Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Гигабитови връзки и 5G в милиметровия обхват

Networkworld България - брой 1, 2017 г. / Нови технологии
108 прочитания, 0

Мобилната индустрия напоследък се е фокусирала върху гигабитовата интернет свързаност, как да разгърне тези мрежи по-бързо и на достъпна цена. Много коментари има относно милиметровите продукти, като разговорите се насочиха към нови възможности за гигабитова свързаност. 5G технология заедно с други решения от милиметровия спектър се очертава като ключова метод, който ще позволи на мрежите да работят по-бързо, да разширяват обхват си и да проникват по-дълбоко, което дава възможност за появата на нови и иновативни продукти и услуги, коментира за бюлетина MWC 2017 Хал Бледсои, президент на IngniteNet.

Продуктите с милиметрова дължина на вълната работят в честотния спектър между 30GHz и 300GHz. Тези специални електромагнитни вълни, чиято честота надхвърля значително тази на често използваните безжични технологии, има възможност да пренася големи обеми от данни. При честоти в радиодиапазона 60GHz тесни лъчи дават възможност за монтиране на няколко радиомодула на една и съща кула или покрив, дори ако работят на едни и също честоти на предаване и приемане. Тези обхвати предлагат предимства по отношение на интерференции и сигурност при сравнение с други безжични технологии. Как ще се впише нелицензната 60GHz честота в гигабитова ера, сваляйки разходите?

Когато телекомуникационната индустрия обмисля разходите за оптика до дома (FTTH), метриката е разход за изграждане на физическа свързаност до дома (homes passed). Тази метрика е важна, защото оптичният кабел трябва стигне до всяка къща, блок и бизнес сграда, които могат да поискат услуга, независимо дали плащат за нея в момента или не.

Прочетете още: Intel даде пореден нов тласък на компютърните технологии и комуникациите между тях

Разходите за достигане до дома се ползват, за да опишат средната цена за изграждане на оптичната среда за достигане само до потенциални абонати. Другата известна метрика е “take-rate”, която препраща към процента достигнати с оптика домове, които вече са се абонирали за услугата. При крайните потребители, които са сключили договор и са станали абонати, има и допълнителен разход за крайно клиентско оборудване (CPE), като този разход присъства при всички широколентови услуги независимо дали се ползва xDSL, DOCSIS или оптика.

При хибридната оптично-безжична мрежа или чистите безжични гигабитови мрежи структурата на разходите е значително облекчена. Безжичната технология позволява покритие на големи географски области с монтаж на базова станция и само за домакинствата, които искат да се абонират за услугата, се правят допълнителни разходи за крайно оборудване. В миналото тези мрежи работеха предимно в честотния диапазон 2,4GHz и 5GHz, но недостатъкът е, че те не могат да предоставят капацитета, предлаган от оптичните мрежи. С нарастващото „зашумяване“ от милиони други устройства, работещи в същия спектър, сериозно се ограничават възможностите на интернет доставчицците да осигурят надеждни високоскоростни услуги.

В нелицензния спектър 60GHz операторите могат да съчетаят най-доброто от двата свята. В САЩ например е налична огромен ресурс – 14 GHz. Заради уникалните характеристики на този обхват вътрешните безжични приемници няма да интерферират по-никакъв начин с външните устройства за безжичен интернет.

Тази технология вече е налична и може да предоставя мултигигабитови връзки през 60GHz, превръщайки я в реален конкурент на традиционната оптика по отношение на скоростта.

Достъпни честоти в 60 GHz обхват по региони (за 802.11ad и за мобилен бекхол)

 


10-кратно по-ниски разходи за покритие

Типичният среден разход за достигнат дом в САЩ се изчислява на $750, като в него са включени само инвестициите за изграждане на оптична мрежа, която може да предложи услуга на домакинството. При средно ниво на абониране на тези домакинства от 50% разходите за един абонат скачат на $1500. Подобни са изчисленията и за Европа. За цялата инфраструктура (активна и пасивна) консултантската компания UPC изчислява разходите на 1500 евро за свързано домакинство, холандският оператор KPN — на 1300 евро, производителят на кабелни системи Corning — на 1 200 евро, познатата анализаторска фирма Arthur D. Little - на 1000 евро (съответно 600 и 400 за активната и пасивната част), а италианският алтернативен оператори Fastweb — на 1200 евро. С безжично решение, което да покрива 32 потенциални абонати разходите се изчисляват на $30, включително безжичната инфраструктура за междинно свързване и фидерните кабели до базовата станция.

При разходите за клиентското CPE оборудване везните отново се накланят в полза на безжичната свързаност. При FTTH всеки абонирал се за услугите потребител „генерира“ допълнителен разход средно $700 (OLT, ONT оборудване). При безжичните мрежи разходите са под $500, като тенденцията е в бъдеще те рязко да спаднат.

С поглед към 60GHz обхват и други технологии за бъдещите 5G мрежи днешните мобилни мрежи трябва да са достатъчно гъвкави да се справят с предизвикателствата в гъстонаселените градове, по-голямото потребление на мобилни данни в курорти и други често посещавани места, както да предоставят повсеместна свързаност за общуване на бъдещите IoT датчици.

Свързването на малки клетки ще е един от най-важните икономически фактори през следващото десетилетие, стимулирайки експанзията на безжични възли на покриви, улични лампи, светофари и други обществени пространства. Бъдещите 5G мрежи ще се възползват от:

  • Допълнителен спектър
  • Високи честоти над 6GHz
  • Мрежи с голяма плътност и малки клетки
  • Гъвкавост, която дава възможност за надеждно свързване на огромен брой устройства.
(30.03.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Гигабитови връзки и 5G в милиметровия обхват"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване