Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Telenor Group и Huawei направиха първи 5G тест в Норвегия

Скоростта на прехвърляните данни в експерименталната мрежа бе над 70 Gbps, заяви транспортният министър на Норвегия Кетил Солвик-Олсън.
1009 прочитания, 0

Telenor Group в сътрудничество с Huawei демонстрира на живо технологии за 5G мобилни мрежи в централния офис на оператора във Форнебю. На демонстрацията е бил поканен и транспортният министър на Норвегия Кетил Солвик-Олсън, който е дал старт на теста. Тестовото оборудване, предоставено от Huawei, включва базова станция и приемник, пише норвежкото издание Е24.

Технологията бе демонстрирана в централния офис на Теленор Груп във Форнебю. Това бе първата публична демонстрация в Норвегия и бе проведена в сътрудничество с Huawei, които обединиха усилията си с Теленор за тестове и разработка на 5G преди технологията да бъде предложена на клиентите в Норвегия през 2020 г.

Роботизирана хирургия и автономни автомобили са сред нещата, които ще се превърнат в реалност, благодарение на мобилните мрежи от пето поколение (5G). Теленор е първата компания, която тества 5G в Норвегия.

Прочетете още: Плановете за 5G мрежи се качиха на скоростния асансьор

„Теленор вижда множество нови приложения на технологията, които изискват по-високи скорости, по-малко времезакъснение и по-голяма надеждност на мрежата, каквито никога не бихме могли да имаме с 4G“, коментира Берит Свендсен, изпълнителен президент на Теленор Груп за Скандинавия. Това е и първата демонстрация на 5G като част от процеса за стандартизация на 5G преди старта на търговското предлагане на технологията.

5G технологията предлага изключителна гъвкавост по отношение на използваните решения за предлагане на услуги, които могат да се адаптират към най-разнообразни потребителски нужди, при това с използването на една и съща обща инфраструктура. 5G предвижда разделянето на мрежите на отделни „парчета“. Това означава, че в рамките на една физическа мрежа, ще бъде възможно да се предложат едновременно множество логически мрежи, изградени на базата на специфичните нужди на конкретни групи потребители в зависимост от нужните честотен спектър, надеждност и скорост на преноса на данни.

транспортният министър на Норвегия Кетил Солвик-Олсън потвърди, че скоростта на прехвърляните данни е над 70 Gbps. Снимка: Martin Fjellanger/Telenor

Министърът е потвърдил, че скоростта на прехвърляните данни е над 70 Gbps, което е над 700 пъти по-бързо от онова, което предлагат при най-добри условия 4G мрежите.

Времето за реакция, демонстрирано по време на теста бе изключително малко, особено в сравнение със сегашната технология, заяви главният технологичен директор на оператора Магнус Зетерберг. Според него, това ще позволи на камиони да се движат по шосето много близо един зад друг и въпреки това да поддържат безопасно разстояние. Освен товеа 5G може да се ползва в роботи хирурзи в болници извън големите градове. 5G мрежите могат да свържат изключително голям брой устройства едновременно. В бъдеще всичко ще бъдат свързано към интернет – от кофите за смет до паркоместата и всички превозни средства – градски транспорт, тежкотоварни превози, автономни таксита, велосипеди, лични автомобили, макар че последните постепенно ще бъдат измествани от услугата „споделена кола“. Скоростите също ще са многократно по-високи от предоставяните от днешните технологии, добавя Зетерберг.

Той обясни още, че 5G създава съвсем нови възможности, тъй като мрежата може да бъде разделена на множество парчета. Една част от ресурсите могат да бъдат заделени за здравеопазването, друга за автономните коли, а обикновеният мобилен потребител ще разчита на друг слой. По този начин тези услуги няма да си пречат, както често става днес, тъй като всички услуги споделят едно и също „портфолио“ от капацитета на базовата станция.

По време на теста хирургът Наим Захид, експерт по е-здравеопазване в Telenor, посочи, че роботите и днес помагат в 15% от всички операции, провеждани в САЩ. Болничното лечение и хирургическите операции стават все по-сложни и изискват много голяма специализация и централизация. С 5G технологията обаче пациентите могат да бъдат лекувани в местната болница, а лекарят да бъде на стотици километри, добави Захид. Освен това в бъдеще все по-често ще следим здравословното си състояние отдалечено, без да се налага да ходим до болницата или поликлиниката. С 5G тази информация може стига до специалистите веднага, без никакво забавяне, убеден е Захид.

Хирургът Наим Захид, експерт по е-здравеопазване в Telenor. Снимка: Martin Fjellanger / Telenor

Друга перспективна област за 5G са различни индустриални предприятия. Електроразпределителните компании могат да ползват дронове за наблюдение на електропреносните мрежи, а рибни стопанства могат да следят с видеокамери дали подаваното количество храна е достатъчно.

„5G ще бъде в основата на всички дигитални комуникации и предлага гъвкави инструменти за дигитализацията на много сфери в обществото. С днешния тест направихме важна стъпка към дигиталното бъдеще във всички държави, в които Теленор оперира“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор Групо Сигве Бреке.

„Знаем, че „новото поколение“ се появява на всеки 10 г. и вече се подготвяме за старта на 5G през 2020 г.“, допълни Берит Свендсен.

(03.04.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Telenor Group и Huawei направиха първи 5G тест в Норвегия"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване