Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Nokia пуска първия си „петабитов“ маршрутизатор

Nokia се ориентира към нов силициев чип, който да помогне за надграждането на опорните мрежи
1007 прочитания, 0

Интернет трафикът ще се утрои през следващите 5 години, показват последните доклади на компании като Nokia и Cisco Systems. Може би именно затова Nokia смята, че е дошло времето за нова вълна от маршрутизатори от най-висок клас, които да увеличат драстично капацитета на опорните мрежи поне 6 пъти. Компанията обмисля и как да помогне на по-старите поне 10-годишни устройства да удвоят своя капацитет.

Nokia прогнозира, че през 2022 г. глобалният интернет трафик ще достигне 330 екзабайта месечно (това са 330 милиона терабайта). Cisco пък смята, че трафикът ще расте с 24% годишно, като месечният обем от 96 екзабайта през 2016 г. ще достигне 278 екзабайта през 2021 г. Този ръст на трафика ще бъде стимулира от 3 области: облачни услуги, 5G мобилни мрежи и Интернет на нещата.

В свой неотдавнашен доклад за защитата на IoT Cisco прогнозира, че през 2020 г. в света ще има 50 млрд. свързани устройства, а Nokia смята, че броят на IoT устройства ще достигне 100 млрд. през 2025 г., докато в края на тази, 2017 г., те ще са „едва“ 12 милиарда.

Прочетете още: Nokia: Облачни компании обмислят клетъчни услуги

Защитата на тези милиарди IoT устройства срещу потенциална злоупотреба ще бъде жизнено важно, за да не се „настроят“ срещу нас, потребителите. Това вече е проблем с милиони свързани камери и домашни рутери, които бяха превзети през последните месеци и използвани за стартиране на разпределени атаки тип „отказ от обслужване“ DDoS. Cisco очаква, че броят на DDoS атаките ще нарасне от 1,25 милиона през 2016 г. до 3,1 милина през 2021 г. Nokia е още по-песимистична – тя очаква 10 милиона подобни атаки само през 2017 г., макар че всеки използва различна методология, за да определи нивото на трафика, което е достатъчно за спиране на мрежовото обслужване.

Всички тези прогнози повдигат един важен въпрос. Ако употребата на Интернет (правилно или злоумишлено) расте толкова бързо, как ще пренасочваме целия този трафик?

Отговорът на Nokia e нов чип - FP4, който може да обработва по 2,4 терабайта в секунда. Той е базиран на чипа FP3, който Nokia вече вгражда в свои продукти, но комбинира няколко чипа в един обща пакетна система.

Чрез групирането на няколко подобни системи в една и съща платка може да се създаде линейна карта, способна да обработва по 12 Tbps. В новия маршрутизатор тези карти ще са способни да обслужват 6 пъти повече трафик в сравнение с предишния модел, заяви Стив Вогелсан, главен технически директор на отдела за IP и оптични мрежи в Nokia. Те могат да бъдат поставени и в слотовете на маршрутизатори, произведени преди 10г. Там те могат да удвоят капацитета на модела 7750 SR-12 Service Router например, или дори да утроят мощността на малко по-новия модел 7750 SR-12e.

Най-новият член в тази категория е Nokia 7750 SR-14s, който ще може да обработва до 144 Tbps, когато бъде пуснат в продажба през четвъртото тримесечие на годината.

Бейзил Оуен от Nokia представя новите маршрутизатори

Същевременно Nokia представи 7950 XRS-XC Extensible Routing System, който малко оптимистично се описва като устройство от „петабитов клас“. Спецификациите му, поне на хартия, са впечатляващи – до 576 терабита (почти половин петабит) в секунда за една система, което се постига чрез разширение на шасито.

Nokia 7750 SR-14s ще може да обработва до 144 Tbps

Друга полза от новия чип FP4 е способността му да изпраща непрекъснато статистика за трафика към външна аналитична система, като придобитата наскоро от Nokia система за мрежови анализи Deepfield IP. Според Nokia, новите маршрутизатори ще успеят да се справят с DDoS атаките и другите престъпни дейности. Чиповете ще могат да изпълняват непрекъсната проверка на пакетите, което ще позволява на администраторите (било то хора или специализирани приложения с машинно знание) да вникват по-дълбоко в трафичните проблеми.

(16.06.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Nokia пуска първия си „петабитов“ маршрутизатор"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване