Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Google кани частните мрежи в своя облак

С услуга, наречена Dedicated Interconnect, Google Cloud Platform предлага на компаниите нов начин да разширят своите мрежи.
366 прочитания, 0

Интернет гигантът Google предлага на бизнесите нов начин за изграждане на хибридна инфраструктура чрез услуга, разширяваща корпоративните мрежи в неговата облачна платформа. Тя се казва Dedicated Interconnect и позволява на компаниите да третират сървъри в облака така сякаш те са част от тяхното адресно пространство.

Това може да е полезно за организации от финансовия сектор, за обработка на видео или за индустрии, имащи нужда от скалиране на възможностите си за обработка на информация, но същевременно не искат тя да напуска тяхната частна мрежа, обяснява Джон Вейзейдс, продуктов мениджър в компанията.

Google кани частните мрежи в своя облак

Прочетете още: Google Drive ще бъде заменен от Backup and Sync: Какво да очакваме?

Чрез закупуване на няколко 10-гигабитови връзки клиентите могат да увеличат пропусквателната способност на свъзаността между облака и техните локални мрежи, да подобрят тяхната наличност или да постигнат и двете.

Досега подобни реализации изискваха от компании използват VPN устройства в мрежите си, чрез които да се предава криптиран трафик през публична интернет връзка. Google все още предлага своята IPsec VPN услуга, но препоръчва тя да бъде използвана за по-малки обеми с до 3 гигабита на тунел. Amazon Web Services и Microsoft също разполагат с подобни предложения, наречени съответно AWS Direct Connect и Azure ExpressRoute.

С Dedicated Interconnect всяка 10-гигабитова връзка струва 1700 долара месечно, като допълнително се плащат по 72 долара за всеки VLAN. Налице са и такси за трафик на данни през интерконекта, като в Европа сумата е 2 цента на гигабайт.

Всяка мрежа може да бъде абонирана за до осем връзки, като е налице възможност те да бъдат обединявани за увеличаване на пропусквателната способност до 80 гигабита, за резервиране или за постигане и на двете. 

От Google очакват препоръчваната конфигурация, състояща се от две връзки, да е налична през 99,9% от времето. Услугата е в период на бета тест и засега този процент няма да бъде гарантиран. Занапред обаче се очаква това да бъде разписано в споразумението за нивото на обслужване (SLA). При използване на четири връзки пък наличността ще се увеличава до 99,99 на сто (т.е. до един час прекъсване годишно).

Google се опитва да опрости поддръжката на мрежи, но донякъде също така прави нещата по сложни за всеки запознат с предишното ѝ портфолио. Преди компанията предлагаше услуга, наречена Google Cloud Interconnect, която бе стартирана през 2014 г. и по-късно бе преименувана на Carrier Peering.

Dedicated Interconnect и IPsec VPN са предназначени за разширяване на адресното пространство в облака, докато Carrier Peering и Direct Peering позволяват на клиентите да разширяват обхвата от IP адресите си в облака на Google. Direct Peering обаче изисква от компаниите да присъстват център за колокация на Google, докато при Carrier Peering тази отговорност е поета от партньори.

(08.09.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google кани частните мрежи в своя облак"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване