Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Какво представляват мрежите, базирани на намерения?

Cisco също навлезе в тази специфична мрежова ниша
1010 прочитания, 0

Тази седмица Cisco скочи „с главата напред“ на пазара на т.нар. мрежи, базирани на намерения. Компанията заяви, че тази технология, използваща машинно обучение и модерна автоматизация за контрол на мрежите, може да се промени изцяло начина, по който се управляват мрежите.

Kакво точно представляват мрежите, базирани на намерения?

Но какво точно представляват мрежите, базирани на намерения?

Прочетете още: Четворен ръст за пет години се очаква на пазара на SDN

Според вицепрезидента на Gartner Research Андрю Лернър, базираните на намерения комуникационни системи (IBNS) не са новост, на практика идеите за тях се въртят от години. Новото е, че алгоритмите за машинно обучение са напреднали до такава степен, че концепцията IBNS скоро ще стане реалност. В основата си идеята за IBNS е мрежовият администратор да определи желаното състояние на мрежата, като разполага със софтуер за автоматизирано оркестриране на мрежата, който да реализира тези политики.

„IBNS се отличава ярко от начина, по който се управляват днес корпоративните мрежи, обясняват Лернър. - В момента „преобразуването“ на тези намерения в машинно разбираеми команди става ръчно, липсва алгоритмично одобрение.... Системите за мрежи, базирани на намерения, следят, идентифицират и реагират в реално време на променящите се мрежови условия.“

Според специалиста IBNS имат следните 4 характеристики:

  • Преобразуване (транслация) и одобрение: Един от ключовите принципи на IBNS е способността да преобразува команди от мрежовите администратори в действия, които изпълнява софтуерът. Идеята е, че мениджърите на мрежата определят бизнес политика от високо ниво, която искат да наложат в мрежата. IBNS потвърждава, че политиката може да бъде изпълнена.
  • Автоматизирано внедряване: След като мрежовият мениджър дефинира желаното състояние на мрежата, софтуерът IBNS обработва мрежовите ресурси така, че да създаде желаното състояние и да приложи политиките.
  • Постоянна осведоменост за състоянието: Друг ключов компонент от IBNS е събирането на данни за постоянно следене на състоянието на мрежата.
  • Гарантиране на динамична оптимизация / възстановяване: IBNS непрекъснато осигурява поддържането на желаното състояние на мрежата. Технологията използва машинното обучение, за да избере най-добрия начин за достигане до желаното състояние и може да предприеме автоматични коригиращи действия за поддържане на това състояние.

Накратко IBNS има за цел да даде на мрежовите администратори възможност да определят какво искат да прави мрежата и да разполагат с автоматизирана платформа за управлението й, така че да създадат желаното състояние и да наложат нужните правила и политики.

Cisco наред с редица стартиращи компании са създали пътни карти за продуктите, които да лежат в основата на IBNS платформи, но Лернър каза, че никой от тях все още няма завършен IBNS продукт, готов за пазара. IBNS системите трябва да са „хардуерно агностични“, въпреки че някои доставчици като Cisco например създават продукти, които са интегрирани със техния собствен хардуер.

Лернър смята, че IBNS тепърва предстои да се развива и едва ли ще се възприеме масово от клиентите преди 2020 г. Междувременно IBNS ще се прилагат най-добре при пилотни внедрявания и проекти за доказване на концепцията. „Предполагам, че проникването на технологията ще бъде прагматично, свързано с нови разработки и / или инициативи за обновяване на мрежата, отбелязва той. - Ранните внедрявания вероятно ще бъдат при добре дефинирани и специфични случаи на използване, например като платформа за spine/ leaf комутационни матрици в центрове за данни за центрове или в периферна WAN инфраструктура.“

Network World

(29.06.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какво представляват мрежите, базирани на намерения?"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване