизиране на автоматизацията). Освен това доставчиците на услуги ще искат да направят скриптовете по-интелигентни чрез добавяне на изкуствен интелект и машинно обучение, които не само да автоматизират процесите, но и с времето да подобрят тяхната ефективност, някак на „авто-магия“.


Към кого да се обърнете?

И така, големият въпрос пред операторите е – на кого могат да се доверят за проектиране и изграждането на автономната мрежа. Опциите варират от традиционни компании до току-що стартирали, пионери в тази област.

Установилите се вече доставчици включват най-големите имена в телеком бранша като Huawei Technologies, Nokia, Ericsson, които се конкурират с доказали се в областта на OSS решенията като Amdocs, Oracle, Netcracker Technology, които имат собствени NFV платформи и решения за оркестриране. В надпреварата се включват и големите имена в ИТ индустрията като Hewlett Packard Enterprise, IBM, Dell Technologies.

„Всеки тип компания има свои силни страни, някои от тях „играят на повече от едно игрище“, особено Ericsson, която е много силна в областта на софтуера за мрежови операции, при доставите на телекомуникационно оборудване и като интегратор“, коментира Джеймс Кроушоу, анализатор от Heavy Reading в доклада си за автоматизиране на мрежите от ново поколение.

Ако решат да се спра на другия тип иновативни компании, операторите също имат различни опции. Могат да решат да използват кода на някоя от новите индустриални организации като ONAP или OSM, могат да го направят и сами с помощта на рамката за автоматизирано програмиране, но това изисква доста усилена работа. И накрая, могат да се спрат на нови междуплатформени решения със „златен код“, които тепърва излизат на пазара.

Който и път да поемат, за доставчиците на услуги това е решение, което ги тревожи много повече отколкото преди 4-5 години, когато се разглеждаха различните доставчици на NFV.

Тогава операторите бяха много по-оптимистично настроени и смятаха, че чрез софтуерно базираната виртуализация (SDN и NFV) те веднага ще получат две директни ползи: намаляване на разходите плюс начин да избягат от „обвързване“ с портфолиото само на един производител. Но същевременно тези оператори бяха предразположени да продължат да работят с доставчиците, които познаваха и на които вярваха.

За установилите се на пазара производители ситуацията бе доста сложна. Как да продължат да „задържат“ големите си потребители и едновременно с това да им показват, че са напълно отдадени на новия „отворен“ и съвместим свят на софтуерно базираната виртуализация?

Днес е ясно, че поддръжката на отворен код не означава непременно, че продуктите на даден производител ще работят безпроблемно с тези на друг доставчик. На практика това може да се случи, но само след упорита работа по интегриране на системите или лабораторни изпитания. 4 години по-късно имаме редица NFV продукти на големи компании и още толкова ядосани потребители от телекомуникационния бранш.


Да обърнем веригата за доставки?

Можем да се насочим към традиционните доставчици като Cisco, Huawei, Juniper, Ericsson и Nokia; или ако автоматизираната мрежа е чисто оптична – Adtran, ADVA Optical Networking, Ciena и др. Но някои грешни стъпки на производителите в областта точно на виртуализацията породиха безпрецедентно събитие в телекомуникационната индустрия, като най-големите доставчици в света - включително AT&T, BT, China Mobile Communications , China Telecom, Deutsche Telekom, корейската SK Telecom и Telefónica - се отказаха да чакат производителите да им предоставят върхови уникални решения и вместо да правят традиционните поръчки, се заеха сами да разработят сами технологии за виртуализация и автоматизация.

А след това за това за голяма изненада на всички седнаха на една маса със своите конкуренти в индустриални групи, за да подобрят своя код и да си осигурят съвместимост. Два от най-очевидните примери за тази обратна тенденция са ONAP и OSM. Първото е инициатива, създадена от сливането на платформата ECOMP на AT&T с проекта Open Orchestrator Project (OPEN-O) на китайските оператори, а в OSM членове са телекоми като BT, Telefonica, Telenor и Sprint.

След като различни оператори и производители се обединиха около една обща база с кодове и API интерфейси, и двете инициативи (ONAP и OSM) се надяват да решат един от най-големите недостатъци на телекомуникационната индустрия: невъзможността да се пренасят сложни политики и правила за трафика, автоматизацията и сигурността между мрежите на различните оператори. Интересно е, че много хора в индустрията предполагат, че това е възможно днес. “Суровата реалност е, че без страхотно много работа голяма част от услугите все още ще работят в режима от 20-и век „най-добро усилие“ (best effort). Предизвикателството пред тези организации са огромният мащаб на използваната база от кодове. Само в ECOMP има около 8,5 милиона реда код. Този софтуер трябва да бъде интегриран с този от OPEN-O и след това да бъде актуализиран редовно. Това е предизвикателство за системната интеграция в безпрецедентен мащаб.

„Всеки, който се хвали с писането на 8 милиона реда код през 2017 г., е пълен идиот. Целият свят се стреми да бъде разпределен, модулен и отказоустойчив. Кодирането на монолити е за глупаци“, твърди Дейв Дугал, управляващ директор на Enterprise Web, която прави алтернативно решение за оркестрация и автоматизация. Linux Foundation, която ръководи групата ONAP, отговаряща за кода, се стреми активно да намали трудностите, като твърди, че тези аргументи срещу кода бързо ще бъдат преодолени.


Интеграция на кръстопът

Системната интеграция осигурява още една възможност на операторите, които искат да активират автоматизацията, но тук отново са изправени пред разклонения. От една страна, те могат да платят на организация за професионални услуги, т.е. системен интегратор, за да го осъществи. Accenture, Amdocs и Deloitte Development LLC агресивно се „предлагат“ за тази работа, като Amdocs е водещ интегратор, който помага за виртуализирането / автоматизирането на мрежата на AT&T, един от най-големите клиенти в момента.

От друга страна, операторите могат да осъществят сами интеграцията със собствени сили, използвайки някоя от няколкото рамки за автоматизация на трети страни, като някои имат доста странни имена - Chef, Puppet, Juju, JP McWongbonkle и SaltStack.

За повечето телекоми това обаче е твърде сложен проект за момента, макар че според Juniper именно тези компании са по-склонни да се захванат с предизвикателството на системната интеграция в сравнение с корпоративните организации.


Златният код

Пазарът за автоматизация включва някои нови и потенциално разрушаващи статуквото алтернативни решения. Фирми като EnterpriseWeb, RIFT.io и UBiqube продават междуплатформен софтуер, който по същество е софтуерен еквивалент на хардуера „Златна кутия“ от началото на XXI век. Той стои като блестящо софтуерно ядро в средата на мрежата, „обвит“ с API интерфейси, поддържайки както интерфейсите към съществуващи услуги и мрежи, така и задачата за тяхната автоматизация и оркестрация.

Чрез вътрешно справяне с „трудните неща“ и представянето на повсеместен остров от код, около който се ориентира останалата част от мрежата на оператора и неговите услуги, тези решения тип „златен код“ имат очевидни предимства пред останалите предлагани алтернативи за автоматизация

Трябва да имате предвид обаче, че автоматизацията не съществува изолирано, както и продуктите за нейната реализация, които продават производителите. Автоматизацията не само е преплетена с оркестрацията. Всъщност OSS / BSS, оркестрацията, автоматизацията са „континуум на способностите“, който увеличава сложността, но и добавената стойност, заедно с по-нататъшното пътешествие към него. С други думи, доставчиците на услуги, които искат да автоматизират своите мрежи, са изправени пред изключително сложно, почти „свръхчовешко“ предизвикателство. Да разполагат с невероятно умно софтуерно решение може да не е достатъчно, за да отклони операторите от традиционните им доставчици, които в случая на Ericsson са доказали повече от век и половина, че могат да решават проблемите на клиентите си.

И още едно нещо. С толкова много нови компании и подходи, които се борят за вниманието на операторите, критична стъпка от пътешествието към автономните мрежи е да се уверите, че всички говорите на „един и същи език“. Всички в индустрията – медии, анализатори, оператори, производители, стандартизиращи органи, системни интегратори, трябва да се обединят около обща лексика или синтаксис, описващ автономната мрежи и всички нейни компоненти.

Именно това пропуснахме да направим преди 4 години, когато започнахме да работи върху NFV, това е и основната причина виртуализацията днес да е такава „топка от кълчища“

Индустриални организации като Новата IP агенция (NIA) помагат за преодоляване на езиковото неразбирателство, създавайки индустриална инициатива за първата цялостна йерархична таксономия на комуникациите от следващо поколение. Това е уникален и доста изчерпателен план, който ще опрости и ускори проектирането, изграждането и монетизирането на виртуализирани автономни мрежи.

Фаза 1 от проекта ще бъде представен в началото на ноември, когато NIA ще сподели резултатите от него на конференция в Лондон. Целта на организацията е да съгласува таксономията от ново поколение със съответните стандартизиращи организации, които да я одобрят.

Пионети в автономните мрежи

Новосъздадени компании, които се занимават с някоя част от пъзела на автономната мрежа

Мрежи, безирани на намерения (IBN) и оркестрация:Apstra, Forward Networks, Veriflow, Waltz Networks, SeaStreet, NetYCE, RIFT.io, Ubiqube, Tupl, EnterpriseWeb, Anuta Networks, CPLANE Networks, Itential, PacketFront Software.

Изкуствен интелект и анализи: Aria Networks, Cardinality, Guavus, Arago

Роботизирана автомазация на процеси (RPA): Automation Anywhere, Blue Prism, UiPath, Workfusion


(13.10.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:33, 11 декември 2017 # 1
NO AVATAR
arap amanah Konstitusi tersebut menjadi sumber jual besi baja online jualbesibajaonline.com jualbesibajaonline jual besi wf jual besi h beam jual besi cnp jual besi unp jual besi beton jual besi plat jual besi siku jual pipa besi harga besi wf harga besi h beam harga besi cnp harga besi unp harga besi beton harga besi plat harga besi siku harga pipa besi distributor besi wf distributor besi h beam distributor besi beton distributor besi cnp distributor besi unp distributor besi plat distributor besi siku distributor besi pipa Jual besi baja plat astm a 283 grade a 285 grade c 70 c a 516 grade 70 harga distributor jakarta surabaya
Jual Harga Distributor Wear Plate Tahan Gesek Hardox 400 450 500
Jual Harga Distributor Wear Plate Tahan Gesek Abrex 400 450 500 Harga Jual Distributor Plat Boiler Tahan Panas Astm A 516 GR 70 Jual Harga Distributor Plate Boiler Tahan Panas Astm A 283 Gr c Distributor Plat Boiler Tahan Panas astm a 285 gr c Harga Jual Murah Disini Distributor Plat Tahan Gesek Waear Plate Creusabro 4800 8000 Harga Jual murah Harga Jual Distributor Pipa Boiler DIN 17175, EN 100126 P235 GH Vallorec, Sumitomo dan Benteler
undangan pernikahan kalender
undangan pernikahan bahasa inggris islam
undangan pernikahan islami
undangan pernikahan unik dan murah
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan online
undangan pernikahan
undangan pernikahan amplop surat
undangan pernikahan simple
undangan pernikahan murah
undangan pernikahan unik
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan arab
undangan pernikahan
undangan pernikahan
Pabrik Plat Bordes
Pabrik Plat Bordes
Pabrik besi siku
Pabrik Wiremesh Besi
Pabrik Plat besi plat kapal
undangan pernikahan mewah
Distributor Besi Pipa Baja Schedule 80
Pabrik Besi Hollow Baja
Pabrik besi hollow
Distributor besi beton
Distributor Wiremesh Besi
Distributor Wiremesh Besi
Pabrik pipa besi baja sch 40 sch 80
Distributor Atap Spandek
Pabrik besi h beam baja
undangan pernikahan cute
Distributor Besi Pipa Baja Schedule 40
Distributor Besi Beton
Distributor pipa besi
konstruksi baja jasa konstruksi
konstruksi bangunan jasa konstruksi besi baja
konstruksi jembatan jasa konstruksi gudang
konstruksi baja wf jasa konstruksi gedung
harga konstruksi baja per m2 jasa konstruksi baja wf
konstruksi kapal jasa konstruksi jembatan
konstruksi cakar ayam jasa konstruksi bangunan
contoh konstruksi baja wf jasa konstruksi
konstruksi jembatan beton jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan 2 lantai jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan gedung jasa konstruksi gedung
konstruksi baja gudang jasa konstruksi baja wf
konstruksi baja rumah 2 lantai jasa konstruksi jembatan
konstruksi jembatan gantung jasa konstruksi bangunan
konstruksi baja untuk rumah tinggal jasa konstruksi
konstruksi jembatan sederhana jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan bertingkat jasa konstruksi gudang
konstruksi baja di bali jasa konstruksi gedung
konstruksi baja wf untuk gudang jasa konstruksi baja wf
konstruksi gudang jasa konstruksi jembatan
konstruksi jembatan baja jasa konstruksi bangunan
harga konstruksi baja per kg jasa konstruksi
konstruksi baja berat jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan tahan gempa jasa konstruksi gudang
konstruksi jembatan beton sederhana jasa konstruksi gedung
konstruksi atap baja jasa konstruksi baja wf
konstruksi besi jasa konstruksi jembatan
harga konstruksi baja gudang jasa konstruksi bangunan
harga konstruksi baja per meter jasa konstruksi
konstruksi baja surabaya jasa konstruksi besi baja
konstruksi kapal baja jasa konstruksi gudang
konstruksi gudang baja jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan gedung bertingkat rendah jasa konstruksi baja wf
konstruksi baja lapangan futsal jasa konstruksi jembatan
konstruksi tangga baja jasa konstruksi bangunan
konstruksi bangunan sarang walet jasa konstruksi
harga konstruksi baja wf jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan sederhana jasa konstruksi gudang
konstruksi dermaga jasa konstruksi gedung
konstruksi besi wf jasa konstruksi baja wf
konstruksi bangunan kapal jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja wf untuk rumah tinggal jasa konstruksi bangunan
konstruksi bangunan gedung bertingkat jasa konstruksi
konstruksi pelabuhan jasa konstruksi besi baja
konstruksi wf jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan baja jasa konstruksi gedung
harga konstruksi baja untuk gudang jasa konstruksi baja wf
konstruksi kuda kuda baja jasa konstruksi jembatan
konstruksi basement jasa konstruksi bangunan
konstruksi baja 2 lantai jasa konstruksi
konstruksi bangunan 3 lantai jasa konstruksi besi baja
harga konstruksi baja lapangan futsal jasa konstruksi gudang
konstruksi baja iwf jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan lantai 2 jasa konstruksi baja wf
konstruksi atap baja wf jasa konstruksi jembatan
konstruksi crane jasa konstruksi bangunan
konstruksi jembatan layang jasa konstruksi
konstruksi bangunan bambu jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja vs beton bertulang jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan tinggi jasa konstruksi gedung
konstruksi baja wf untuk rumah jasa konstruksi baja wf
menghitung konstruksi baja jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja jakarta jasa konstruksi bangunan
konstruksi bangunan sipil jasa konstruksi
konstruksi rumah baja jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan pabrik jasa konstruksi gudang
konstruksi baja untuk rumah jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan ruko 2 lantai jasa konstruksi baja wf
konstruksi bangunan gudang jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja bandung jasa konstruksi bangunan
konstruksi h beam jasa konstruksi
konstruksi baja untuk gudang jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja cnp jasa konstruksi gudang
standar konstruksi bangunan indonesia jasa konstruksi gedung
konstruksi baja gedung bertingkat jasa konstruksi baja wf
konstruksi baja bentang lebar jasa konstruksi jembatan
konstruksi bangunan tingkat jasa konstruksi bangunan
contoh konstruksi baja jasa konstruksi
konstruksi baja rumah jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan masjid jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan beton jasa konstruksi gedung
jasa konstruksi baja bandung jasa konstruksi baja wf
jasa konstruksi baja jakarta jasa konstruksi jembatan
konstruksi lantai baja jasa konstruksi bangunan
harga konstruksi bangunan per m2 jasa konstruksi
konstruksi bangunan minimalis jasa konstruksi besi baja
kontraktor konstruksi baja jakarta jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan jembatan jasa konstruksi gedung
konstruksi baja h beam jasa konstruksi baja wf
konstruksi bangunan ruko jasa konstruksi jembatan
konstruksi bangunan walet jasa konstruksi bangunan
kontraktor konstruksi baja surabaya jasa konstruksi
konstruksi baja jembatan jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja semarang jasa konstruksi gudang
konstruksi baja pabrik jasa konstruksi gedung
konstruksi atap gudang jasa konstruksi baja wf
konstruksi bangunan hotel jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja tangerang jasa konstruksi bangunan
konstruksi bangunan sekolah jasa konstruksi
konstruksi baja bangunan jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja gedung jasa konstruksi gudang
konstruksi baja adalah jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan futsal jasa konstruksi baja wf
konstruksi baja jawa timur jasa konstruksi jembatan
konstruksi kuda-kuda baja wf jasa konstruksi bangunan
biaya konstruksi baja lapangan futsal jasa konstruksi
konstruksi bangunan lapangan futsal jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja futsal jasa konstruksi gudang
konstruksi baja bali jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan kolam renang jasa konstruksi baja wf
konstruksi atap bangunan jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja untuk lapangan futsal jasa konstruksi bangunan
pemasangan konstruksi atap baja jasa konstruksi
konstruksi jembatan baja sederhana jasa konstruksi besi baja
jasa konstruksi jasa konstruksi gudang
jasa konstruksi baja jasa konstruksi gedung
jasa konstruksi bangunan jasa konstruksi baja wf
jasa konstruksi baja wf jasa konstruksi jembatan
jasa konsultan konstruksi jasa konstruksi bangunan
jasa konstruksi baja gudang jasa konstruksi
harga jasa konstruksi baja jasa konstruksi besi baja
jasa konsultan konstruksi bangunan jasa konstruksi gudang
jasa konstruksi baja surabaya jasa konstruksi gedung
industri jasa konstruksi jasa konstruksi baja wf
jasa konstruksi baja bandung jasa konstruksi jembatan
jasa konstruksi baja jakarta jasa konstruksi bangunan
jasa konstruksi.net jasa konstruksi
jasa konstruksi indonesia jasa konstruksi besi baja
harga jasa konstruksi jasa konstruksi gudang
iklan jasa konstruksi jasa konstruksi gedung
 
  
05:33, 11 декември 2017 # 2
NO AVATAR
arap amanah Konstitusi tersebut menjadi sumber jual besi baja online jualbesibajaonline.com jualbesibajaonline jual besi wf jual besi h beam jual besi cnp jual besi unp jual besi beton jual besi plat jual besi siku jual pipa besi harga besi wf harga besi h beam harga besi cnp harga besi unp harga besi beton harga besi plat harga besi siku harga pipa besi distributor besi wf distributor besi h beam distributor besi beton distributor besi cnp distributor besi unp distributor besi plat distributor besi siku distributor besi pipa Jual besi baja plat astm a 283 grade a 285 grade c 70 c a 516 grade 70 harga distributor jakarta surabaya
Jual Harga Distributor Wear Plate Tahan Gesek Hardox 400 450 500
Jual Harga Distributor Wear Plate Tahan Gesek Abrex 400 450 500 Harga Jual Distributor Plat Boiler Tahan Panas Astm A 516 GR 70 Jual Harga Distributor Plate Boiler Tahan Panas Astm A 283 Gr c Distributor Plat Boiler Tahan Panas astm a 285 gr c Harga Jual Murah Disini Distributor Plat Tahan Gesek Waear Plate Creusabro 4800 8000 Harga Jual murah Harga Jual Distributor Pipa Boiler DIN 17175, EN 100126 P235 GH Vallorec, Sumitomo dan Benteler
undangan pernikahan kalender
undangan pernikahan bahasa inggris islam
undangan pernikahan islami
undangan pernikahan unik dan murah
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan online
undangan pernikahan
undangan pernikahan amplop surat
undangan pernikahan simple
undangan pernikahan murah
undangan pernikahan unik
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan arab
undangan pernikahan
undangan pernikahan
Pabrik Plat Bordes
Pabrik Plat Bordes
Pabrik besi siku
Pabrik Wiremesh Besi
Pabrik Plat besi plat kapal
undangan pernikahan mewah
Distributor Besi Pipa Baja Schedule 80
Pabrik Besi Hollow Baja
Pabrik besi hollow
Distributor besi beton
Distributor Wiremesh Besi
Distributor Wiremesh Besi
Pabrik pipa besi baja sch 40 sch 80
Distributor Atap Spandek
Pabrik besi h beam baja
undangan pernikahan cute
Distributor Besi Pipa Baja Schedule 40
Distributor Besi Beton
Distributor pipa besi
konstruksi baja jasa konstruksi
konstruksi bangunan jasa konstruksi besi baja
konstruksi jembatan jasa konstruksi gudang
konstruksi baja wf jasa konstruksi gedung
harga konstruksi baja per m2 jasa konstruksi baja wf
konstruksi kapal jasa konstruksi jembatan
konstruksi cakar ayam jasa konstruksi bangunan
contoh konstruksi baja wf jasa konstruksi
konstruksi jembatan beton jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan 2 lantai jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan gedung jasa konstruksi gedung
konstruksi baja gudang jasa konstruksi baja wf
konstruksi baja rumah 2 lantai jasa konstruksi jembatan
konstruksi jembatan gantung jasa konstruksi bangunan
konstruksi baja untuk rumah tinggal jasa konstruksi
konstruksi jembatan sederhana jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan bertingkat jasa konstruksi gudang
konstruksi baja di bali jasa konstruksi gedung
konstruksi baja wf untuk gudang jasa konstruksi baja wf
konstruksi gudang jasa konstruksi jembatan
konstruksi jembatan baja jasa konstruksi bangunan
harga konstruksi baja per kg jasa konstruksi
konstruksi baja berat jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan tahan gempa jasa konstruksi gudang
konstruksi jembatan beton sederhana jasa konstruksi gedung
konstruksi atap baja jasa konstruksi baja wf
konstruksi besi jasa konstruksi jembatan
harga konstruksi baja gudang jasa konstruksi bangunan
harga konstruksi baja per meter jasa konstruksi
konstruksi baja surabaya jasa konstruksi besi baja
konstruksi kapal baja jasa konstruksi gudang
konstruksi gudang baja jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan gedung bertingkat rendah jasa konstruksi baja wf
konstruksi baja lapangan futsal jasa konstruksi jembatan
konstruksi tangga baja jasa konstruksi bangunan
konstruksi bangunan sarang walet jasa konstruksi
harga konstruksi baja wf jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan sederhana jasa konstruksi gudang
konstruksi dermaga jasa konstruksi gedung
konstruksi besi wf jasa konstruksi baja wf
konstruksi bangunan kapal jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja wf untuk rumah tinggal jasa konstruksi bangunan
konstruksi bangunan gedung bertingkat jasa konstruksi
konstruksi pelabuhan jasa konstruksi besi baja
konstruksi wf jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan baja jasa konstruksi gedung
harga konstruksi baja untuk gudang jasa konstruksi baja wf
konstruksi kuda kuda baja jasa konstruksi jembatan
konstruksi basement jasa konstruksi bangunan
konstruksi baja 2 lantai jasa konstruksi
konstruksi bangunan 3 lantai jasa konstruksi besi baja
harga konstruksi baja lapangan futsal jasa konstruksi gudang
konstruksi baja iwf jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan lantai 2 jasa konstruksi baja wf
konstruksi atap baja wf jasa konstruksi jembatan
konstruksi crane jasa konstruksi bangunan
konstruksi jembatan layang jasa konstruksi
konstruksi bangunan bambu jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja vs beton bertulang jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan tinggi jasa konstruksi gedung
konstruksi baja wf untuk rumah jasa konstruksi baja wf
menghitung konstruksi baja jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja jakarta jasa konstruksi bangunan
konstruksi bangunan sipil jasa konstruksi
konstruksi rumah baja jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan pabrik jasa konstruksi gudang
konstruksi baja untuk rumah jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan ruko 2 lantai jasa konstruksi baja wf
konstruksi bangunan gudang jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja bandung jasa konstruksi bangunan
konstruksi h beam jasa konstruksi
konstruksi baja untuk gudang jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja cnp jasa konstruksi gudang
standar konstruksi bangunan indonesia jasa konstruksi gedung
konstruksi baja gedung bertingkat jasa konstruksi baja wf
konstruksi baja bentang lebar jasa konstruksi jembatan
konstruksi bangunan tingkat jasa konstruksi bangunan
contoh konstruksi baja jasa konstruksi
konstruksi baja rumah jasa konstruksi besi baja
konstruksi bangunan masjid jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan beton jasa konstruksi gedung
jasa konstruksi baja bandung jasa konstruksi baja wf
jasa konstruksi baja jakarta jasa konstruksi jembatan
konstruksi lantai baja jasa konstruksi bangunan
harga konstruksi bangunan per m2 jasa konstruksi
konstruksi bangunan minimalis jasa konstruksi besi baja
kontraktor konstruksi baja jakarta jasa konstruksi gudang
konstruksi bangunan jembatan jasa konstruksi gedung
konstruksi baja h beam jasa konstruksi baja wf
konstruksi bangunan ruko jasa konstruksi jembatan
konstruksi bangunan walet jasa konstruksi bangunan
kontraktor konstruksi baja surabaya jasa konstruksi
konstruksi baja jembatan jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja semarang jasa konstruksi gudang
konstruksi baja pabrik jasa konstruksi gedung
konstruksi atap gudang jasa konstruksi baja wf
konstruksi bangunan hotel jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja tangerang jasa konstruksi bangunan
konstruksi bangunan sekolah jasa konstruksi
konstruksi baja bangunan jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja gedung jasa konstruksi gudang
konstruksi baja adalah jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan futsal jasa konstruksi baja wf
konstruksi baja jawa timur jasa konstruksi jembatan
konstruksi kuda-kuda baja wf jasa konstruksi bangunan
biaya konstruksi baja lapangan futsal jasa konstruksi
konstruksi bangunan lapangan futsal jasa konstruksi besi baja
konstruksi baja futsal jasa konstruksi gudang
konstruksi baja bali jasa konstruksi gedung
konstruksi bangunan kolam renang jasa konstruksi baja wf
konstruksi atap bangunan jasa konstruksi jembatan
konstruksi baja untuk lapangan futsal jasa konstruksi bangunan
pemasangan konstruksi atap baja jasa konstruksi
konstruksi jembatan baja sederhana jasa konstruksi besi baja
jasa konstruksi jasa konstruksi gudang
jasa konstruksi baja jasa konstruksi gedung
jasa konstruksi bangunan jasa konstruksi baja wf
jasa konstruksi baja wf jasa konstruksi jembatan
jasa konsultan konstruksi jasa konstruksi bangunan
jasa konstruksi baja gudang jasa konstruksi
harga jasa konstruksi baja jasa konstruksi besi baja
jasa konsultan konstruksi bangunan jasa konstruksi gudang
jasa konstruksi baja surabaya jasa konstruksi gedung
industri jasa konstruksi jasa konstruksi baja wf
jasa konstruksi baja bandung jasa konstruksi jembatan
jasa konstruksi baja jakarta jasa konstruksi bangunan
jasa konstruksi.net jasa konstruksi
jasa konstruksi indonesia jasa konstruksi besi baja
harga jasa konstruksi jasa konstruksi gudang
iklan jasa konstruksi jasa konstruksi gedung
 
  
05:55, 07 септември 2018 # 3
NO AVATAR

Thanks for the good information, Introduce me blogging indonesia want to visit on your website and read the article that is useful for me,
if there is time to read our contents / website please via our web site :
obat pelangsing ,
obat kuat ,
obat bius ,
obat pembesar penis ,
obat pelangsing alami ,
viagra asli ,
obat pelangsing biolo ,
cara menghilangkan lemak perut ,
klg pills ,
obat tidur alami ,
biolo ,
obat bius cair ,
susu penggemuk badan ,
toko bagus ,
 
  
05:57, 16 ноември 2018 # 4
NO AVATAR
polo ralph lauren, air max shoes, woolrich outlet, nike, barbour, nfl jerseys, cheap true religion, air huarache, north face, michael kors, ralph lauren polo, hermes outlet, vikings nfl jersey, colts nfl jersey, thomas sabo charms, los angeles clippers jerseys, coach outlet, skechers shoes outlet, ugg, armani exchange, basketball shoes, cowboys nfl jersey, bills nfl jersey, broncos nfl jersey, the north face, pandora outlet, swarovski, 49ers nfl jersey, guess factory, redskins nfl jersey, oklahoma city thunder jerseys, adidas shoes, true religion outlet store, huarache, oakley sunglasses cheap, michael kors, ray ban, burberry outlet online, browns nfl jersey, christian louboutin outlet, parajumpers outlet, fendi outlet, nike store, ralph lauren, nike store, puma, timberland boots, ralph lauren factory store, hilfiger online shop, polo outlet online, roshe run, burberry canada, air jordans, cheap shoes, tory burch sandals, suns jersey, kate spade outlet, tods shoes outlet, cheap jerseys, kate spade, jets nfl jersey, nets jerseys, oakley sungalsses outlet, michael kors, lions nfl jersey, nhl jerseys, nike air max, five finger shoes, replica watches, retro jordans, reebok shoes, prada, raiders nfl jersey, orlando magic jersey, nike factory, longchamp handbags, nike, buccaneers nfl jersey, roshe runs, versace outlet, pelicans jersey, jordan, mizuno running, guciheaven outlet, oakley sunglasses outlet, dansko shoes, pandora, nfl jerseys, c.c beanies, nike air max, jimmy choo, mcm handbags, adidas, supra shoes, michael kors australia, nike mercurial, packers nfl jersey, ray ban, michael kors uk, cheap jerseys, eyeglasses online, nike air, new balance, north face jackets, air force, long champ, puma shoes, eyeglass frames, skechers shoes, handbags outlet, cheap mlb jerseys, adidas schuhe, hermes, kate spade outlet, timberland outlet, barbour jackets, mont blanc pens, christian louboutin shoes, nike air max, chicago bulls jerseys, steelers nfl jersey, nike roshe, ray ban, adidas, coach factory outlet online, coach outlet online, timberland, nba jerseys outlet, hogan, ugg, michael kors outlet, burberry uk, prada handbags, ray ban, kate spade outlet, red bottoms, nike free, ralph lauren, uggs boots, mcm handbags, lacoste outlet online, true religion, skechers, ed hardy, fitflop , prada sunglasses, beats by dre headphones, raptors jersey, tommy hilfiger, boston celtics jerseys, ray ban sunglasses outlet, bucks jersey, lacoste outlet, polo outlet, timberland shoes, juicy couture outlet, coach black friday, trail blazers jersey, coach outlet, michael kors usa, air max, michael kors outlet, ray-ban sunglasses, belstaff jackets outlet, michael kors handbags, texans nfl jersey, coach black friday, tory burch sale, supra shoes, ralph lauren online shop, stone island, vans, bottega veneta, tommy hilfiger, fred perry outlet, christian louboutin, north face, bottega, salomon, giuseppe shoes, charlotte hornets jersey, philipp plein, tory burch outlet, cheap nhl jerseys, Hermes, coach sacs, pandora, burberry, dsquared2 outlet, miami heat jerseys, mbt shoes, coach factory outlet, coach factory outlet, tn pas cher, houston rockets jersey, mcm backpack, jaguars nfl jersey, swarovski canada, michael kors uk, burberry, michael kors outlet online, dsquared2, uggs outlet, ferragamo shoes, polo ralph, the north face, pacers jersey, prada outlet, coach outlet store, spurs jersey, cleveland cavaliers jersey, new balance, swarovski, givenchy antigona, nike roshe run, nba jersey, michael kors outlet, hilfiger outlet, philipp plein outlet, tommy hilfiger, levis jeans, longchamp, ray bans, oakley sungalsses outlet, beats by dr dre, seahawks nfl jersey, burberry outlet, uggs, ray ban outlet, burberry outlet, converse, michael kors outlet, mcm backpack outlet, mont blanc, moncler outlet, bcbg dresses, jimmy choo shoes, nba jerseys, pandora jewelry, asics outlet, bengals nfl jersey, wizards jersey, true religion jeans, uhren, denver nuggets jersey, michael kors outlet, beats by dre, new balance, coach outlet online, cheap ray ban, iphone cases, rams nfl jersey, converse sneakers, adidas, pandora charms, nike shoes outlet, nike huarache, converse shoes, bears nfl jersey, michael kors bags, christian louboutin, belstaff outlet, scarpe hogan, under armour, saints nfl jersey, chrome hearts outlet, pandora jewellery, ray ban wayfarer, juicy couture, nike store, soccer shoes, coach outlet usa, christian louboutin shoes, fidget spinner, eagles nfl jersey, jordan shoes, burberry uk, soccer shoes outlet, ralph lauren, nike free 5.0, new balance shoes, mizuno running shoes, ralph lauren polos, ralph lauren, ferragamo uk, cheap nfl jerseys, air max, mcm bags, longchamp handbags outlet, barbour jacket outlet, ray ban, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, under armour outlet, grizzlies jersey, oakley outlet online, adidas, christian louboutin, new balance outlet, ralph lauren outlet online, vans shoes, salvatore ferragamo, lunette oakley, nba shoes, belstaff jackets, nike, michael kors outlet online sale, ralph lauren uk, philadelphia 76ers jersey, air max 2015, nike, nike air max, titans nfl jersey, adidas yeezy shoes,
 
  
03:23, 18 декември 2018 # 5
NO AVATAR
menelepon. Untuk kata-kata pahit ini saya menjawab bahwa saya membutuhkannya.agen astm a283 c
agen pipa boiler
agen plat abrex 400
agen plat asme516 grade70
agen plat astm a285 c
agen plat astm516 70
agen plat boiler
agen plat hardox
agen plat hb 400
agen plat high strenght
agen plat high tensile sm490 yb
agen plat high tensile sm490ya
agen plat kapal
agen plat stainless ss304
agen plat stainless ss310
agen plat stainless ss316
agen plat sumihard
agen round bar besi aisi 440s45c
agen round bar scm440
agen steel rail
agen steel sheet pile
distributor astm a283 c
distributor pipa boiler
distributor plat abrex 400
distributor plat asme516 grade70
distributor plat astm a285 c
distributor plat astm516 70
distributor plat boiler
distributor plat hb 400
distributor plat high strenght
distributor plat high tensile sm490 yb
distributor plat high tensile sm490ya
distributor plat kapal
distributor plat stainless ss304
distributor plat stainless ss310
distributor plat stainless ss316
distributor plat sumihard
distributor round bar besi aisi 440s45c
distributor round bar scm440
distributor steel rail
distributor steel sheet pile
jual astm a283 c
jual baja h beam
jual pipa boiler
jual plat abrex 400
jual plat asme516 grade70
jual plat astm a285 c
jual plat astm516 70
jual plat boiler
jual plat hardox
jual plat hb 400
jual plat high strenght
jual plat high tensile sm490 yb
jual plat high tensile sm490ya
jual plat kapal
jual plat stainless ss304
jual plat stainless ss310
jual plat stainless ss316
jual plat sumihard
jual round bar besi aisi 440s45c
jual round bar scm440
jual steel rail
jual steel sheet pile
pabrik astm a283 c
pabrik pipa boiler
pabrik plat abrex 400
pabrik plat asme516 grade70
pabrik plat astm516 70
pabrik plat boiler
pabrik plat hb 400
pabrik plat high tensile sm490 yb
pabrik plat high tensile sm490ya
pabrik plat kapal
pabrik plat stainless ss304
pabrik plat stainless ss310
pabrik round bar besi aisi 440s45c
pabrik round bar scm440
pabrik steel rail
pabrik steel sheet pile
pusat astm a283 c
pusat pipa boiler
pusat plat abrex 400
pusat plat asme516 grade70
pusat plat astm a285 c
pusat plat astm516 70
pusat plat boiler
pusat plat hardox
pusat plat hb 400
pusat plat high strenght
pusat plat high tensile sm490 yb
pusat plat high tensile sm490ya
pusat plat kapal
pusat plat stainless ss304
pusat plat stainless ss310
pusat plat stainless ss316
pusat plat sumihard
pusat round bar besi aisi 440s45c
pusat round bar scm440
pusat steel rail
pusat steel sheet pile
stockis plat hardox
stockist plat astm a285 c
stockist plat high strenght
stockist plat stainless ss316
stockist plat sumihard
supplier plat hardox
plat stainless ss201
plat sphc po
plat putih spcc sd
plat hitam ss400
plat hitam sphc
plat corten
plat astm a36
plat alumunium
plat abrex 500
plat abrex 450
plain bar
pipa sch80
pipa sch40
pipa sch160
pipa sch120
pipa sch10
pipa medium galvanis
perforated plate
grating size galvanis
expanded metal
deformed bar
besi wiremesh
besi unp
besi cnp
besi baja wfbeam
baja h beam
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Автономните мрежи стават задължителни за телекомите"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2019 съгласно Oбщи условия за ползване | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки