Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

(Не)очакван възход на LTE мрежите у нас

Ще видим ли нови услуги, базирани на по-бързите 4G LTE мрежи?
4181 прочитания, 3

В края на 2015 г. в света е имало 980 млн. LTE абонаменти (без M2M връзките). До края на 2020 г. се очаква LTE да се ползва от над 2,89 млрд. клиенти, 74% от които през TDD базирани мрежи, а останалите – през FDD базирани мобилни мрежи, показват данните на GSMA Intelligence. По данни на агенцията на GSMA асоциацията в края на 2015 г. в България е имало 11,1 млн. мобилни абонати (0,61% ръст), 53% от които ползват мобилен широколентов интернет, като са оценени данните на 4 оператора – Макс, Мтел (част от Telekom Austria Group), Теленор и Vivacom.

За периода 2011-2014 г. приходите на предприятията от предоставяне на мобилни гласови телефонни услуги отбелязват постоянен спад, пише в проектодоклада на КРС за 2015 г. От 1,734 млрд. лв. през 2011 г. тези приходи са намалели до 1,157 млрд. лв. през 2014 г., като намалението за периода е 33,3%, обясняват от регулатора. За същия период 2011-2014 г. приходите от пакетни услуги с включен абонамент за мобилна телефонна услуга са нараснали със 122%, като достигат 234,3 млн. лв., а делът на приходите от абонаменти за мобилна телефонна услуга, включена в пакетна услуга в общия обем на приходите, от 4% през 2011 г. нараства на 12% през 2014 г.

Прочетете още: Ericsson: 5G, IoT и облачните услуги ще променят всяка индустрия

Според проектодоклада на КРС за 2015 г., мобилни гласови телефонни услуги чрез мобилни наземни мрежи, работещи в обхватите 900 MHz, 1800 MHz и 2 GHz по стандарт GSM и UMTS, предоставят БТК, Мобилтел и Теленор България. Мобилни гласови услуги могат да се предоставят и чрез мобилни 4G мрежи, като КРС е издала 6 разрешения за използване на радиочестотен спектър за изграждане на мобилни мрежи от четвърто поколение по стандарт LTE. Търговско предлагане на услуги по стандарта LTE осъществява Макс Телеком (работещ под търговската марка Макс) от средата на 2014 г. (мобилен достъп до интернет), а от април 2015 г. такъв предоставя и Булсатком. В края на 2015 г. пълнофункционална LTE мрежа стартира Теленор, но това не е отразено в доклада на регулатора.

В същото време Макс започна да предоставя и услугата Voicer, която според КРС има характеристики, отговарящи на тези на мобилна гласова услуга, а именно мобилност на потребителя и непрекъсваемост на връзката. „На територията на страната услугата се предоставя чрез софтуерно приложение Voicer, като същото може да се използва само от абонати на Макс Телеком с конкретен абонатен номер от блока номера с код за достъп 99х, коментират от регулатора. - При международен роуминг услугата се предоставя като традиционна мобилна гласова услуга, на основата на роуминг споразумения.“ Именно затова Макс е определена от КРС като предприятие със значително въздействие върху пазара на едро за терминиране на гласови повиквания в собствената му мобилна наземна мрежа,работеща по стандарт LTE, и планира да му наложи специфични задължения.

В плановете на Булсатком се предвижда да се предлагат гласови услуги по стандарт LTE, но към момента на изготвяне на доклада дружеството не е декларирало, че предоставя мобилни гласови услуги по този стандарт. Дружеството не притежава и код за достъп до цифрови мобилни наземни мрежи, допълва КРС.

В същия доклад са очертани и перспективите за развитие пред сегмента на мобилните телефонни услуги:

  • Увеличава се потреблението на мобилни телефонни услуги, предлагани в пакет с други услуги, като най-предпочитаният вид пакетна услуга ще продължи да бъде мобилна гласова услуга и мобилен достъп до интернет;
  • Предприятията ще предлагат множество промоции, свързани с отстъпки от месечните абонаментни цени, включване на допълнителни минути за изходящи разговори и други услуги и атрактивни цени за крайни устройства;
  • Процесът по преразпределение на настоящите абонати ще засилва своето значение за предприятията и все повече крайни потребители ще се възползват от услугата преносимост на номерата;
  • Услугите тип ОТТ (Over-the-top), предлагащи възможности за ползване на гласови услуги, кратки текстови и мултимедийни съобщения и видеоконферентна връзка, ще оказват натиск върху традиционните мобилни телефонни услуги, но степента на това влияние ще зависи от бизнес стратегията, която предприятията, предоставящи традиционни съобщителни услуги, ще възприемат спрямо OTT услугите.

Засиленото предлагане през последните години на мобилен широколентов достъп през мобилните мрежи на предприятията позволява на все повече потребители да използват ОТТ приложения за комуникация помежду си, пише още в доклада на регулатора. - Чрез приложения като Viber, Skype, WhatsApp е възможно да се изпращат съобщения, различни мултимедийни файлове, както и да се извършват гласови повиквания. Всичко това обаче не означава, че ОТТ услугите може да се считат за взаимозаменяеми услуги на гласовите повиквания от мобилните мрежи, коментират от КРС. - За да функционира една ОТТ услуга в реално време, е необходимо крайните потребители едновременно да разполагат с достъп до интернет и да ползват едно и също ОТТ приложение. Освен това, тъй като качеството на услугата зависи от качеството на установената интернет връзка, може да се приеме, че ОТТ приложенията не може да осигурят това ниво на качество, което да съответства на качеството на традиционната гласова услуга“, допълват анализаторите на КРС.

(Не)очакваният възход на LTE

4G (LTE) мрежите започват да набират популярност у нас. В края на януари КРС реши, че цялото количество неразпределен честотен спектър в обхвата около 1800 MHz е в размер на 2 по 30 MHz, включително защитните ленти и ресурса от отнетото разрешение на „4Джи Ком“. Според КРС този ресурс е достатъчен, за да се удовлетворят в цялост подадените в регулатора заявления за допълнителен спектър от страна на петте оператора с мобилни лицензи у нас – Мтел, Теленор, БТК, Макс и Булсатком. След предоставянето на желаните честоти първите 4 оператора ще разполагат в обхвата 1800 MHz с две ленти по 15 MHz, a Булсатком – с две ленти по 10 MHz.Какво ще се промени в мрежата и услугите на отделните оператори при задействане на тези честоти? Ще се увеличи ли скоростта към и от клиента? Ще има ли по-голямо покритие?

Разгръщането на мрежи от следващо поколение винаги е процес, който изисква значителен ресурс и най-вече инвестиции, обясняват от Мтел. - Необходимо е да се изградят нови базови станции и други съоръжения, за да бъде осигурено покритие по новата технология, както и да се интегрира към останалите системи. Нашата компания вече е направила голяма част от тези неща. Направили сме и значителни инвестиции. Както знаете, Мтел има тестова 4G мрежа и затова преминаването към новата технология ще протече с по-малко усилия. Разбира се, липсата на достатъчен честотен ресурс се отразява на общия капацитет и максимално достижимите от абонатите скорости. Затова всички телекоми очаквахме допълнителен честотен ресурс, за да могат клиентите да ползват пълноценно предимствата на 4G технологията. Очаква се допълнителният спектър да бъде предоставен в началото на май 2016 г. Ние в Мтел работим по план да започнем да предлагаме 4G услуги през първата половина на тази година“, допълват от оператора, част от групата TAG.

Теленор поиска от КРС допълнителен честотен спектър в обхвата 1800 MHz, тъй като той е необходим за развитието на 4G мрежата на компанията, която стартира работа на 1 декември 2015 г., заявиха от българския оператор, част от норвежката Telenor Group. - Очакваме решението на КРС за предоставянето му много скоро. Този спектър е необходим както за увеличаване на капацитета на мрежата, така и ще улесни процеса по разширяване на географското покритие на 4G мрежата. Вследствие на това абонатите на 4G мрежата на Теленор ще могат да се възползват от по-високи скорости на пренос на данни. Разбира се, програмата на Теленор включва и изграждането на нови базови станции. Тук е необходимо да направим уточнението, че за осигуряване на национално 4G покритие на територията на България, такова каквото предоставяме посредством нашата 3G мрежа, ни е необходим честотен ресурс в спектърa на 800 MHz (т.нар. цифров дивидент), който за съжаление в България все още не е освободен за ползване от мобилните оператори”, добавят от Теленор.

Нейчо Величков, изпълнителен директор на Макс, коментира: „Очаква се останалите оператори да използват новите честоти, за да изградят 4G мрежи. Тъй като ние изградихме 4G мрежа още преди две години, ще използваме новите честоти, за да постигнем още по-високи скорости за мобилен интернет, с което отново да изпреварим останалите телекоми. В момента предлагаме 4G скорости на мобилен интернет до 75/25 Mbps за сваляне/качване на информация. С новите честоти ще можем да постигнем скорости до 110/50 Mbps, каквито никой оператор не предлага за мобилен интернет в момента. Може да се каже, че това е една стъпка преди LTE Advanced и развитие на технологиите в правилната посока – натам накъдето се развиват по света“, добавя Величков.

Според него, новите честоти няма да окажат влияние върху покритието. „Ние сме на мнение, че честотите са ценен ресурс, който трябва да бъде използван не за това всеки телеком да изгражда собствена мрежа, а за да осигури по-добро качество на услугите си и по-високи скорости на мобилния интернет. За нас само това е здравата логика - да се взимат бизнес решения, които да имат положително влияние върху потребителите. За потребителите няма значение коя мрежа ще използват. Има значение колко интернет ще ползват, колко ще е бърз, колко ще могат да говорят, колко ще им струва това. Практиката за споделяне на мрежи и на честоти е разпространена в много други страни и в България ще доведе до така чаканата либерализация на пазара, към която призовава и ЕС. Правя това уточнение, тъй като дългосрочната стратегия на Макс се доближава много повече до принципите на телеком бизнеса в много западноевропейски страни, отколкото до, да го кажем направо, закостенелите бизнес модели у нас. Именно затова миналата година сключихме договор за национален роуминг с един от по-големите телекоми“, допълва Величков.Какво се случва с националния роуминг, споразумение за който бе подписан с Мтел? Макс има споразумение и с blizoo за предоставяне на LTE услуги от името на blizoo. Какво се случва с това споразумение след придобиването на blizoo от Мтел?

Съгласно споразумението, през тази година ще реализираме националния роуминг, заяви Величков. - Към момента със собствената си 4G LTE мрежа покриваме около 60% от градското население у нас, което са 38 градове и курорти в България. Използвайки мрежата на другия оператор извън зоните на покритие на мрежата на Макс, клиентите ни ще имат национално покритие и традиционна гласова услуга“, добавя той.

На този етап работим активно, провеждаме тестове и като резултат тази година България ще има напълно равностоен на останалите четвърти телеком, при това ние ще предлагаме и супербърз 4G мобилен интернет към традиционната гласова услуга, допълва Нейчо Величков. - Това ще бъде значима промяна за много потребители, защото ще им даде алтернатива. Телеком услугите не бива да се възприемат като комунални услуги, както е било до сега – липса на конкуренция, без разлика в качеството, цените или обслужването – недоволен си, но ги ползваш. Напротив, с увеличаването на конкуренцията, ще се подобрят условията за клиентите, а ние имаме намерение да предложим наистина добри условия. На въпроса за споразумението с blizoo – не можем да коментираме, тъй като сме обвързани от споразумение за конфиденциалност“, допълва шефът на Макс.Технологиите

На Мобилния конгрес в Барселона най-обсъжданите теми бяха свързани с Интернет на нещата, виртуалната реалност, 5G и домашната автоматизация. Каква е стратегията на операторите ни в тези области?

Облачните услуги, IoT, M2M, мобилните финансови услуги и сега са част от дейността на Теленор Груп, но нямаме практиката да коментираме „бъдещи творчески планове“ предварително, заявиха накратко от Теленор България.

„Широколентовият достъп е само основа на това, с което може да се асоциира 4G, обясняват от Мтел. - Световните тенденции и добри практики, с които Мтел ще се съобрази, са свързани с услуги, които дават истинска допълнителна стойност за крайния потребител, така че той да усети практическата полза от мрежата от ново поколение. Пример за такива услуги са тези за видео потребление. Прогнозите от водещите 4G пазари са, че делът на видеото ще достигне 80% от общия трафик до 2019 г. България е догонваща в това отношение, но със сигурност очакваме сериозен ръст на поточните мултимедийни услуги. Други услуги, които могат само да спечелят от сигурността и непрекъснатостта на 4G връзката, са мобилните разплащания, както и услугите, свързани с виртуална реалност, доколкото очакванията са, че виртуалната реалност ще бъде иновация за пазара на онлайн игри, в който най-важна е стабилната и бърза връзка по всяко време и от всяка точка“, допълват от Мтел.

Наскоро Андрус Ансип, зам.-председател на ЕК за единния цифров пазар, отвори нова глава в историята на телекомуникациите в Европа – използването на радиочестотната лента в обхват 700 MHz за мобилни услуги, което е от изключителна необходимост за осигуряване на широко покритие, високи скорости, за развитието на 5G в Европа, Интернет на нещата, свързани коли и други машини и всички нови технологии, които очакваме с нетърпение да станат част от нашата реалност. Когато и България стигне до тази глава, трябва да има предвид, че нужната инвестиция може да е голяма, но влиянието върху икономиката ще бъде още по-голямо“, коментира Нейчо Величков, изпълнителен директор на Макс.

Той допълва, че това безспорно са топ темите в технологичния дневен ред по света. „Ние като иноватор ще доведем някои от тях до вниманието на българските потребители съвсем скоро. Разработваме решение за домашна автоматизация, което човек сам лесно може да инсталира у дома. Със специални датчици ще може да контролираш дома си от всяка точка по света, където има интернет. Ще предложим цялостни пакети, даващи възможност за контролиране на различни елементи от дома. Всеки от пакетите комбинира различни ползи и удовлетворява конкретни нужди на потребителите. Включително за неща, които досега не са си представяли, че могат да следят и контролират от разстояние“, заяви Величков.Разглеждате ли варианти за комбиниране на WiFi и LTE за подобрено 4G обслужване вътре в сгради?

„Според текущите прогнози чрез стартирането на LTE ще бъде осигурен достатъчен капацитет за обслужване на потребителите, твърдят от Мтел. - LTE е стандарт, който позволява използване на различни честотно ленти и очакваме освобождаването и на 800MHz за използването му за LTE. За комбинацията на LTE и WiFi започна да се говори в частите от света, които стартираха LTE преди много години“, допълват от оператора.

„Технологии като VoWiFi и WiFi offload са интересни опции за недалечното бъдеще, но в близките няколко години смятаме, че 3G/4G мрежите ще предоставят достатъчно капацитет без нуждата от допълнителна WiFi връзка, добавят от Теленор. - Понастоящем, където е необходимо, изграждаме специфични 3G/4G решения за предоставяне на нужното качество и капацитет на услугите ни в големи офис сгради, търговски обекти и места с концентрация на много хора.“

Според Нейчо Величков, СЕО на Макс, обаче това е актуален въпрос, свързан с намаляването на зависимостта на услугите от покритието на мрежата. „В тази връзка вече пуснахме гласова услуга, която работи не само в нашата 4G LTE мрежа, но и през всяка интернет свързаност – независимо дали 4G, 3G или WiFi - Voicer. Тази услуга се използва през мобилно приложение, което инсталираш на до 5 устройства. Съвсем скоро я представихме на Мобилния конгрес в Барселона. Редица телекоми се впечатлиха от уникалното предимство на тази гласова OTT услуга – използваш собствен телефонен номер от националния номерационен план с префикс 0999, но с апликация през интернет. Така че генерално отговорът на въпроса дали мислим в посока как да разширим обхвата на услугите си извън нашата собствена мрежа е положителен“, добавя Величков.

Ако въпросът Ви е конкретно за LTE WiFi – да, планираме да използваме LTE WiFi на места с високо натоварване на мрежата. Предимството е, че при натоварване на мрежата, например твърде много хора, използващи интернет в пиков час в мола, става автоматично превключване към LTE WiFi. След това, когато натоварването намалее, отново става автоматично превключване към LTE“, обяснява шефът на Макс.


Проблемът с преразпределянето на честотните ресурси в обхвата 1800 MHz

При разпределянето на свободния честотен ресурс от КРС Макс неколкократно поиска от регулатора диапазона, даден на Теленор България, а КРС и останалите оператори твърдят, че технологията LTE и LTE Advanced не изисква непременно използване на съседни честотни канали при обединяването им в един общ ресурс. Какви са техническите предимства при използване на тези съседни честоти, за които настоява Макс?

Теленор споделя мнението на КРС и другите 4 оператора, че LTE Advanced не изисква съседен честотен ресурс. Функционалността, към която се реферира, е Carrier Aggregation (бел. ред. - обединяване на носещи честоти), която е част от LTE-Advanced и позволява комбинирането на до 5 различни честотни блока за постигане на по-голяма честотна лента (респективно по-високи скорости). Самите честотни блокове обаче освен, че могат да не бъдат съседни, могат да бъдат и от различни честотни обхвати. Много различни честотни комбинации са стандартизирани от 3GPP, като комбинациите 1800MHz+2100MHz и 1800MHz+2600MHz са примери, които могат да бъдат приложени на българския пазар и в момента“, обясниха позицията си от Теленор България.

На обратното мнение, естествено, е Макс. „Обяснението е много просто, споделя Нейчо Величков. - Споделянето на честоти е световна практика за либерализация на телеком пазара. Не предлагаме нищо по-различно. Идеята ни е тази добра практика да се приложи и в България. За да се пусне LTE Advanced, са необходими 2х20 MHz, но дори след преразпределението на честотите никой от операторите няма да може сам да направи LTE Advanced лесно, тъй като всички оператори ще имат 2х15 MHz в обхвата 1800 MHz.“, казва шефът на Макс и допълва:

„Теоретично, а и на практика може да се направи агрегация на несъседни ленти в спектъра, може да се направи агрегация и с ленти в друг радиочестотен спектър. Въпросът е на каква цена. И то не само на каква цена за компаниите, но преди всичко на каква цена за потребителите. Такава агрегация ще може да работи само на специфични крайни устройства от висок технологичен клас. Това означава например, че за да може смартфонът ти да работи в тази мрежа, той трябва да бъде по-скъп, без да има някакви други функционални предимства като смартфон. Освен това се предлагат твърде малко модели от този клас към момента.

Ако трябва да обобщя, споделянето на честоти в две съседни радиочестотни ленти от спектъра ще бъде много по-лесно и евтино. Споделянето на честоти, които не са съседни, ще бъде по-скъпо, включително за потребителите. И тъй като българският пазар е малък и недобре развит, вероятно въвеждането на новите по-добри технологии с по-високи скорости на мобилния интернет ще се забавят в очакване пазарът да „узрее“ за тази идея. Защо това е лошо? Ами защото България изостава от Европа, а ние искрено вярваме, че българските потребители не заслужават по-малко от останалите потребители в ЕС“, каза Нейчо Величков.

Vivacom ще стартира 4G услуги до средата на 2016 г.

Предоставянето на допълнителен спектър все още не е факт и предстои да се случи в рамките на следващите два месеца. Това ще даде възможност на Vivacom да развие порфолиото от услуги, посредством внедряването на нови технологии, ,позволяващи скорости на download до 75mbps. Българският телеком ще стартира предлагането на услуги в 4G мрежа в рамките на първата половина на тази година. От гледна точка на самите услуги LTE е по-добра технология за предаване на данни.

С честотния ресурс, с който ще разполагаме, 4G услугите у нас ще могат да се причислят към базовите възможности на тази технология. За сравнение, в останалите европейски държави LTE се предлага на 800MHz , за да се осигури необходимото добро покритието, и на 1800 и 2600MHz, които се използват за допълнителен капацитет. Новите мобилни устройства позволяват едновременна работа и на трите честоти, което означава скорости до 450Mbps. Обикновено операторите разполагат във високите честоти с поне 20MHz канал, заделен за LTE.

Динамичното развитие на новите технологии, устройства и услуги изисква и постоянно развитие на телеком мрежите, особено в посока на предоставяне на по-бърз трафик на данни. На практика всички съвременни услуги и навлизането на Интернет на нещата (IoT), 3D и други, работещи през широколентов достъп до интернет, изискват все по-големи скорости и капацитет. Това е предизвикателство за ограничения ресурс на мобилните мрежи и 5G е новата технология, която се очаква да може да отговори на тези нужди.

По отношение на варианти за комбиниране на WiFi и LTE за подобрено 3G/4G обслужване, на този етап смятаме да се фокусираме върху предоставянето на LTE услугата. WiFi offload е стъпка, която се предприема при изчерпване на капацитета на мобилната технология и на този етап не се разглежда.

Европейският регламент за отпадане на роуминг таксите е в интерес на клиентите и те със сигурност ще я оценят положително, когато влезе в сила. Увеличение на цените заради роуминг регулацията е малко вероятно и за операторите това ще е загуба на един вид приходи. Но от друга страна пазарът се отваря и ние трябва да намерим други услуги и продукти, от които хората ще имат нужда вече. Това е начинът, по които се развива индустрията.

(31.03.2016)

КОМЕНТАРИ

 
  
06:12, 01 март 2018 # 1
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

coach outlet


michael kors outlet


cartier outlet


ferragamo shoes


christian louboutin outlet


tory burch outlet


basketball shoes


christian louboutin shoes


mulberry bags


christian louboutin shoes


ray ban sunglasses


air huarache


air jordan 4


nike store


michael kors outlet


polo outlet


louboutin shoes


uggs outlet


canada goose jackets


kate spade outlet


burberry outlet


asics shoes


nike air max 2015


adidas trainers


nike roshe


canada goose jackets


nuggets jerseys


yeezy boost 350


coach outlet online


ray ban sunglasses


canada goose outlet


pandora outlet


nike shoes


coach outlet


canada goose coats


true religion jeans


nba jerseys


ugg outlet


ray ban sunglasses


coach factory outlet


cavaliers jerseys


cheap jordans


coach outlet


uggs outlet


pandora charms sale clearance


michael kors handbags


timberwolves jerseys


true religion jeans


tory burch outlet


polo ralph lauren


oakley sunglasses wholesale


moncler jackets


ray ban sunglasses


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


pandora charms


air max 1


mcm outlet


canada goose outlet


kobe bryant shoes


ray ban sunglasses


canada goose outlet


canada goose jackets


coach outlet


ray ban sunglasses


polo outlet


coach outlet


coach outlet


longchamp handbags


nike pas cher


warriors jerseys


swarovski outlet


nike store uk


uggs


ugg outlet


canada goose outlet


coach factory outlet


moncler outlet


rayban sunglasses


polo outlet


polo ralph lauren


nike shoes


cheap football shirts


canada goose outlet


adidas uk


true religion outlet


oakley sunglasses


kate spade outlet


ugg outlets


coach outlet


ugg boots


oakley sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


kate spade outlet


jordan shoes


bulls jerseys


birkenstock outlet


ray ban sunglasses


supreme clothing


ray-ban sunglasses


polo outlet


air huarache


prada shoes


new balance shoes


canada goose outlet


coach outlet online


ray bans


ecco shoes


cheap snapbacks


uggs outlet


canada goose jackets


nike air max 90


coach factory outlet


denver broncos jerseys


oakley sunglasses


christian louboutin online


coach outlet online


pandora outlet


chrome hearts outlet


coach outlet


mavericks jerseys


canada goose outlet


christian louboutin outlet


nfl jerseys


kobe 9


ray ban sunglasses


salomon shoes


ray ban sunglasses


polo ralph lauren


coach outlet store online


nobis outlet


kobe shoes


nike pas cher


longchamp handbags


tory burch outlet


converse shoes


michael kors outlet online


canada goose outlet


christian louboutin outlet


ray ban sunglasses


chicago blackhawks jerseys


michael kors wallets


michael kors outlet


canada goose outlet


mbt shoes


asics pas cher


fitflops sale clearance


cheap snapbacks


canada goose jackets


soccer jerseys


michael kors


michael kors outlet


canada goose jackets


soccer shoes


fitflops sale clearance


air jordan pas cher


coach outlet


pandora charms


mulberry handbags


longchamp bags


ferragamo shoes


supreme clothing


canada goose outlet


cheap jerseys


hornets jerseys


coach outlet


polo ralph lauren


michael kors outlet


mulberry handbags


canada goose jackets


cheap nfl jerseys


fitflops


ugg boots clearance


oakley sunglasses


michael kors


swarovski crystal


oakley sunglasses


michael kors handbags


polo ralph lauren


suns jerseys


ralph lauren polo


coach outlet


uggs outlet


michael kors outlet


canada goose parka


ray ban sunglasses


moncler jackets


kevin durant shoes


polo ralph lauren


new balance pas cher


air max 90


mont blanc pens


ysl outlet


canada goose jackets


pandora outlet


polo ralph lauren


canada goose outlet


polo ralph lauren


coach factory outlet


 
  
14:17, 01 юни 2018 # 2
NO AVATAR
20180602 junda

celtics jerseys


polo ralph lauren


christian louboutin outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


cleveland cavaliers jersey


mcm outlet


true religion jeans


michael kors outlet


hermes birkin


jimmy choo shoes


ralph lauren polo shirts


balmain jeans


alife clothing


coach outlet


world cup jerseys


jerseys from china


jeep shoes


kobe shoes


coach outlet


dc shoes


chopard jewelry


futbol baratas


polo ralph lauren


ray ban sunglasses


michael kors outlet


prada sunglasses


kobe 9


canada goose coats


canada goose outlet


fendi handbags


canada goose outlet


adidas nmd


nike shoes


cheap jordans


ray ban sunglasses


mulberry bags


gucci outlet


chrome hearts outlet


giuseppe zanotti outlet


adidas trainers


longchamp outlet


ferragamo outlet


uggs


tory burch outlet


nike outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


michael kors outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


palladium boots


le coq sportif shoes


pandora outlet


ferragamo outlet


visvim shoes


ugg outlet


michael kors handbags


air max 90


ugg boots


cheap football shirts


pistons jerseys


dsquared2 jeans


saucony shoes


warriors jerseys


burberry outlet


ray ban sunglasses


mulberry outlet


nike pegasus


coach outlet online


coach outlet


ugg outlets


nobis outlet


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


coach outlet


birkenstock outlet


kate spade outlet


coach outlet


rockets jerseys


cazal sunglasses


ugg outlet


air jordan 3


manchester united jersey


ugg outlet


cheap jordans


san antonio spurs jerseys


suicoke sandals


true religion jeans


michael kors outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


polo ralph lauren


michael kors


jordan shoes


kevin durant shoes


coach outlet online


louboutin pas cher


burberry outlet


oakley sunglasses


pandora charms


pandora charms sale clearance


nba jerseys


gucci outlet


alexander mcqueen shoes


jazz jerseys


adidas outlet


tory burch outlet


nets jerseys


canada goose jackets


air more uptempo


nike outlet


coach outlet online


oakley sunglasses


kappa clothing


soccer shoes


canada goose outlet


michael kors


kevin durant jerseys


polo ralph lauren


bulls jerseys


pandora jewelry


asics shoes


cartier jewelry


cheap jordans


puma outlet


10 deep clothing


jack wolfskin


longchamp bags


fitflops sale clearance


columbia sportswear


cheap jordans


true religion jeans


air jordan release dates


coach outlet


swarovski outlet


mont blanc pens


jordan shoes


bvlgari jewelry


coach outlet store online


lakers jerseys


oakley sunglasses


clippers jerseys


oakley sunglasses


air max uk


oakley sunglasses


baltimore ravens jerseys


yeezy boost 350


nhl jerseys


longchamp handbags


nike air force 1


minnetonka outlet


kevin durant shoes


christian louboutin outlet


pandora charms


hermes outlet


kobe bryant shoes


marc jacobs outlet


stephen curry shoes


coach outlet


true religion outlet


merrell shoes


polo ralph lauren


michael kors outlet


air huarache


tory burch outlet


chloe outlet


coach outlet online


lacoste soldes


michael kors outlet


uggs outlet


canada goose


polo ralph lauren


nike factory outlet


jordan shoes


malone souliers


coach outlet online


fitflops


ray ban sunglasses


ugg boots clearance


canada goose outlet


polo ralph lauren


pandora


belstaff jackets


fitflops sale clearance


cheap jordans


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors handbags


coach outlet online


canada goose jackets


dolce and gabbana


michael kors outlet online


air force 1


off white


five fingers shoes


ugg outlet


oakley sunglasses


kyrie 4


ugg outlet


michael kors outlet


pandora charms


stuart weitzman shoes


longchamp solde


pandora jewelry


pandora charms


ugg outlet


ysl outlet


prada shoes


true religion uk


mulberry handbags


indianapolis colts jerseys


oakley sunglasses


michael kors


ugg outlet


mulberry handbags


fitflops outlet


denver broncos jerseys


cheap jordans


coach outlet


lacoste polo shirts


true religion outlet


mizuno running shoes


coach outlet online


golden goose sneakers


isabel marant shoes


canada goose outlet


arcteryx jacket


coach outlet online


supreme uk


michael kors outlet


diesel jeans


toms shoes


undefeated clothing


chelsea jersey


lakers jerseys


air jordan shoes


coach outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


coach outlet


nike roshe


bottega veneta outlet


polo ralph lauren


ugg outlet


mulberry outlet


chrome hearts outlet


coach factory outlet


kd 10 elite


pandora charms


76ers jerseys


ugg boots


fred perry polo shirts


bally shoes


canada goose outlet


true religion jeans


canada goose outlet


kate spade outlet


pacers jerseys


kate spade outlet


true religion jeans


air jordan 4


canada goose jackets


herve leger outlet


balenciaga sneakers


michael kors outlet online


nba jerseys


swarovski crystal


brequet wathes


tory burch outlet


ray ban sunglasses


michael kors outlet


coach outlet


camel shoes


barbour jackets


michael kors outlet


kate spade outlet


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


pandora charms


givenchy handbags


g-star jeans


tory burch outlet


polo outlet


polo ralph lauren


coach outlet online


christian louboutin outlet


ed hardy clothing


true religion outlet


nhl jerseys


moncler jackets


christian louboutin outlet


wellensteyn jackets


polo ralph lauren


uggs outlet


hawks jerseys


canada goose outlet


van cleef & arpels jewelry


air max 95


kings jerseys


coach outlet


ugg boots


michael kors outlet


michael kors handbags


bape clothing


coach factory outlet


supreme clothing


armani exchange


fitflops sale


nike foamposite


pandora charms


fitflops sale clearance


new balance shoes


oakley sunglasses


michael kors handbags


coach outlet canada


isabel marant outlet


nike store uk


canada goose outlet


thunder jerseys


timberwolves jerseys


air jordan shoes


nfl jersey wholesale


nuggets jerseys


basketball shoes


pandora jewelry


jimmy choo sunglasses


oakley sunglasses


tory burch outlet


true religion jeans


louboutin shoes


true religion jeans


gucci handbags


michael kors outlet


fitflops shoes


oakley sunglasses


christian louboutin shoes


mishka clothing


moncler outlet


mac makeup


michael kors


houston texans jerseys


karen millen dresses


pelicans jerseys


adidas outlet


converse shoes


cheap snapbacks


grizzlies jerseys


adidas uk


san francisco 49ers jerseys


nike store


nike roshe one


true religion jeans


nike air max 90


moncler outlet


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors uk


miu miu handbags


fila shoes


ubiq shoes


cheap jordans


ferragamo outlet


coach outlet


kate spade outlet


yeezy boost


canada goose outlet


adidas crazy


ray ban sunglasses


jordan shoes


trailblazers jerseys


fitflops


nike store


polo outlet


valentino outlet


knicks jerseys


nfl jerseys wholesale


ray ban sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


air max 97


ray ban sunglasses


air jordan 12


salomon shoes


coach outlet


nba jerseys


uggs outlet


polo ralph lauren


coach outlet


canada goose jackets


jordan 32


cheap jerseys


longchamp handbags


balenciaga sneakers


canada goose jackets


cheap jordans


michael kors handbags


swarovski outlet


cheap nfl jerseys


cheap jordans


michael kors outlet


canada goose outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


air max 90


coach outlet


toms shoes


ferragamo outlet


jordan shoes


champion clothing


christian louboutin outlet


nike presto


ray ban sunglasses


reebok trainers


polo outlet


real madrid jersey


toms shoes


bucks jerseys


polo shirts


longchamp pliage


ralph lauren polo shirts


stussy clothing


swarovski outlet


jordan shoes


moncler jackets


polo ralph lauren


true religion outlet


cheap jordans


cheap nhl jerseys


air jordan retro


harry winston jewelry


christian louboutin outlet


clarks shoes


longchamp outlet


air max 90


kate spade outlet


canada goose jackets


gentle monster sunglasses


bulgari jewelry


chicago blackhawks jerseys


denver broncos jerseys


michael kors outlet


ray ban sunglasses


dansko shoes


pandora charms


canada goose outlet


ugg boots


pandora charms


givenchy jewelry


prada handbags


true religion jeans


ralph lauren polo shirts


michael kors outlet


keen shoes


canada goose outlet


longchamp solde


cheap jordans


oakley sunglasses wholesale


canada goose jackets


coach factory outlet


cavaliers jerseys


michael kors wallets


guess factory


golden state warriors jerseys


adidas soccer shoes


james harden jerseys


cheap jerseys


christian louboutin outlet


canada goose parka


nike air max 2015


jordan shoes


adidas nmd


canada goose jackets


soccer jerseys


air max 90


coach outlet online


jordan shoes


canada goose jackets


oakley sunglasses


pandora charms


raptors jerseys


birkenstock sandals


suns jerseys


prada outlet


nike air max


ugg outlet


longchamp pas cher


air max 2017


moncler outlet


mbt shoes


mulberry bags


harden shoes


michael kors outlet


bcbg dresses


magic jerseys


tods outlet


ray ban sunglasses


gucci outlet


basketball jerseys


nike blazer pas cher


cheap jordans


longchamp handbags


ugg outlet


ralph lauren pas cher


mulberry handbags


ferragamo shoes


canada goose jackets


tag heuer watches


fingerlings monkey


ray ban sunglasses


true religion jeans


furla handbags


ugg outlet


michael kors outlet


under armour outlet


hornets jerseys


ralph lauren outlet


michael kors outlet


gucci outlet


nike revolution


kd 9


hermes outlet


heat jerseys


burberry outlet


coach outlet


ferragamo shoes


true religion jeans


air jordan 4


audemars piguet watches


oakley sunglasses wholesale


ferragamo outlet


adidas wings


ray ban sunglasses


soccer jerseys


brequet wathes


coach handbags


moncler outlet


coach handbags


ecco shoes


ralph lauren polo


canada goose outlet


montblanc pens


fossil watches


canada goose outlet


vans shoes


oakley sunglasses


canada goose jackets


fitflops sale


burberry outlet


canada goose outlet


 
  
05:08, 18 август 2018 # 3
NO AVATAR
20180818lck

van cleef arpels jewelry


ray ban


canada goose outlet store


supreme t shirts


cleveland cavaliers jerseys


nike roshe run


prada bags


true religion outlet uk


cheap ugg boots


calvin klein jeans


michael?kors?handbags


broncos jerseys


kobe 9 elite


kobe shoes


gucci outlet store


moncler coats


isabel marant outlet


kate spade outlet online


true religion uk


new balance outlet


fitflops sale clearance


uggs outlet


michael kors handbags


michael?kors?outlet?online


nike air huarache


mulberry handbags


prada sunglasses for women


uggs outlet


mbt outlet


pandora charms sale clearance


cheap oakley sunglasses


air jordan shoes


puma shoes


g-star jeans


cheap jordans free shipping


canada goose outlet store


kate spade handbags


adidas outlet online


christian louboutin shoes


air jordan shoes


coach outlet online


nfl jerseys


michael kors outlet online


ysl outlet online


canada goose jackets


tory burch outlet online


michael kors outlet online


kyrie 4


cheap jerseys wholesale


michael kors outlet online


adidas wings shoes


true religion outlet


canada goose outlet


moncler outlet store


nhl jerseys


true religion outlet


gucci outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory outlet


ralph lauren uk


prada outlet online


polo ralph lauren outlet


longchamp handbags


snapbacks wholesale


cheap nhl jerseys


mbt


malone souliers


cheap soccer jerseys


air max shoes


ralph lauren shirts


gentle monster sunglasses


cheap jordan shoes


supreme t shirts


longchamp handbags


canada goose jackets


hermes birkin bag


uggs outlet


soccer cleats


canada goose


adidas outlet online


fila sneakers


coach outlet online


nike uk store


ralph lauren outlet


ugg outlet


coach outlet


cazal outlet


red bottoms


jordan retro


fitflops


uggs outlet


true religion outlet store


burberry outlet online


air jordan shoes


pandora outlet


cheap jordans


hermes outlet store


swarovski outlet store


ralph lauren outlet


ugg boots


polo ralph lauren


fred perry polo


polo ralph lauren shirts


michael kors outlet clearance


michael kors factory outlet


nike store uk


canada goose outlet


chopard jewelry


toms outlet


stussy hoodie


balmain jeans


mcm backpacks


cheap ugg boots


burberry canada


chrome hearts online store


mulberry handbags sale


air max 90


michael kors outlet online


kate spade


pandora charms sale clearance


nike outlet online


fitflops


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


cheap jordan shoes


ugg outlet


michael kors outlet online


canada goose outlet store


longchamp solde


coach outlet


pandora charms


manolo blahnik outlet


canada goose coats


wellensteyn outlet


nike air huarache


cheap ugg boots


kate spade sale


kevin durant shoes


kate spade outlet online


polo ralph lauren shirts


air jordan shoes


ugg outlet


christian louboutin outlet


canada goose outlet store


pandora charms sale clearance


ralph lauren outlet


michael kors outlet online


michael kors handbags


michael kors outlet online


swarovski uk


ralph lauren polo


air max 90


true religion outlet


49ers jersey


converse shoes sale


uggs outlet


freshjive clothing


coach outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory store


furla handbags


canada goose outlet


oakley sunglasses uk


air force 1 shoes


coach factory outlet


moncler jackets


air max 90


cheap oakley sunglasses


coach outlet clearance


air max shoes


longchamp outlet store


kd shoes


givenchy handbags


jordan 4


coach outlet online


ferragamo shoes


uggs outlet


ralph lauren outlet


nike shoes


uggs outlet


michael kors outlet online


air max 90


alexander mcqueen shoes


canada goose jackets outlet


longchamp pas cher


mont blanc outlet


tory burch outlet online


adidas yeezy boost


jordan shoes


kate spade sale


supreme clothing uk


off white clothing


ray ban sunglasses outlet


links of london jewellery


mac cosmetics


huf clothing


lacoste shirts


ugg outlet


christian louboutin shoes


moncler outlet online


tory burch outlet stores


cheap jordans


canada goose outlet online


miu miu shoes


canada goose outlet store


canada goose jackets


ecco outlet


michael kors outlet clearance


nobis jackets


jordan 4


cheap ray ban sunglasses


uggs outlet


cheap ray ban sunglasses


christian louboutin shoes


coach outlet online


swarovski jewelry


michael kors outlet


ray ban sunglasses outlet


michael kors outlet online


cheap football shirts


jerseys from china


toms outlet


ugg boots clearance


polo ralph lauren


michael kors outlet online


brequet wathes


ugg boots clearance


nike shoes outlet


oakley sunglasses wholesale


coach factory outlet


cheap jordan shoes


air max 2015


canada goose outlet store


uggs outlet


kd 10 elite


michael kors outlet online


jordan shoes


champion clothing


jimmy choo sunglasses


fitflops shoes


christian louboutin shoes


tory burch outlet online


nike shoes outlet


air jordan shoes


yeezy boost 350


kevin durant jerseys


kate spade handbags


coach outlet


fossil watches


kate spade handbags


louboutin shoes


cheap nba jerseys


dsquared2 jeans


canada goose jackets outlet


cheap oakley sunglasses


asics running shoes


jordan 3


bcbg dresses


polo ralph lauren outlet


polo ralph lauren shirts


tods outlet online


cheap ray ban sunglasses


off-white clothing


uggs outlet


true religion jeans


canada goose outlet store


cheap jordans


coach outlet online


cheap jordan shoes


canada goose outlet


guess factory


michael kors outlet online


pandora charms


longchamp handbags sale


michael kors outlet


true religion outlet


canada goose outlet store


pandora jewelry


cheap nba jerseys


christian louboutin shoes


james harden jerseys


hermes outlet store


uggs outlet


canada goose jackets


ralph lauren polo


ferragamo shoes


fitflops sale clearance


christian louboutin shoes


nike air max


pandora charms sale clearance


cheap ray ban sunglasses


colts jerseys


kate spade sale


burberry outlet store


michael kors outlet online


cheap ray ban sunglasses


true religion jeans


golden state warriors


michael kors outlet online


20180818lck
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"(Не)очакван възход на LTE мрежите у нас"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2019 съгласно Oбщи условия за ползване | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки