Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

През 2022 г. 15% от потребителите ще имат достъп до 5G мрежи

1503 прочитания, 4

През 2018 г. доминиращата технология за достъп ще бъде 4G LTE, a 4 години по-късно поне 15% от населението на Земята ще бъде покрито от 5G мрежи. Наличието на тези високоскоростни технологии ще стимулира допълнително ръста на новите абонати на мобилни широколентови услуги, повечето от които ще „влязат“ в интернет за пръв път именно през смартфона или таблета си. Експоненциалното нарастване на интереса ще осигури на мобилните телекоми още поне 2,6 милиарда нови абонати към 2022 г., или средно 1 милион нови клиенти ще сключват договори с телекомите, показват данните от най-новото проучване на Ericsson Consumer Lab - Ericsson Mobility Report.

Разбира се, огромна част от новите абонати са от страните в Азия, като само в Индия мобилните оператори са добавили 43 млн. клиенти към своята абонатна база, а в Китай добавените абонаменти са над 24 млн. В Централна и Източна Европа, където насищането с мобилни технологии е над 143%, операторите са се „сдобили“ с едва 2 млн. нови потребители през първите 3 месеца на тази година.

В същото време трафикът в мобилните мрежи за 1 година - от края на март 2016 до 31 март 2017 г., е скочил с над 70%. До 2022 г. този мобилните мрежи трябва да поемат 8 пъти по-голям трафик, като само със смартфоните си потребители ще генерират 9 пъти повече данни, или над 66 екзабайта на месец. И докато през 2016 г. всеки смартфон е генерирал по 2,1 GB, то след 5 години количеството мобилен трафик, изпратено от един смартфон, ще е поне 12 GB.

Още през следващата година най-популярната технология за мобилен пренос ще е 4G LTE, измествайки 3G, като само за 5 години тези LTE мрежи успяват да покрият 2,5 милиарда души, докато технологиите от предишно поколение WCDMA/HSPA постигат същото покритие за 8 години. Само през първото тримесечие на 2017 година са добавени още 250 милиона нови LTE абонаменти.

В района на Централна и Източна Европа делът на LTE абонаментите ща нарасне значително – от 15% в края на 2016 г. до над 70% през 2022 г. В Западна Европа делът на LTE абонатите ще достигне 90%, а в Северна Америка, където и през 2016 г. LTE мрежи са ползвали 70% от клиентите на мобилните оператори, през 2022 г. 25% от абонатите ще разчитат вече на 5G мрежи.

Бързото разпространение на LTE се дължи на търсенето на по-добро потребителско изживяване на мобилните абонати, докато успехът на 5G ще зависи и от развитието на индустриални решения за ефективност и автоматизация. От Ericsson чакат над половин милиард 5G абонамента да бъдат активирани до 2022 г., като в този брой не се включват връзките на обектите от областта на Интернет на нещата. Част от IoT устройствата вероятно ще разчитат и на друг тип мобилни комуникационни технологии.

Мобилният видеотрафик ще расте с 50% годишно до 2022 г., когато видеоприложенията ще генерират повече от три четвърти от целия трафик мобилни данни. Трафикът от социалните мрежи ще се увеличава с 38% на година през следващите 6 години. Относителният дял на този тип данни ще спадне от 13% през 2016 г. до около 11% през 2022 г., добавят анализаторите. Останалите категории приложения ще нарастват средногодишно с 19 до 34 на сто, така че относителният им дял в общия обем в мобилните мрежи ще спада. Допълнително използването на вградено видео в социалните мрежи и уеб страниците продължава да расте, подхранвано и от по-големите екрани на устройствата, по-високата резолюция и новите платформи, поддържани излъчвания на живо. Този тип видео анализаторите причисляват към целия видеотрафик при измерванията в мрежа и прогнозите си за бъдещето.Появата на нови приложения може да промени относителния обем на различните типове трафик, като разпространението на смарт устройства с различни размери също ще се отрази на трафичния микс. Таблетите например се асоциират с по-голям дял на видеотрафика от смартфоните. Смартфоните се ползват обикновено за гледане на кратки видеоклипове, докато по-дългите видеоформати се гледат на таблети, обясняват анализаторите.

„Индустрията предприе важни стъпки за по-бързо развитие на мрежите, включително одобрението на Non-Standalone 5G New Radio (NR), което ще даде възможност за ранното внедряване на 5G. Според прогнозите ни това ще доведе до над половин милиард 5G абонаменти и покритие на населението от 15% до 2022 г.“, Никлас Хювелдоп, главен стратегически директор и директор „Технологии и нови бизнеси“ в Ericsson.

Интернет на нещата

Около 29 милиарда свързани устройства ще има през 2022 г., 18 милиарда от които ще са от областта на Интернет на нещата. Свързаните IoT устройства включват свързани коли, измервателни прибори, машини, датчици, POS терминали, потребителска електроника и електроника за носене. Между 2016 и 2022 г. броят на IoT устройствата ще расте средногодишно с 21%, основно заради откриване на нови начини за ползване.

Не всички IoT устройствата използват едни и същи мрежи – някои разчитат на мрежи с малък обхват, а други – на традиционни клетъчни мрежи с голям обхват. Сегментът с малък обхват съдържа предимно устройства, свързани през нелицензни радиотехнологии, типично с обсег до 100 метра - като Wi-Fi, Bluetooth и ZigBee. Тази категория включва и устройства, свързани през фиксирани локални мрежи и технологии, използващи електрическата инсталация.

Широкообхватният сегмент съдържа устройства, използващи клетъчни връзки, както и нелицензни маломощни технологии като Sigfox, LoRa и RPMA. Доминиращата технология в този сегмент са мрежи GSM/GPRS. Това обяснява и нежеланието на много оператори да се откажат от тези мрежи от „второ поколение“ и да освободят честотни ресурси за новите мобилни поколения.

1,5 милиарда IoT устройства ще имат мобилна клетъчна свързаност до 2022 г. В края на 2016 г. техният брой е бил едва 400 милиона. В сегмента на клетъчните IoT устройства се отличават два подсегмента с различни изисквания – масови и критични приложения. Масовите IoT връзки се характеризират с голямо количество свързвания и малки пакети данни, евтини устройства, които харчат малко енергия. Много от тези „неща“ ще бъдат свързани през капилярни мрежи.Критичните IoT свързвания имат различни изисквания към мрежата – ултранадеждност и отказоустойчивост, малко времезакъснение и висока пропускателна способност за данни. Спадащите цени на модемите, разширяващата се LTE функционалност и новите 5G способности ще разширят обхвата на приложенията за критичните IoT сценарии. Между тези два крайни варианти има и много модели, които днес разчитат на 2G, 3G или 4G свързаност.

Първите клетъчни IoT мрежи, поддържащи масови IoT приложения, са базирани на технологиите Cat-M1 и Narrow Band-IoT (NB-IoT), пуснати в началото на 2017 г. Очаква се няколко оператора да разгърнат клетъчни IoT мрежи до края на 2017 г.

Еволюция на мобилните мрежи

Тази еволюция е провокирана от търсенето на подобрено потребителско изживяване и ценово ефективни мрежови операции, както и от интереса на операторите да проучват нови източници на приходи в областта на Интернет на нещата и пазара на корпоративни услуги. Предоставянето на подобни услуги поставя нови предизвикателства през мрежите, включително повишен капацитет за данни, по-малка латентност и усъвършенствани способност за управление и оркестриране както на услугите, така и на самите мрежи.

Мобилните мрежи се развиват, за да предоставят подобрени мобилни широколентови и комуникационни услуги, изискващи голяма пропускателна способност, качество на услугата и малко времезакъснение, както и нови IoT услуги със специфични изисквания като мащабируемост, голяма надеждност, отказоустойчивост. Значителни подобрения в работата на радиомрежите заедно с по-гъвкава и отзивчива опорна мрежа ще позволят на операторите да обслужват много повече бизнес сценарии в бъдеще, добавят анализаторите.

- Подобрена радиомрежа. Операторите ще разгърнат мултистандарни мрежи за достъп, включващи GSM, HSPA и LTE, добавяйки и още честотни ресурси, така че да увеличат капацитета на връзката. Повечето оператори очакват през следващите години да разгърнат операциите си в 5 радиочестотни обхвата, чиито такси никак не са малки и затова е много важно да се постигне максимална спектрална ефективност при използването им.

Освен това за постигането на максимална производителност във всеки честотен обхват повечето мрежи трябва да използват многослойна среда и комбинация от макро- и малки клетки. Мрежовият софтуер ще оптимизира координирането между стандартите, честотните обхвати и слоевете, така че да увеличи още повече капацитета и пропускателната способност.

- Гигабитови LTE внедрявания. Операторите развиват своите съществуващи LTE мрежи до мрежи по междинния стандарт LTE-Advanced (LTE-A) и внедрявания категория 4, 6, 9, 11 и 16, съчетавайки по-ниски и по-високи честотни обхвати (както в режим FDD, така и в режим TDD). Това води до по-широка зона на покритие, увеличен мрежов капацитет и по-високи скорости за данни. С Gigabit LTE (Cat 16) се постигат скорости на мобилната широколентова свързаност, предлагани досега само от оптичните мрежи. Това означава, че хората могат да се наслаждават свободно и на най-тежките приложения, да стриймват музика и друго мултимедийно съдържание, като почти не изпитват спадане на производителността дори в пикови периоди или на места с много потребители (обикновено такива услуги се ползват на стадиони, концерти и други събития, като всички „се сещат“ едновременно да пускат видео на живо в социалните мрежи или в YouTube). Gigabit LTE се осигурява от функционалностите на LTE-A, включително антенната технология 4x4 MIMO, обединяване на 3 канала от носещи честоти и по-висок клас модулационна схема. В момента в света са разгърнати 591 търговски LTE мрежи в 189 страни. От тях 194 са надградени до мрежи LTE-A.

По-гъвкави и отзивчиви мрежи

Облачно базираните опорни мрежи на операторите с NFV и SDN, даващи възможност за по-пъргави мрежи, вече се внедряват в реални търговски проекти. Тези мрежи ще бъдат управлявани от системи за оркестриране на мрежи и услуги, а това ще скъси времето за излизане на пазара на нови услуги, а самите мрежови операции ще станат по-ефективни. Това ще отвори пътя и за разделяне на мрежата на дялове, основна концепция в бъдещите 5G мрежи.

Мрежа на „отделни парчета“ (Sliicing) сегментира физическата мрежа на няколко виртуални мрежи. Това ще позволи на операторите да осигурят диференциация на услугите за разнообразна гама приложения, потребители, вертикални индустрии и бизнес модели по един по-ефективен от гледна точка на разходите начин. Операторът ще може да създава и управлява мрежови ”парчета”, които да отговарят на необходимите критерии за различни случаи на употреба и пазарни сценарии. ”Парчето“ от мрежата ще съществува само по време на очаквания срок на експлоатация и ще осигури пълна мрежова поддръжка на устройствата, свързани с него. Ресурсите за мрежовите ”парчета“ могат да бъдат настроени на базата на различни изисквания на услугите. Например мрежовото парче може да е настроено да осигурява свързаност за интелигентни измервателни уреди, които свързват устройствата с висока достъпност, определена латентност, скорост на данните и ниво на сигурност. Друга част от мрежата може да осигури незабавен достъп до мрежовия капацитет или покритие за критични услуги в случай на авария.Тези типове мрежови парчета могат да бъдат определени и предварително на базата на бизнес споразумения, а след това да бъдат предоставяни по заявка.

Разпределеният облак е друга технология, която позволява на разпределяне на работните товари и на изчислителните ресурси, които да бъдат разгърнати близо до мястото, където ще се използват. Това е важно при критични приложения, чувствителни към времезакъснението, както и повишена отказоустойчивост на услугите.

Еволюция на сценариите за употреба на мобилната мрежа

С времето ще се развият широк кръг нови начини на употреба, които ще станат възможни и заради внедряването на съответните мрежови технологии. Търсенето на редица съществуващи и нови приложения може да бъде задоволено чрез подобрени 4G (LTE) мрежи. Усъвършенстването на сегашните мрежи ще предостави още повече възможности и на сегашните, и на бъдещите сценарии, когато бъдат налични и 5G мрежите.

Първото търговско използване на 5G се очаква да е за фиксиран безжичен достъп (FWA). Усъвършенстваният мобилен широколентов (ШЛ) достъп ще предоставя много високи пикови скорости от порядъка на гигабит в секунда, които посрещат изискванията на „претенциозни“ приложения като добавена и виртуална реалност (AR/VR) и видео с ултрависока резолюция (UHD- 4K/8K) в рамките на определена зона на покритие. Очаква се 5G да предоставя 10 до 100 пъти по-голям капацитет от 4G, което да разшири потенциалната масова употреба на ценово ефективни FWA решения (виж таблицата).

Оптимизация на мрежата чрез анализи

Операторите на мобилна ШЛ свързаност са изправени пред значителен натиск както от търговска, така и от техническа гледна точка да подобряват непрекъснато своите услуги. Нуждата от по-голяма производителност расте, а това налага надграждане на мрежовия софтуер. Компании като тайландския оператор dtac (част от Telenor Group) внедриха аналитичен софтуер, за да подобрят и ускорят оптимизацията на мрежата.

Мобилните мрежи са изградени първоначално за гласови услуги и SMS, които имат относително стабилни изисквания към производителността. Те се управляват чрез проследяване и оптимизиране на няколко ключови индикатора KPI, фокусирани върху наличността и качеството на услугата. Допълнителни услуги като уеб браузване, социални медии и поточно видео изместват фокуса към KPI параметри, базирани на потребителското изживяване. Тези показатели отразяват специфичните изисквания на бързо набиращи популярност приложения като Facebook, YouTube, Instagram и Line, които доминират в днешния мобилен мрежов трафик.

Времето за достигане на съдържанието (TTC) и консистентният опит при ползването на уеб браузване и видеострийминг имат значителен ефект върху това как потребителите оценяват своята мрежа. Затова операторите разширяват мониторинга на мрежата извън традиционните KPI, вграждат нови KPI за услуги, отразяващи именно променящите се нужди на потребителите и разработките на приложения.

LTE мрежите са оптимизирани да достигат изключително голяма пикова пропускателна способност няколко секунди след създаването на сесията, без това да гарантира най-доброто потребителско изживяване с конкретното приложение. Затова мобилните оператори са изправени пред две отделни, но взаимно свързани предизвикателства:

> Бързи промени на мобилния широколентов достъп и нарастваща честота на обновяване на мрежовия софтуер оставят твърде кратко време за осъществяване на подобрения на мрежата чрез оптимизиращи проекти.

> Тъй като фокусът на мрежовата производителност се измести към потребителското изживяване, трябва да бъдат разработени средства за „превод“ на KPI показателите за услуги в мрежови KPI.

Отговорът на тези предизвикателства се крие в Големите данни, но откриването на полезната информация прилича точно на търсене на „игла в купа сено“. Големите компании, а и много нови играчи разработват инструменти и процеси за мрежова оптимизация. Част от решението е да се адаптират някои от същите инструменти, които позволяват бързо задействане на софтуерните разработки при проекти за оптимизация на действащи мрежи. По този начин се постига и автоматизация на процеса, а промяната или донастройването на редица мрежови функции стават за много кратко време.

Съответните KPI индикатори за услуги като пребуфериране на видео, преобразувани в мрежови KPI като качество на канала за връзка или натоварване на дадената клетка, са придружено обикновено от корелационни данни от тестове или измервания през самите крайни устройства. За да ускори процеса, решението трябва да подобри употребата на анализа на данни чрез разработка на прогнозни модели. Това ще позволи на оператора директно да адресира потребителското изживяване като TTC за зареждане на типична уеб страница или за стрийминг на видео.

(28.06.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:02, 20 септември 2017 # 1
NO AVATAR
michael kors outlet
ugg boots
longchamp outlet
canada goose outlet
michael kors outlet
ugg boots
kobe 9
coach outlet online
oakley sunglasses
coach outlet
mulberry bags
canada goose uk
canada goose outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
ugg boots
christian louboutin shoes
converse shoes
montblanc pens
coach outlet online
pandora jewelry
fitflops sale clearance
coach outlet
air max 90
ferragamo shoes
coach outlet
coach outlet
cleveland cavaliers jersey
oakley sunglasses
jordan shoes
michael kors
christian louboutin uk
kate spade outlet
canada goose outlet
canada goose coats
bottega veneta outlet
oakley sunglasses
canada goose jackets
nike trainers
ugg outlet
kate spade outlet
nike shoes
longchamp outlet
ugg outlet
tory burch outlet
christian louboutin outlet
michael kors bags
longchamp bags
cheap snapbacks
canada goose outlet
true religion jeans
polo ralph lauren
hermes birkin
true religion jeans
lacoste polo shirts
michael kors outlet clearance
polo outlet
canada goose jackets
mcm outlet
michael kors outlet
ferragamo shoes
fitflops
ugg outlet
nhl jerseys
true religion outlet
longchamp pas cher
oakley sunglasses
mbt shoes
oakley sunglasses wholesale
vans shoes
swarovski crystal
ray ban sunglasses
basketball shoes
oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
herve leger outlet
canada goose outlet
polo outlet
coach outlet store online
coach outlet online
michael kors outlet
canada goose outlet
mulberry sale
michael kors outlet online
ugg cyber monday
true religion outlet
canada goose uk
ugg boots
nba jerseys
polo outlet
michael kors outlet
fred perry polo shirts
marc jacobs outlet
canada goose jackets
ralph lauren outlet
coach factory outlet
longchamp outlet
true religion jeans
michael kors
canada goose outlet
ugg boots
oakley sunglasses
pandora jewelry
polo outlet
canada goose outlet
swarovski crystal
true religion jeans
christian louboutin online
fitflops sale clearance
canada goose jackets
ugg outlet
michael kors outlet
tory burch outlet
pandora jewelry
ralph lauren polo shirts
adidas nmd
canada goose jackets
true religion outlet
ralph lauren uk
canada goose outlet
air max uk
michael kors outlet
coach outlet online
thomas sabo
ugg outlet
oakley sunglasses
ugg outlet
oakley sunglasses
hermes belt
longchamp handbags
supra shoes
coach handbags
ugg outlet
coach outlet online
cheap jordans
true religion jeans
canada goose jackets
puma outlet
uggs outlet
canada goose outlet
soccer jerseys
ray bans
christian louboutin shoes
fitflops shoes
mulberry outlet store
ugg outlet
fitflops sale clearance
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
ysl outlet
canada goose uk
mulberry handbags
canada goose coats
coach outlet canada
tory burch outlet
louboutin shoes
coach factory outlet
nba jerseys
michael kors outlet
christian louboutin outlet
michael kors
air max uk
coach factory outlet
birkenstock sandals
kate spade outlet
swarovski crystal
true religion jeans
cheap uggs
michael kors outlet
nike shoes
ray ban sunglasses
ecco shoes
michael kors factory outlet
pandora charms
swarovski outlet
ed hardy clothing
moncler jackets
canada goose jackets
ugg outlet
nike huarache
ugg boots
pandora charms sale clearance
fitflops outlet
coach outlet online
ray ban sunglasses
nike store uk
ugg boots
football shirts
polo ralph lauren
ray ban sunglasses
michael kors outlet
ferragamo outlet
polo shirts
uggs outlet
oakley sunglasses
cartier outlet
canada goose coats
nike outlet store
polo ralph lauren
air max 1
canada goose outlet
canada goose coats
coach outlet
michael kors handbags
links of london
ralph lauren outlet
coach outlet online
oakley sunglasses
coach outlet
cheap uggs
michael kors outlet
michael kors outlet
kate spade handbags
canada goose uk
adidas trainers
michael kors outlet online
kate spade handbags
canada goose outlet
coach outlet
kobe bryant shoes
nike store
kate spade outlet
oakley sunglasses
oakley sunglasses
ugg outlet
oakley sunglasses
true religion jeans
canada goose outlet
mlb jerseys wholesale
ugg outlet
tory burch outlet
nike air max
burberry outlet
ralph lauren polo
oakley sunglasses
longchamp handbags
coach outlet
michael kors
christian louboutin outlet
tory burch outlet
coach factory outlet
canada goose jackets
ralph lauren polo
oakley sunglasses
prada sunglasses
burberry outlet
coach outlet
coach outlet online
coach outlet
coach outlet
michael kors wallets
ray ban sunglasses
ugg boots
michael kors
canada goose outlet
nfl jerseys wholesale
ferragamo outlet
polo ralph lauren
canada goose outlet
canada goose outlet
true religion jeans
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
canada goose outlet
nike trainers
michael kors outlet
oakley sunglasses
christian louboutin outlet
coach outlet
ugg outlet
air max 90
ray-ban sunglasses
coach factory outlet
polo ralph lauren
cheap ray bans
longchamp pliage
canada goose jackets
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
adidas uk
adidas wings
coach outlet online
canada goose cyber monday
tory burch shoes
air max 90
ugg boots
canada goose outlet
canada goose outlet
adidas nmd
nike roshe run
michael kors outlet
ugg outlet
canada goose outlet
canada goose outlet
reebok trainers
true religion jeans
michael kors outlet
mac cosmetics
michael kors handbags
cheap mlb jerseys
coach outlet online
kate spade outlet
nfl jersey wholesale
kobe shoes
nike outlet
ugg outlet
coach outlet
canada goose outlet
ugg boots
michael kors outlet
ugg black friday
yeezy boost 350
cazal sunglasses
ralph lauren polo
giuseppe zanotti outlet
ugg boots
jordan shoes
swarovski outlet
coach outlet
michael kors outlet online
michael kors outlet
nike air max 2015
lakers jerseys
uggs outlet
canada goose jackets
nike factory outlet
polo ralph lauren
michael kors black friday
michael kors handbags
ray ban sunglasses
adidas outlet store
ralph lauren polo
mulberry handbags
ugg boots
ralph lauren polo
tory burch outlet
canada goose jackets
asics shoes
longchamp solde
longchamp solde
longchamp handbags
birkenstock outlet
michael kors handbags
true religion jeans
coach outlet
nike roshe
soccer jerseys
cheap jordans
valentino outlet
true religion uk
coach outlet online
coach outlet
ferragamo shoes
coach factory outlet
cheap jordans
mulberry handbags
michael kors outlet clearance
ferragamo shoes
nike blazer pas cher
canada goose outlet
ralph lauren uk
michael kors outlet online
prada shoes
coach factory outlet
lebron james shoes
canada goose black friday
christian louboutin shoes
nike air force 1
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
canada goose jackets
true religion jeans
christian louboutin outlet
nfl jersey wholesale
soccer shoes
coach outlet online
michael kors handbags
ray ban sunglasses
chrome hearts outlet
hermes outlet
michael kors outlet online
burberry outlet
canada goose outlet
michael kors outlet online
mulberry handbags
yeezy boost
fitflops
chicago blackhawks jerseys
coach factory outlet
polo ralph lauren
canada goose
ralph lauren pas cher
ferragamo outlet
canada goose outlet
ray ban sunglasses
ray bans
mont blanc pens
ugg outlet
coach outlet
kevin durant shoes
canada goose outlet
nike foamposite
coach factory outlet
lebron james shoes
air max 90
lacoste soldes
chrome hearts
michael kors outlet
pandora charms
coach outlet
air jordan 4
christian louboutin outlet
coach outlet
ugg outlet
new balance shoes
ugg boots
ralph lauren sale
canada goose outlet
salomon shoes
cheap snapbacks
michael kors outlet
reebok outlet store
michael kors factory outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
coach factory outlet
ugg outlet
michael kors outlet
canada goose coats
fitflops sale
kate spade outlet
polo outlet
coach outlet online
coach outlet
ugg outlet
cheap nhl jerseys
longchamp bags
ugg boots
canada goose coats
canada goose jackets
hermes outlet
nike huarache
prada outlet
prada handbags
michael kors outlet
burberry outlet
mulberry bags
coach outlet online
ray ban sunglasses
fitflops shoes
swarovski crystal
tods outlet
air max trainers
canada goose coats
coach handbags
futbol baratas
ugg boots
nike roshe one
ugg outlet
cheap jordans
michael kors cyber monday
ugg outlet
canada goose uk
michael kors outlet
michael kors outlet online
nike shoes
tory burch outlet
nike free 5
cheap jerseys
coach handbags
michael kors outlet
mulberry outlet
polo ralph lauren
ugg outlet
true religion outlet
oakley sunglasses
jordan shoes
canada goose jackets
cheap ugg boots
coach outlet online
canada goose jackets
ugg outlet
20170920caihuali
 
  
06:00, 04 декември 2017 # 2
NO AVATAR

ugg outlet store


christian louboutin sale


canada goose outlet store


mulberry bags


adidas nmd


coach outlet online


coach outlet


canada goose jackets


coach factory outlet


yeezy boost


michael kors outlet


canada goose outlet


michael kors outlet clearance


canada goose jackets


canada goose jackets


canada goose


tory burch outlet online


fred perry


ugg outlet


canada goose outlet


coach outlet


nfl jerseys wholesale


nfl jerseys


ugg outlet online


canada goose outlet online


michael kors outlet online


fred perry polo


fred perry clothing


canada goose


moncler jackets


canada goose jackets


canada goose uk


cheap oakley sunglasses


michael kors outlet


canada goose


canada goose jackets


canada goose outlet online


cheap ugg boots


polo ralph lauren outlet online


michael kors outlet store


coach outlet online


mont blanc


adidas shoes for men


nike shoes


lunette ray ban


ralph lauren uk


uggs outlet


christian louboutin shoes


michael kors outlet


air jordan shoes


prada outlet store


uggs outlet


canada goose jackets


moncler jackets


michael kors outlet store


ugg boots clearance


cheap jordans for sale


mbt outlet


ugg outlet


ralph lauren outlet


uggs outlet


ugg outlet


canada goose jackets


ugg boots clearance


valentino outlet store


moncler outlet


cheap oakley sunglasses


michael kors outlet


coach outlet online


uggs outlet


nfl jerseys


michael kors handbags sale


coach factory outlet


polo shirts


pandora charms


ugg outlet stores


asics shoes


michael kors outlet


ugg boots


coach outlet online


coach outlet


kate spade bags


mont blanc outlet


adidas yeezy boost


tory burch outlet


polo ralph lauren outlet


supreme outlet


canada goose outlet store


canada goose outlet store


ralph lauren uk


polo ralph lauren


michael kors outlet


canada goose outlet


canada goose jackets canada


yeezy boost


uggs outlet


polo ralph lauren


ralph lauren


mulberry bags


pandora outlet


cheap ugg boots


longchamp outlet


coach outlet store online


mulberry outlet


michael kors outlet


kate spade sale


canada goose


cheap jerseys


polo outlet


pandora jewelry sale


canada goose outlet


nike shoes


oakley sunglasses


michael kors handbags clearance


ugg boots clearance


coach outlet online


nike factory store


coach outlet store online


true religion


michael kors outlet online


oakley sunglasses


polo ralph lauren


michael kors outlet online


lacoste shoes


cheap jordan shoes


ray bans


michael kors handbags


adidas yeezy shoes


pandora outlet


michael kors outlet clearance


ugg outlet


coach outlet


canada goose outlet


canada goose


supreme t shirts


polo ralph lauren


canada goose outlet


canada goose


ugg outlet


cheap ray ban sunglasses


pandora bracelet


uggs outlet


canada goose jackets


ugg outlet store


nike outlet store


canada goose sale


michael kors outlet stores


michael kors outlet online


fred perry polo shirts


uggs on sale


uggs outlet online


polo shirts


christian louboutin outlet


adidas outlet


canada goose outlet


fitflops sale


canada goose outlet store


coach factory outlet


cheap oakley sunglasses


uggs outlet


kate spade handbags


michael kors outlet


mulberry uk


adidas yeezy shoes


mont blanc pens


cheap authentic nba jerseys


polo ralph lauren outlet online


pandora charms


tory burch handbags


ugg outlet online clearance


pandora jewelry


michael kors outlet online


valentino outlet store


clarks outlet


ugg boots canada


christian louboutin outlet


kate spade outlet


oakley sunglasses wholesale


canada goose uk


canada goose uk


adidas nmd r2


ugg outlet store


nfl jerseys wholesale


coach outlet


uggs outlet


true religion outlet


moncler sale


pandora jewelry


cheap nfl jerseys


canada goose coats


canada goose jackets


ray-ban sunglasses


mbt shoes clearance outlet


michael kors outlet clearance


mont blanc


coach factory outlet


michael kors outlet


michael kors outlet clearance


canada goose outlet


ray ban sunglasses outlet


kate spade outlet


ugg boots clearance


cheap ray ban


yaoxuemei20171204
 
  
06:15, 01 март 2018 # 3
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

coach outlet


michael kors outlet


cartier outlet


ferragamo shoes


christian louboutin outlet


tory burch outlet


basketball shoes


christian louboutin shoes


mulberry bags


christian louboutin shoes


ray ban sunglasses


air huarache


air jordan 4


nike store


michael kors outlet


polo outlet


louboutin shoes


uggs outlet


canada goose jackets


kate spade outlet


burberry outlet


asics shoes


nike air max 2015


adidas trainers


nike roshe


canada goose jackets


nuggets jerseys


yeezy boost 350


coach outlet online


ray ban sunglasses


canada goose outlet


pandora outlet


nike shoes


coach outlet


canada goose coats


true religion jeans


nba jerseys


ugg outlet


ray ban sunglasses


coach factory outlet


cavaliers jerseys


cheap jordans


coach outlet


uggs outlet


pandora charms sale clearance


michael kors handbags


timberwolves jerseys


true religion jeans


tory burch outlet


polo ralph lauren


oakley sunglasses wholesale


moncler jackets


ray ban sunglasses


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


pandora charms


air max 1


mcm outlet


canada goose outlet


kobe bryant shoes


ray ban sunglasses


canada goose outlet


canada goose jackets


coach outlet


ray ban sunglasses


polo outlet


coach outlet


coach outlet


longchamp handbags


nike pas cher


warriors jerseys


swarovski outlet


nike store uk


uggs


ugg outlet


canada goose outlet


coach factory outlet


moncler outlet


rayban sunglasses


polo outlet


polo ralph lauren


nike shoes


cheap football shirts


canada goose outlet


adidas uk


true religion outlet


oakley sunglasses


kate spade outlet


ugg outlets


coach outlet


ugg boots


oakley sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


kate spade outlet


jordan shoes


bulls jerseys


birkenstock outlet


ray ban sunglasses


supreme clothing


ray-ban sunglasses


polo outlet


air huarache


prada shoes


new balance shoes


canada goose outlet


coach outlet online


ray bans


ecco shoes


cheap snapbacks


uggs outlet


canada goose jackets


nike air max 90


coach factory outlet


denver broncos jerseys


oakley sunglasses


christian louboutin online


coach outlet online


pandora outlet


chrome hearts outlet


coach outlet


mavericks jerseys


canada goose outlet


christian louboutin outlet


nfl jerseys


kobe 9


ray ban sunglasses


salomon shoes


ray ban sunglasses


polo ralph lauren


coach outlet store online


nobis outlet


kobe shoes


nike pas cher


longchamp handbags


tory burch outlet


converse shoes


michael kors outlet online


canada goose outlet


christian louboutin outlet


ray ban sunglasses


chicago blackhawks jerseys


michael kors wallets


michael kors outlet


canada goose outlet


mbt shoes


asics pas cher


fitflops sale clearance


cheap snapbacks


canada goose jackets


soccer jerseys


michael kors


michael kors outlet


canada goose jackets


soccer shoes


fitflops sale clearance


air jordan pas cher


coach outlet


pandora charms


mulberry handbags


longchamp bags


ferragamo shoes


supreme clothing


canada goose outlet


cheap jerseys


hornets jerseys


coach outlet


polo ralph lauren


michael kors outlet


mulberry handbags


canada goose jackets


cheap nfl jerseys


fitflops


ugg boots clearance


oakley sunglasses


michael kors


swarovski crystal


oakley sunglasses


michael kors handbags


polo ralph lauren


suns jerseys


ralph lauren polo


coach outlet


uggs outlet


michael kors outlet


canada goose parka


ray ban sunglasses


moncler jackets


kevin durant shoes


polo ralph lauren


new balance pas cher


air max 90


mont blanc pens


ysl outlet


canada goose jackets


pandora outlet


polo ralph lauren


canada goose outlet


polo ralph lauren


coach factory outlet


 
  
06:49, 06 април 2018 # 4
NO AVATAR

nike factory outlet


louboutin


hermes birkin bags


nike free run


supreme


nike dunks


jordans


cheap ray bans


kate spade


air max


nfl jerseys wholesale


pandora charms


mac cosmetics


oakley vault


pandora outlet


louis vuitton handbags


givenchy handbags


timberland boots


pandora charms


dansko shoes


louboutin


coach


nike uk


air max 97


wholesale nfl jerseys


asics running shoes


michael kors taschen


vans shoes


coach outlet


undefeated shoes


adidas football boots


michael kors outlet


coach factory outlet


cheap replica watches


baseball bats


nike presto


michael kors outlet


adidas flip flops


oakley canada


prada


blackhawks jersey


louis vuitton outlet


oakley sunglasses wholesale


louis vuitton


michael kors handbags


polo ralph


cheap mlb jerseys


mcm bags


cheap oakley sunglasses


louis vuitton


ray ban sunglasses


hermes kelly bag


mont blanc pens


marc jacobs


michael kors handbags


tory burch


cheap jordans


longchamp


coach factory outlet online


nfl jerseys


polo shirts


air max


giuseppe zanotti shoes


air max 95


rolex watches


nike free


christian louboutin


true religion jeans


tory burch outlet


cheap nfl jerseys


nike free run


ralph lauren uk


cheap nfl jerseys


nike outlet


michael kors outlet


coach


flops


kate spade handbags


jimmy choo shoes


louis vuitton


kate spade


polo outlet


michael kors outlet


nike air


polo outlet


dolce and gabbana


jordans


jordan retro


vibram five fingers


louboutin


bcbg


mishka clothing


stan smith shoes


nike outlet


adidas uk


jordan 12


air max 2018


links of london


mizuno running shoes


adidas jeremy scott


20184.6chenjinyan
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"През 2022 г. 15% от потребителите ще имат достъп до 5G мрежи"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване