Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Южнокорейските телекоми залагат на 5G, за да преборят стагнацията

Операторите в Южна Корея навлизат в нови бизнес области като безжични плащания, безпилотни коли и роботи
286 прочитания, 0

Пускането на 5G услуги ще бъде жизнено важно за корейските телеком оператори, тъй като традиционните им телекомуникационни приходи от доста време са в стагнация. Твърдят от GlobalData.

Операторите в Южна Корея навлизат в нови бизнес области като безжични плащания, безпилотни коли и роботи

SK Telecom проведе тестове 5G мрежа с безпилотна кола. Снимка: SK Telecom

Прочетете още: България ще осигури радиочестотен спектър за 5G мрежи

Според най-новия доклад на анализаторите, 5G абонаментите в страната ще надхвърлят по брой тези, които разчитат на 3G мрежи през 2020 г. Това ще стане, разбира се, при успешно задействане на първата комерсиална 5G мрежа за Зимните олимпийски игри 2018 г. в Пьончан , намиращ се в „по-слабонаселената“ (колкото и относително да е това за Южна Корея) провинция Кануън-до (население 1,5 млн.)

С нарастването на 5G традиционните комуникационни услуги като фиксирана и мобилна телефония ще генерират все по-малко приходи. Постъпленията от гласови услуги ще намаляват с по над 8% годишно за периода 2016 – 2021 г., като в мобилния сегмент спадът ще е около на сто всяка година.

Операторите по света са изправени пред едно и също предизвикателство – да еволюират от доставчика само на свързаност или да предоставят услуги, които са толкова удобни и лесни като останалите комунални услуги, коментира анализаторът от GlobalData Малкълм Роджърс.

„Корейските оператори обаче са сред най-активните, които се стремят да намерят бизнес извън основната комуникационна сфера, казва той. - И докато операторите на някои пазари малко мудно реагират на цифровата революция, започната от ОТТ фирми като интернет гигантите Google и Amazon, то телеком играчите в Южна Корея инвестират от години в нови цифров бизнес.“

Подобно на други развити телеком пазари, конкуренцията и в Корея е много ожесточена, особено при базовите услуги за свързаност, като това води до ценови войни, свиващи още повече маржа на печалба. Телекомуникационните компании са принудени да потърсят повече добавена стойност, за да се върнат към темповете на растеж. KT, LG U+ и SK Telecom (SKT) се фокусират върху разнообразяване на „неосновни“ сегменти като индустриални IoT приложения, платежни платформи, медии и е-търговия.

Проучвайки алтернативни източници на приходи, KT стартира наскоро услуга за домашен помощник, базиран на изкуствен интелект, който функционира върху IPTV приемник.

SK Telecom и LG U+ вече предлагат платформи за безжични плащания, базирани на техните клетъчни мрежи, които дават възможност на малките търговци, производители и магазини да управляват бизнеса си от всяко място.

И трите големи телекома са инвестирали в B2C и B2B електронна търговия, стимулирайки цяла нова индустрия. 5G мрежите ще помогнат на операторите да предоставят нови услуги на индустрията, администрацията и потребителите. Korea Telecom (KT) вече завърши тестовете за предлагане на 5G базирана развлекателни услуги като HD виртуална реалност и 8K мобилно видео. SKT и KT разработват решения за безпилотни коли и платформи за сигурност, базирани на 5G технологии.

(11.09.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Южнокорейските телекоми залагат на 5G, за да преборят стагнацията"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване