Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Германия планира да разгърне мащабна 5G мрежа до 2025 г.

През 2018 Германия ще проведе търг за 5G честотни ресурси в обхватите 2 GHz, и 3,4 GHz до 3,7 GHz
1965 прочитания, 0

Висококачествена WAN мрежа ще бъде разгърната в Германия до 2025 г., като плановете за нея са част от новата 5G стратегия на страната, обявена от министъра за цифровата инфраструктура Александър Добринт. В изявлението на министъра се посочва, че стратегията ще направи Германия иновационен лидер в областта на 5G.

Александър Добринт. Quelle: Bundesregierung / Kugler

Александър Добринт, министър на германското Министерство на транспорта и цифровата инфраструктура. Снимка: Bundesregierung / Kugler

Прочетете още: Плановете за 5G мрежи се качиха на скоростния асансьор

Наскоро националният регулатор Bundesnetzagentur обяви част от честотния спектър, който планира да използва за подсигуряване на работата на новите услуги, като допълнителни честотни ресурси ще бъдат заделени до края на 2018 г.

В частност радиочестотите в обхватите 2GHz и 3,4GHz до 3,7GHz имат потенциал да се ползват за 5G услуги. Затова регулаторът покани компаниите да изразят своя интерес към придобиване на национални лицензи за тези радиочестотни обхвати, като срокът за реакция е до 30 септември.

След тази дата регулаторът ще разработи радиочестотен план и ще проведе през 2018 г. търг за отдаването на няколко ленти в споменатите радиочестотни обхвати.

Според немския регулатор, в обхвата около 2 GHz е използваем общ капацитет от 60 MHz, който ще бъде наличен или през 2020 г., или през 2025 г. в зависимост от условията по сегашните лицензи, които използват този честотен ресурс.

В спектъра от 3,4GHz до 3,8GHz ще могат да се ползват ленти от общо 400MHz, като по-голямата част от този капацитет ще е достъпен след 5 г.

В документа на регулатора се посочват още няколко честоти с 5G потенциал, които в момента служат за други цели. Регулаторът обаче иска да разработи процедура за кандидатстване, според която честотите ще могат да бъде преотдавани, като се стартира от 26 GHz. В този обхват в момента се правят много от първите 5G тестове в редица райони по света.

В 27-страничната 5G стратегия на Германия се предвиждат тестове за 5G приложения в областта на интелигентния град, като за целта за партньори ще бъдат поканени и местните власти. В документа се посочва още, че „мощна оптика“ трябва да се използва за свързване на мобилните базови станции, като инфраструктурата ще бъде полагана и в редица федерални „активи“ - от правителствени сгради до светофарни уредби и др.

В стратегията се определят и областите, които първи биха се възползвали от предимствата на бъдещата 5G мрежа. Сред тях са:

  • Интелигентната мобилност. Автоматизираната и мрежова мобилност ще повиши пътната безопасност, ще подобри трафика и ще намали вредните емисии. Освен това 5G ще улесни използването на интермодалния транспорт, тъй като информацията за най-бързата връзка чрез промяна или комбинация от различни транспортни средства ще е на разположение веднага и пътуването ще може да се резервира онлайн. В допълнение мрежата на обществения транспорт ще реагира по-бързо при нарастване на пътникопотока.
  • Индустрия 4.0. В промишленото производство постоянният обмен на данни между машини, заводи, хора и роботи става все по-важно, пише в стратегията. 5G ще осигури качествена и енергийно ефективна свързаност на машини и цели цехове до няколкостотин хиляди връзки на базова станция. Евентуално проблеми в системите на промишлените роботи могат да бъдат решени въз основа на 5G техника в реално време. Така вероятностите за грешки ще бъдат сведени до минимум. 5G е ключова технология за непрекъсната вертикална интеграция на всички бизнес процеси, например контрол на целия бизнес поток в заводите, включително суровините, другите ресурси и готовите стоки.
  • Смарт земеделие. Земеделските производители отчасти и като цялостна организация ще са разчитат на интелигентни процеси, свързани в мрежа. 5G мрежата ще позволи предоставянето на услуги за оптимално използване на машините, комбайните, торовете, постигане на масова автоматизация в цялата производствена верига.
  • 5G е ключова технология и на цифровата трансформация на интелигентните електроенергийни мрежи.
  • Телемедицината също е посочена като ключва област за прилагане на 5G.
(14.07.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Германия планира да разгърне мащабна 5G мрежа до 2025 г."    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване