Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Ericsson и Qualcomm демонстрират в Китай приложения за Cat-M1 VoLTE

Противопожарна аларма и GPS проследяване при бедствия са първите сценарии за ползване на новата технология.
2139 прочитания, 0

Два сценария за използване на технологията за пренос на глас през LTE мрежи VoLTE, базирана на радиотехнологията Cat-M1, демонстрираха на Световния мобилен конгрес в Шанхай китайският телеком China Unicom, Ericsson и Qualcomm.

Противопожарна аларма и GPS проследяване при бедствия са първите сценарии за ползване на новата технология.

Двете тестови постановки включват панел за задействане на противопожарна аларма и GPS устройство за проследяване при аварии, бедствия и други спешни случаи. По време на демонстрацията е използвана IoT и VoLTE съвместима мрежова инфраструктура на Ericsson, IoT устройства с вграден многорежимни LTE IoT модеми Qualcomm MDM9206 и радиочестотния спектър на China Unicom.

Прочетете още: Ericsson връща фокуса си върху технологиите за телеком оператори

Технологията Cat-M1 (или LTE Category M1) е радиотехнология, която предлага предимства като голяма мобилност, ниски разходи, широкообхватно покритие, гъвкаво разгръщане на мрежите и малко времезакъснение. Добавянето на поддръжка за глас (VoLTE) към Cat-M дава възможност на устройствата да осъществяват гласови повиквания. С помощта на CAT-M1 VoLTE операторите могат да изградят сравнително евтини мрежи, а в същото време да посрещнат изискванията на разнообразни мобилни широколентови и комуникационни услуги в сферата на Интернет на нещата (IoT).

Панел за включване на противопожарна аларма

Комуникационните панели за спешни случаи се използват в различни сценарии, включително задействане на противопожарна аларма, при спешни случаи в града и по магистралите, спешни повиквания в асансьори и др. Инсталирането на тези системи често е много сложно и изисква разпределени системи за поддръжка на различните приложения. Чрез Cat-M1 тези устройства за комуникация в спешни случаи могат да бъдат проектирани така, че да поддържат разнообразна безжична свързаност. С добавянето на VoLTE „умения“ се осигурява гласово общуване между тези устройства и центровете за спешна помощ. Освен това устройствата могат да бъдат управлявани централизирано от платформата IoT Accelerator на Ericsson, което улеснява конфигурирането на устройствата от край до край.

Например алармата може да е настроена така, че с натискане на един бутон да известява няколко различни екипа за спешна реакция като противопожарна служба, болница, мениджърите на сградата и др. Използвайки VoLTE възможностите, човекът, задействал алармата, може да опише на спасителите ситуацията и да получи незабавни указания за действие.

GPS проследяващо устройство при спешни случаи

Ограниченията на капацитета на GSM и LTE базираните мобилни телефони силно намаляват покритието в отдалечените райони. В резултат има риск хората да не успеят да използват тези устройства, за да се свържат при нужда с роднините или екипите за спешна помощ. Подобреното покритие и по-дългия живот на батерии, предлаган от технологията Cat-M1, могат да бъдат използвани за създаването на по-надеждно работещи GPS проследяващи устройства. Подобни устройства могат да използват услуги за данни, за да пратят GPS местоположението, а поддръжката на VoLTE би координирало действията на спасителите.

(04.07.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ericsson и Qualcomm демонстрират в Китай приложения за Cat-M1 VoLTE"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване